Advertentie
carrière / Nieuws

Werkgevers sjoemelen met flexwerkers

Vakcentrale FNV trekt bij minister Henk Kamp van Sociale Zaken aan de bel, omdat werkgevers zouden sjoemelen met flexibele contracten. De vakcentrale ziet steeds vaker dat vaste werknemers worden ontslagen om vervolgens als freelancer of als ingehuurde kracht (payroller) te worden teruggehaald.

10 januari 2011
Tijdelijk
Volgens de vakbond mogen flexwerkers alleen worden ingezet om tijdelijke problemen op te lossen, zoals ziekte of plotselinge toename van de productie. Dat benadrukte FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag in haar nieuwjaarstoespraak.

Zelfde werk
Flexwerkers doen in veel gevallen hetzelfde werk tegen een lagere prijs, stelt de vakcentrale aan de hand van een eigen onderzoek. Ook hebben zij minder mogelijkheden een opleiding te volgen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Jansen
De vakbond zou er goed aan doen de vette vaste contracten eens stevig aan te pakken. Flexibilisering van de algehele arbeidsmarkt is de enige sociale en solidaire oplossing van het scheefgroeien van kansen en beloningen van vast werken en flex werken!
Bas / logicus
Twee bekende vakbondsleiders hebben o.a. bij een bedrijf in het verleden stakingen beëindigd zonder dat daar een goede CAO verbetering tegenover stond.
Vreemd genoeg kregen ze na het verlaten van de bond plots een commissariaat bij het bewuste bedrijf. En dat geld ook voor een andere bond waarvan de ex leider commissariaten heeft gekregen.
Wie denkt dat de bond er eerst voor hem is vergist zich dus. De hoge heren zijn er voor zichzelf en zullen niet in ander belang handelen voordat eigenbelang veilig gesteld is.
En het in het stuk beschreven probleem is niet nieuw want de vakbonden zijn ten minste al tien jaren op de hoogte van deze constructies. De FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil zich alleen even laten horen met een loze kreet.
Want als ze verandering wil kan ze simpel beginnen bij TNT en overige postbedrijven beginnen te eisen dat 95% personeel in vaste dienst moet zijn en dat ook alle overige krachten tenminste betaald moeten worden gelijkwaardig aan de bedrijfstak CAO. Daarnaast een normalisering eisen van CEO inkomen (max. 10X minimum salaris personeel uit de laagste schaal). Niet inwilligen betekend gewoon 100% platleggen gedurende langere periode( minimaal twee weken) en de directie voor de te leiden schade hoofdelijk aansprakelijk te laten stellen.
Schade had namelijk voorkomen kunnen worden door fatsoenlijk gedrag van de CEO.
Maar dan moet de dappere Agnes realiseren dat ze niet in aanmerking zal komen voor enkele commissariatjes.
Advertentie