Minister: 'Geen rancune richting ambtenaren'
Er mag ook gekeken worden naar uitvoeringsorganisaties om de 22% bezuinigingen op het ambtenarenapparaat te halen.
Ministers van het kabinet-Schoof hoeven niet koste wat het kost 22 procent te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Als zij een andere manier vinden om het besparingsdoel te halen, krijgen ze de vrijheid het op een andere manier in te vullen, zegt minister Eelco Heinen van Financiën tijdens een persgesprek op Prinsjesdag.
Uitvoeringsorganisaties
Ministers kunnen bijvoorbeeld kijken of ze bepaalde programma's kunnen afbouwen om geld te besparen. Ook zijn er mogelijk overbodige subsidies die het kabinet kan afschaffen. Hoewel uitvoeringsorganisaties aanvankelijk buiten beeld bleven, heeft Heinen bewindspersonen ook de ruimte gegeven om toch in uitvoerders te snijden als daar relatief makkelijk bespaard kan worden.
Efficiënter
Heinen vindt de voorgestelde ingreep uit het coalitieakkoord te verdedigen. Hij benadrukt dat ondernemers elke dag moeten kijken of het niet nodig is in de kosten te snijden. ‘De overheid heeft die natuurlijke prikkel niet.’ De minister wijst er ook op dat er al vele jaren niet gericht is bezuinigd op ambtenaren. ‘Dan vind ik het niet heel gek dat je dan in 2024 zegt, jongens laten we dat weer even tegen het licht houden: kan het niet iets efficiënter.’
Geen rancune
Op die manier is het voornemen 22 procent te besparen nog steeds ambitieus. ‘Het vergt echt wel even nadenken’, erkent Heinen, maar het doel is niet onhaalbaar. De minister van Financiën benadrukt nog maar eens dat de maatregel niet is genomen ‘uit rancune richting ambtenaren’. De minister is erg onder de indruk van het werk van het personeel op zijn ministerie.
-behoudens bijzondere uitzonderingssituaties- een personeelsstop op alle ministeries en met een zo goed mogelijke algemene inzetbaarheid van personeel binnen de totale algemene bestuursdienst.
Bij vermindering van personeel behoren de ombuigingen van boven naar beneden te worden doorgevoerd. Een vorm van ombuigen kan bijvoorbeeld ook zijn het schrappen van managementfuncties of het samenvoegen daarvan, managementlagen weghalen, waar mogelijk het inzetten op zelfsturende teams en personeel zelf meer verantwoordelijkheid geven etc.
Bij de inzet van extern personeel behoren Overheden zich beter te houden aan de zgn. Roemernorm van maximaal ca. 10%.