Beeldvorming op de arbeidsmarkt: uitdagingen van managers & bestuurders binnen het publieke domein
Beeldvorming op de arbeidsmarkt: uitdagingen van managers & bestuurders binnen het publieke domein
We hebben er allemaal mee te maken: beeldvorming. Ook op de arbeidsmarkt. De doelgroep hoger management & bestuur binnen het publieke domein die in de transitie van een loopbaanstap zit, kent hierin zijn eigen specifieke uitdagingen. Donderdag 12 december organiseerden kandidaten en alumni van het Executive Career Coaching-traject een themacongres over dit onderwerp. Soortgelijke congressen worden meerdere malen per jaar georganiseerd en worden gefaciliteerd vanuit POSG in het kader van het Executive Career Coaching programma.
Beeldvorming is van alle tijden en overal. Hoe ga je hiermee om? In hoeverre kun je beeldvorming beïnvloeden en hoe doe je dat? Met meerdere presentaties, workshops en discussies, zijn zoveel mogelijk antwoorden geformuleerd.
Hieronder lichten we drie workshops van het congres uit.
Baas over de eigen mindset
Annette Baerveldt maakt de deelnemers bewust van gedachten die ons in de weg kunnen zitten bij bijvoorbeeld het solliciteren of aangaan van netwerkgesprekken. “Wat je denkt, straal je uit”, wees je dus bewust van deze, veelal onterechte, negatieve gedachten. Ofwel; word baas over je eigen mindset.
Als oefening laat Baerveldt de deelnemers negatieve overtuigingen noteren die in de weg zitten bij het voeren van gesprekken. Bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek: “Ze zullen me te oud vinden voor deze functie”, of tijdens een netwerkgesprek: “Deze persoon zal vast moe van mij worden”. Door deze verschillende negatieve mindsets in de groep te bespreken, sneuvelen de meeste negatieve overtuigingen al vrij snel.
Een aantal deelnemers geeft tijdens de bijeenkomst ook aan in dit kader veel gehad te hebben aan één van de workshops binnen het traject Executive Career Coaching: ‘Het vertrekverhaal”. Hierin formuleren deelnemers, waar nodig, een passend vertrekverhaal dat tevens de nieuwe loopbaanstap kan duiden.
De loopplank
De workshop De loopplank van Kersten Meijnen en Hans van Gemert sluit goed aan op de workshop Baas over de eigen mindset. Bij het vormen van een positieve en zogenaamde “growth mindset” helpt een helder verhaal over de reden van het inslaan van een nieuwe weg, waar je naartoe wilt en hoe het pad daarnaartoe eruit ziet.
Kandidaten Kersten Meijnen en Hans van Gemert leggen hierbij uit dat het gebruik van beelden, een uitstekende manier is om jouw transitie te beschrijven naar anderen. Daarom kan er tijdens de workshop eerst gekozen worden uit een honderdtal beelden waarmee volgens de deelnemers zijn of haar verhaal het beste kan worden omschreven.
Styling en presentatie
Naast je mindset en het verhaal dat je je gesprekspartner vertelt, is er natuurlijk nog je fysieke presentatie die invloed heeft op de beeldvorming. Hoe laat je met kleding zien wie je bent? Wat straal je uit met welke outfit? En kies je er voor jouw outfit aan te laten sluiten bij de organisatie waar je op gesprek gaat? Nan Banens, Loopbaancoach & imagospecialist, legt in haar stijl-sessie op speelse wijze onder meer uit wat je communiceert met het dragen van verschillende kleuren(combinaties). Maar ook zaken als de vorm van het lichaam en de daarbij best passende patronen komen aan bod.
De sessie is veel te kort om op alle aspecten van styling in te gaan, maar de deelnemers hebben er zichtbaar lol in. En weten nu in ieder geval welk kleurenpalet het beste bij hen past.
Genoeg stof tot nadenken en na te praten. Dit gebeurt dan ook genoeg tijdens de afsluitende borrel.
Graag bedanken wij de (oud)kandidaten van het ECC programma Sjoerd Osinga, Astrid de Jong, Esther Neven, Annette Baerveldt, Kersten Meijnen en Hans van Gemert voor hun bijdragen en organisatie van dit congres.
Meer weten over Executive Career Coaching voor Hoger Management & Bestuur? Lees hier meer >
Aanwezig zijn bij één van de bijeenkomsten van POSG? Bekijk de agenda voor de komende bijeenkomsten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.