Advertentie
carrière / Nieuws

Werkdruk (sommige) ambtenaren afgenomen

De werkdruk onder ambtenaren in het algemeen is minder dan de gemiddelde werknemer in Nederland. Een uitzondering vormt de overheidsmanager, die ervaart juist meer stress, net als de andere leidinggevenden op de arbeidsmarkt.

04 april 2017

Het vooroordeel dat ambtenaren het rustig aan doen in vergelijking met de rest van Nederland, klopt. Voor een deel althans. Volgens een onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat ambtenaren minder dan gemiddeld werkdruk ervaren. Koks hebben de meeste stress in hun werk en beveiligers het minste. Ambtenaren staan weliswaar in de onderste helft volgens het CBS-onderzoek, maar managers in de administratieve dienstverlening juist weer in de top 5. En daar vallen ook weer de overheidsmanagers onder.

45 uur of meer

Bepaalde beroepen worden telkens weer in verband gebracht met een hoge werkdruk. Dit zijn onder meer docenten, artsen, verpleegkundigen, makelaars, boekhouders en leidinggevenden. Zij geven aan heel veel en extra hard te moeten werken en dit ook snel te moeten doen. De stress bij leidinggevenden is vaak het gevolg van het vele computer- of beeldschermwerk. Een andere belangrijke stressfactor is het aantal uren dat per week gewerkt wordt. ‘Het empirisch verband is sterk bij werkweken van 45 uur of meer’, aldus de onderzoekers. Verder hecht een moderne werknemer tegenwoordig aan ‘het carrière moeten kunnen maken’, ‘leuke en interessante collega’s’, een ‘sympathieke baas’, ‘leer- en ontwikkelingsmogelijkheden’ en ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’. De stelling is dat als aan deze factoren niet is voldaan, dit verhogend op de ervaren werkdruk werkt.

Managers
De discrepantie tussen de lage werkdruk onder ambtenaren enerzijds en de hoge werkdruk van leidinggevende(n) (ambtenaren) anderzijds in het onderzoek is goed verklaarbaar. ‘De respondenten mochten zelf invullen in welke beroepsgroep ze horen’, legt een CBS-woordvoerder uit. ‘Sommige leidinggevenden hebben aangegeven bij de ambtenaren te horen, anderen schaarden zichzelf onder de managers in de dienstverlening.’

Minder werkstress
Wanneer er gekeken wordt naar alle werknemers in het openbaar bestuur zijn de cijfers echter duidelijk. Waar 36 procent van de gemiddelde werknemer vindt dat hij erg snel moet werken, geldt dit voor slechts 29 procent van de medewerkers in het openbaar bestuur. Bij de categorie ‘heel veel werk doen’ is het verschil bijna 4 procent en bij ‘extra hard werken’ is de verhouding 30,6 versus 25 procent. Overigens is de werkdruk tussen 2014 en 2015 enigszins afgenomen. Vond in 2014 nog 45 procent dat er heel veel werk te doen was, een jaar later is dat minder dan 42 procent.

Belangrijk onderwerp
Het onderwerp werkdruk is inmiddels een belangrijk maatschappelijk en politiek thema geworden, in Nederland maar ook in Europees verband. Onderzoek brengt hoge werkdruk in verband met welbevinden, gezondheidsklachten, sociale gevolgen zoals conflicten in het gezin en sociale kosten bijvoorbeeld door uitval op het werk. 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees
Zowiezo al knap dat je werkdruk ervaart als je niet eens weet wat werken is.
Gerrie
Sluit me helemaal bij je aan Kees.
Herman van Eerdewijk / systeembeheer
Voor onze organisatie geldt dit niet.

ICT ; Burgerzaken ; Juridische Zaken, dat ik weet

ervaren alle ambtenaren teveel werkdruk.

Extra uren moet dit vaak opvangen.

Na audit-controles moet niet alleen naar de regels gekeken worden , maar ook of het uitvoerbaar is voor het huidige personeelsbestand en inhuur.
Reynders / ambtenaar
Onherkenbaar.

Bij ons speelt dat niet, integendeel. Meer taken doen met minder werknemers. De verzakelijking is te ver doorgeschoten. Veel collegas met werkweken meer dan 40 uur. Kijkend naar mezelf als beleidsmedewerker werkweken van 45+ en geen tijd om dagen op te maken.

Personele bezetting is vanaf 2010 met ca 15% afgenomen bij gelijkblijvend of toenemend takenpakket. Het is wachten op de eerste uitvallers door overspanning of burn-out. Daarnaast wordt niet geluisterd naar wat mensen willen. Je bent in algemene dienst dus overal plaatsbaar.
henk
Onherkenbaar!
genoeg is genoeg
In mijn functie is > 40 uur per week heel gewoon. Gelukkig haal ik veel energie uit mijn werk.
JaapvV / adviseur
..en wat is het probleem?
J.jansen / nvt
hahaha, leidinggevende functie zit je op hogere schaal, meer salaris, en dan klagen, dan ga je toch weer lager! Niet zeuren en vooral niet afreageren op mensen onder je.
Advertentie