Betrek ons bij het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO)!
Betrek ons bij het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO)! Hoe kijken gemeenten, Omgevingsdiensten, het Ministerie van IenM en Rijkswaterstaat aan tegen de voorliggende uitdagingen?
Op 29 augustus nam ik deel aan het door Blommestein Groep georganiseerde dinerdebat Omgevingswet. Centraal daarbij stond de vraag hoe stakeholders kunnen voorsorteren op het nieuwe speelveld in de fysieke leefomgeving. Ik vond het razend interessant om te horen hoe gemeenten, Omgevingsdiensten, het Ministerie van IenM en Rijkswaterstaat tegen de voorliggende uitdagingen kijken.
Eerder schreef ik er al over: hoe kunt u als gemeente nu al aan de slag met de doelstellingen van de Omgevingswet? Tijdens het dinerdebat bleek dat er bij de deelnemende gemeenten, zoals in Den Haag, al behoorlijk geëxperimenteerd wordt. Er zaten veel bestuurders met lef aan tafel. Praktische kennis en ervaringen werden direct gedeeld; goed om te zien!
Digitale ondersteuning cruciaal
De invoering van de Omgevingswet valt of staat met de juiste digitale ondersteuning. Naast de financiering ervan was een zorgpunt van de meeste deelnemers vooral hoe we het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) voldoende kunnen laten aanhaken bij het hoge tempo waarin technologie zich ontwikkelt. Hoe benut je de mogelijkheden het beste en welke mogelijkheden zijn dat dan precies?
Het DSO wordt onder architectuur en bovendien gefaseerd opgebouwd, samen met gebruikers. Rijkswaterstaat is hiervoor verantwoordelijk. Zij werkt momenteel aan een visie hoe de markt bij de ontwikkeling van het DSO betrokken kan worden.
Bouwstenen DSO liggen op de plank
Ik pleit ervoor om dat ook zeker gewoon te doen, die markt erbij betrekken. Er zijn al enkele experimenten, maar meer lef tonen lijkt me ook wenselijk op het vlak van het Digitale Stelsel zelf. Veel bouwstenen voor het DSO liggen al bij leveranciers zoals Centric en haar partners op de plank. We helpen graag mee, want ook wij zijn erg enthousiast over de maatschappelijke doelen van de nieuwe wet!
Samen met gemeenten, uitvoeringsdiensten en partners zoals Antea Group, dragen we graag bij aan de realisatie van doelen zoals het bereiken en in stand houden van een gezonde fysieke leefomgeving. Bovendien dragen we graag bij aan de totstandkoming van het DSO.
Complete ontzorging
De komende jaren ondersteunen we u in het kader van de Omgevingswet met een innovatief totaalpakket aan producten en diensten, dat steeds goed aansluit bij uw behoeften van dat moment. Op de korte termijn moet u bijvoorbeeld denken aan tools en dienstverlening om de datakwaliteit binnen uw systemen te verbeteren, zodat initiatiefnemers, belanghebbenden en andere bevoegde gezagen op die gegevens kunnen vertrouwen.
Meer weten over onze visie op de Omgevingswet en onze dienstverlening? Neem even contact met me op!
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.