Werktevredenheid Vlaamse ambtenaar daalt door stress
Ruim 45 procent van de lokale ambtenaren meldt dat ze op het werk te maken kregen met verbale of fysieke agressie door cliënten of externen.
De werktevredenheid van de ambtenaar in Vlaanderen daalt. Dat heeft vooral te maken met een zorgwekkende toename van stress. Dat is de conclusie van een rapport dat ACV Openbare Diensten na een enquête onder 8880 medewerkers van met name gemeenten en provincies.
Motivatie
De tevredenheid van het personeel van de lokale besturen is 7,08 op 10. Vijf jaar geleden lag de tevredenheidsscore nog op 7,44 op 10. De daling van -0,36 noemen de onderzoekers significant. Uit het onderzoek blijkt dat provinciepersoneel het meest tevreden is (7,34). En ook bij gemeenten (7,16) en hulpverleningszones liggen de scores hoger dan het gemiddelde. Met de motivatie zit het nog wel snor: 8,05. Wel constateren de onderzoekers op dat de motivatie om het werk goed te doen daalt vergeleken met 2018. Maar het zich goed voelen op het werk en de tevredenheid met het werk liggen aanzienlijk lager. Het laagste van alles scoort de tevredenheid met de werkgever.
Emotionele belasting
Vooral de toename van stress noemen de onderzoekers zorgwekkend. Die draagt bij aan de daling van de werktevredenheid en is er zelfs de belangrijkste verklaring voor. ‘Alle facetten van de arbeidstevredenheid scoren lager, maar de belangrijkste verklaring voor de daling van de arbeidstevredenheid ligt in de toename van stress tegenover 2018 (van 5,54 naar 5,66/red). We zien een toename van stress zelf, een hogere emotionele belasting én grotere impact op de gezondheid. Onze analyse toont aan dat de toename van stress zorgt voor een lagere tevredenheid bij het personeel’, aldus Nathalie Hiel, nationaal secretaris lokale en regionale besturen ACV Openbare Diensten.
Loon
Het personeel van de lokale besturen is blijkens het onderzoek verder ook duidelijk minder tevreden over het loon, de mogelijkheden rond telewerk, de doorgroei- en ontwikkelingskansen en de mogelijkheid om minder te werken, in het bijzonder voor het pensioen. Hiel: ‘De lokale besturen in het algemeen beantwoorden hier niet aan de verwachtingen van het personeel.’
Politieke inmenging
Heel opvallend noemen de onderzoekers ook de hoge score voor agressie. Ruim 45 procent van het personeel van de lokale besturen geeft aan dat ze op het werk al te maken kregen met verbale of fysieke agressie door cliënten of externen. Die agressie door externen scoort nog hoger in woonzorgcentra, hulpverleningszones, woonmaatschappijen, ziekenhuizen en samenwerkende gemeentelijke organisaties.
Ook ongeoorloofde politieke inmenging blijft een constante bij de lokale besturen. Vergeleken met de vorige enquête in 2018 is dat nagenoeg hetzelfde gebleven. Ruim een kwart van de respondenten bevestigt dat het frequent voorkomt, het meest nog bij provincies en gemeenten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.