Arbeidsmarkt ambtenaren inmiddels ‘zeer krap’
Ook in Zeeland en de Achterhoek wordt het voor overheidswerkgevers moeilijk personeel te vinden. In 13 regio’s is de arbeidsmarkt zeer krap.
Het werven van ambtenaren wordt lastiger en lastiger. De arbeidsmarkt in die sector is intussen zeer krap te noemen in 13 regio’s.
Uit de UWV-spanningsmonitor blijkt dat de spanning op de arbeidsmarkt voor de beroepsgroep ambtenaren in het vierde kwartaal 2021 vergeleken met een jaar eerder voor steeds meer regio’s geldt. Was de arbeidsmarkt voor die beroepsgroep toen nog maar in de arbeidsmarktregio’s Midden-Utrecht, IJmond en Rivierenland ‘zeer krap’ te noemen, eind 2021 is dat gaan gelden voor 13 regio’s.
Achterhoek en Zeeland
Die zeer krappe situatie doet zich nu voor in vrijwel geheel Brabant en Utrecht, maar ook in Zeeland en de Achterhoek. Alleen in Groningen is de spanning op de arbeidsmarkt nog gemiddeld, in de overige 21 arbeidsmarktregio’s valt deze in de categorie krap. Ter vergelijking: eind 2020 was de spanning op de arbeidsmarkt voor ambtenaren in nog 9 regio’s gemiddeld te noemen.
Nog moeilijker
De Spanningsindicator Arbeidsmarkt wordt berekend door dit aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een WW-uitkering met een verstreken WW-duur van minder dan een half jaar. In een jaar tijd steeg het aantal openstaande vacatures in het openbaar bestuur van circa 5.000 naar 7.000.
Door de toename van de krapte werken er steeds meer mensen in een beroep met een krappe of zeer krappe arbeidsmarkt. In het vierde kwartaal van 2020 was het aandeel werkenden met een krap of zeer krap beroep nog 38 procent. Aan het einde van 2021 was dat aandeel meer dan verdubbeld tot 82 procent. Het overgrote merendeel van de beroepen heeft dus inmiddels te maken met krapte, aldus het UWV.
Uit het werkgeversonderzoek van de UWV blijkt dat twee op de drie werkgevers in de publieke sector verwacht dat het vervullen van vacatures de komende jaren nog moeilijker wordt.
Minder werklozen
Arbeidsmarktadviseur Jeroen van den Berg (UWV): ‘Er heerst momenteel een krapte op de arbeidsmarkt die we nog nooit hebben gezien. In een groot deel van het land is er sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt en bijna alle beroepsgroepen kennen momenteel een vorm van krapte. Dit illustreert hoe groot de krapte momenteel is. We zien dat de toename van de krapte in het vierde kwartaal voornamelijk komt door het dalend aantal werkzoekenden.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.