/ Blog

Van A tot Z naar de Omgevingswet

Van A tot Z naar de Omgevingswet. Maak gebruik van een vernieuwend SaaS-instrument voor VTH: Portaal Leefomgeving.

04 april 2019
U kent Centric waarschijnlijk als leverancier van systemen voor Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH). Maar met de Omgevingswet in aantocht kunnen gemeenten, Omgevingsdiensten en Veiligheidsregio’s nu gebruikmaken van een vernieuwend SaaS-instrument voor VTH: Portaal Leefomgeving. De eerste organisaties zijn al live met deze oplossing en de komende tijd breiden we ons portfolio nog verder uit: niet enkel VTH maar van A tot Z. Hoe helpen we u tot 1 januari 2021, de invoeringsdatum van de Omgevingswet?
De door VNG Realisatie begeleide praktijkproeven Omgevingswet blijken een uitstekende manier om de koppelvlakken en standaarden van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te toetsen en verder te helpen. Vorig jaar deden we samen met de gemeente Den Haag en Tygron ervaring op met het monitoren van de leefomgeving en het automatisch verlenen van vergunningen door initiatieven te toetsen aan geldende omgevingswaarden, zoals geluid en uitstoot. Een leuk en leerzaam traject, dat ons nieuwe inzichten bracht.

 

Op dit moment beproeven we samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg de Standaard voor Aanvragen en Meldingen (STAM) en onderzoeken we bovendien welke functionaliteit er nodig is om ketenpartners efficiënt te laten samenwerken binnen een Samenwerkingsruimte. De inzichten uit deze proef verwerken we in het Portaal Leefomgeving, dat in zichzelf al opgezet is als een Samenwerkingsruimte.


Plannen en Toepasbare regels

Centric faciliteert uw transitie naar de cloud met een krachtig SaaS-platform. De afgelopen jaren hebben we stevig gebouwd aan het fundament, met de realisatie van gedeelde componenten voor bijvoorbeeld Workflow, Identity & Access Management en Privacy Logging in het kader van de AVG.

Met onze partners onderzoeken we of naast VTH ook functionaliteit voor Toepasbare regels en Omgevingsplannen kunnen integreren in deze omgeving, specifiek voor overheden die graag alle functionaliteit voor de Omgevingswet bij één leverancier willen betrekken. Niet dat dat een must is: als overheid heeft u altijd vrije keuze in componenten en leveranciers. En dat werkt ook prima door de open standaarden en de duidelijke API-strategie van het DSO.


Van drie ketens naar één roadmap

Uw grootste zorg is overigens niet dat uw VTH- of plannen-applicatie een upgrade krijgt naar de cloud. Wat blijkt? Programmamanagers en projectleiders Omgevingswet vragen zich vooral af hoe zij de implementatie van de wet organisatorisch weggezet krijgen. De Omgevingswet is een enorme transitie en capaciteit binnen de eigen organisatie is een schaars goed. Hoe overtuigt u uw gemeenteraad en directie van het belang? En wat heeft u minimaal nodig nu het ‘2 voor 12’ schijnt te zijn?

Daar hebben we gelukkig goed over nagedacht, bijvoorbeeld door de Omgevingswet-ketens ‘Van plan tot publicatie’, ‘Van Idee tot indiening’ en ‘Van vraag tot informatie’ naar een heldere roadmap te vertalen:

 

Roadmap Omgevingswet


Meer weten?

De hulptroepen staan klaar om u te helpen die roadmap succesvol te implementeren. Met onze partner Antea Group, die al sinds 2011 bezig is met ondersteuning voor de Omgevingswet, bieden we een uitgekiend en beproefd dienstverleningsconcept waarmee we u kunnen ontzorgen.

 

Op zoek naar een partner die u er de komende maanden doorheen sleept?

Neem contact met me op!


Sander Meinders werkt bij Centric als programmamanager Omgevingswet. In die rol richt hij vooral op de informatievoorziening rond de nieuwe Omgevingswet. Daarnaast houdt hij zich bezig met het bevorderen van het gebruik van geografische informatie in onze oplossingen.


 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.