Advertentie
carrière / Nieuws

Wethouder betaalt ontslagvergoeding deels terug

Van de 48.000 euro die de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga (VVD) bij zijn vertrek ontving voor zijn directeurschap bij woningcorporatie Woonbond betaalt hij 33.000 euro terug. Hij vindt het belangrijk dat een wethouder te boek staat als een ‘onberispelijke, integere en gemotiveerde bestuurder van Rotterdam’. Hij betreurt de gewekte indruk dat het ging om een ‘gouden handdruk’.

04 juli 2019
Wijbenga-1.jpg

De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga (VVD) betaalt 33.000 euro van de 48.000 euro die hij bij zijn vertrek ontving voor zijn directeurschap bij woningcorporatie Woonbond terug. Hij vindt het belangrijk dat een wethouder te boek staat als een ‘onberispelijke, integere en gemotiveerde bestuurder van Rotterdam’. Hij betreurt de gewekte indruk dat het ging om een ‘gouden handdruk’.

Vrijwillige terugbetaling
Gisteravond heeft Wijbenga de gemeenteraad mondeling geïnformeerd over het terugbetalen van een groot deel van het bedrag dat hij bij zijn vertrek naar de gemeente Rotterdam van zijn vorige werkgever kreeg. Naar eigen zeggen bestaat het bedrag uit compensatie pensioenpremies (33.000 euro) en een afrekening van een openbaar vervoerkaart, bedrijfstelefoon, verlofdagen en andere onkosten (15.000 euro). Vanochtend heeft hij in een brief zijn besluit toegelicht. Daarin staat dat hij het bedrag ‘vrijwillig’ en op persoonlijke titel terugbetaalt.

Onderzoek Autoriteit Woningcorporaties
De ontslagvergoeding kwam aan het licht, nadat het verscheen in het jaarverslag van Woonbron. De plaatselijke journalist (en SP’er) Kees Jonker schreef het op in zijn blog en noemde het een ‘gouden handdruk’. Hij vermeldde in het stuk dat Wijbenga van 2013 tot en met 2016 een salaris ontving bij Woonbron dat boven de WNT-norm lag. Op last van de Autoriteit Woningcorporaties moest Wijbenga dat teveel ontvangen bedrag (33.400 euro) terugbetalen, wat hij ook deed. Volgens Jonker maakte Wijbenga een afspraak met Woonbron dat hij dat bedrag later in een ontslaguitkering bij een eventueel vertrek terug zou krijgen. Volgens Woonbron sluit de term ‘gouden handdruk’ niet aan bij de praktijk. De Autoriteit Woningcorporaties gaat nog wel de rechtmatigheid van de ontslagvergoeding onderzoeken.

'Absuluut geen gouden handdruk'
Op de opmerking van Jonker dat er een ‘onzuiver luchtje’ hing om de ontslagvergoeding reageerde Wijbenga afgelopen dinsdag via Twitter: ‘Beste Kees, je bent de echte corporatie-onderzoeker. De eindafrekening bij mijn ontslag is openbaar en dat geldt ook voor afspraak over terugbetaling onverschuldigde pensioenpremie. Op dit moment buigt Autoriteit Woningcorporaties zich over de rechtmatigheid. Daar wacht ik nu op.’ In zijn brief aan de raad schrijft Wijbenga dat het ‘absoluut niet waar’ is dat het om een gouden handdruk gaat. ‘Ongewild is mijn naam nu in de media verbonden geraakt aan het tegendeel wat ik wil laten zien: een onberispelijke, integere en gemotiveerde bestuurder van onze stad. Dat betreur ik en dat wil ik per direct herstellen.’

Rol en invulling voorbeeldfunctie
Volgens Wijbenga was de compensatie van de pensioenpremies geheel binnen alle regels. ‘Maar ik snap ook dat bij de publieke functie die ik nu vervul, hoort dat je met regelmaat in de publieke belangstelling staat en dat er discussie kan zijn over de rol en invulling van de voorbeeldfunctie. Daarom betaal ik de 33.000 euro ontslagvergoeding, die gebaseerd was op compensatie pensioenpremies, terug aan Woonbron. (…) Ik wil hiermee voorkomen dat dit eervolle en belangrijke werk wordt overschaduwd door discussies over mijn vorige bezoldiging.’ Een woordvoerder vertelt dat schriftelijke vragen uit de raad waren aangekondigd, maar er vooralsnog niet meer aankomen.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Politieke integriteit is nog steeds ver te zoeken!
Advertentie