Nooit stoppen met ontwikkelen
“Als ik geen tijd besteed aan mijn eigen ontwikkeling, hoe kan ik dan anderen daarin begeleiden?”
Van levensmiddelentechnoloog tot medewerker in de gehandicaptenzorg. Van salarisadministrateur tot HR businesspartner. Van manager tot management developer. Johan Kok maakte heel wat omzwervingen in zijn carrière voordat hij begon als loopbaanadviseur. Loopbaanbegeleiding leek hem een hartstikke leuk vak en dat vindt hij nog steeds. Maar … “Ondanks mijn ervaring in het HR-vak vond en vind ik opleidingen volgen noodzakelijk. Loopbaanbegeleiding is namelijk echt een vak. Een vak dat ik goed in de vingers wilde krijgen.”
Nooit stoppen met ontwikkelen
“Leren en groeien hoeven nooit te stoppen. Dat geldt voor de professionals die ik begeleid, maar ook voor mezelf en mijn POSG-collega’s. Mijn stelling is dat aandacht voor je eigen ontwikkeling als loopbaanadviseur nodig is om anderen in hún loopbaanontwikkeling verder te kunnen helpen op de arbeidsmarkt. De processen die ik zelf doormaak, spelen namelijk ook bij onze klanten. Daarom blijf ik actief in het netwerk en de arbeidsmarkt, mijn vaardigheden trainen, leren in interventies en sparren met anderen. Het helpt me om als loopbaanprofessional in ontwikkeling te blijven. En elke vier jaar mondt dat uit in een verlengde Noloc-certificering. Iets waar opdrachtgevers steeds vaker om vragen, waarde aan hechten.”
"Ondanks mijn ervaring in het HR-vak, vond en vind ik opleidingen volgen noodzakelijk. Loopbaanbegeleiding is namelijk echt een vak."
Eigen ervaringen als pre
Johan begeleidt bij POSG senior professionals, managers en bestuurders die de overstap naar een nieuwe werkplek moeten of willen maken. Zelf vindt hij het een groot voordeel dat hij zelf ook als leidinggevende en bestuurder heeft gewerkt. “Ik ken de verantwoordelijkheden die op hun bordje liggen en de organisatie- en politiek-bestuurlijke dynamiek. Je kunt erover lezen, maar het is anders als je er middenin zit. Dat weet ik uit eigen ervaring.” Het inlevings- en reflectievermogen van Johan in de complexe problematiek levert inderdaad meerwaarde voor de professionals. Regelmatig geven zijn klanten namelijk terug dat de klik kwam doordat hij liet merken dat hij hun situatie snapt.
Inzicht in sterke punten
Managers en bestuurders krijgen vaak te maken met ingewikkelde situaties en hebben veel kennis en vaardigheden in huis. Toch zien ze dat zelf vaak niet volgens Johan: “De professionals in dit soort functies zijn gebaat bij inzicht en bewustzijn in hun sterke punten. Die nemen ze namelijk mee en maken daarmee verschil in een volgende functie. Het klinkt misschien gek, maar dit inzicht is er vaak niet voldoende. Waarom niet? Het was nooit nodig om daar mee bezig te zijn omdat ze van de ene in de andere functie rollen, ze worden gevraagd. Als dat wegvalt, vinden ze het heel lastig om zichzelf te verkopen. Én de maatschappelijke omstandigheden en de arbeidsmarkt zijn erg veranderd.”
Opboksen tegen vooroordelen
“Deze professionals doen wat ze doen, maar weten niet altijd goed te vertellen hoe ze het werk aanpakken, waarom ze iets op een bepaalde manier doen, aan te sluiten bij de vraag in de markt. Ik zie het als mijn taak om hen hier inzicht in te geven en díe waarde te vertalen naar de markt. Neem een voormalig wethouder. Daaraan hangt soms het label ‘eigenwijze bestuurder die het altijd voor het zeggen had’. In de begeleiding besteed ik veel aandacht aan het eigen verhaal van de professional en de waarde die daarin zit. We maken samen concreet wat hij/zij precies heeft gedaan, want maar weinig mensen weten wat een wethouder doet, wat daar bij komt kijken. Uiteraard houden we daarbij ook rekening met het vooroordeel waartegen hij of zij moet opboksen.”
“Deze professionals doen wat ze doen, maar weten niet altijd goed te vertellen hoe ze het werk aanpakken.”
Begeleiding bij relevante vraagstukken
Het traject van de ene is altijd anders dan het traject van de andere professional. Het POSG-programma is namelijk nooit leidend, de vraagstukken van de professional wel. Samen met de manager of bestuurder brengt Johan de relevante vraagstukken in kaart voordat ze samen aan de slag gaan. “Het leukste in mijn vak vind ik de enorme bewustwording en groei die je als mens kunt doormaken. Om mijn klanten te laten (her)ontdekken wat ze in huis hebben en hoe ze die toegevoegde waarde kunnen delen met anderen, opnieuw inzetten op de arbeidsmarkt.”
Aan de slag of eerst een APK?
Die ontdekkingstocht begint op het moment dat de professional binnenkomt. Elke situatie en aanleiding is anders: “Er komen professionals binnen die jarenlang onder grote druk gewerkt hebben. In zo’n situatie is het belangrijk om oog te hebben voor wat iemand nodig heeft en aankan. Opvallend is dat deze professionals zelf vaak snel door willen. Soms kan dat en ook maak ik ze bewust of overtuig ze om de tijd te nemen om te herstellen. Daarnaast komen er professionals binnen die al in gesprek zijn over een nieuwe baan. Die help ik om bewust voor de nieuwe baan te kiezen, niet zomaar in te stappen, deze kans alsnog te laten lopen. Dat je jezelf nóg iets beters gunt. Vergelijk het met de aankoop van een auto. Dan lees je je ook eerst in, raadpleegt gebruikersreviews en maak je één of meerdere proefritten, toch? En qua werk zijn er legio mensen die gewoon instappen en wegrijden. Het kan, maar of het een duurzame keuze blijkt?”
Resultaten om trots op te zijn
De begeleiding van een hoogbegaafde vrouw van begin 40 is Johan erg bijgebleven. Ze moest weg bij haar werkgever, omdat ze niet in het plaatje paste. Dat had mentaal een grote impact op haar. “Deze vrouw was en is ontzettend slim en voerde hele complexe taken uit. In het begin dacht ik dan ook ‘wat kan ik deze enorm slimme vrouw nog bieden?’ Voor mij was dat soms best uit mijn comfortzone om alleen maar aan te horen en te spiegelen. Het spiegelen was nieuw voor haar en uiteindelijk heeft haar dat heel erg geholpen. Ze leerde zichzelf op een nieuwe manier waarderen en leerde haar specifieke kwaliteiten kennen. Voor haar was het de uitdaging om haar eigen gedrag in het werk aan te passen, zodat ze beter kon aansluiten bij de ander. Iets wat ze op haar nieuwe plek op de arbeidsmarkt heel goed dat. We spreken elkaar nog weleens en het gaat goed met haar. Dat is waarom ik met zo veel plezier als loopbaanadviseur werk.”
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.