Advertentie
carrière / Nieuws

'Maak incidenten foute ambtenaren bekend'

Niet alleen de gemeente Hellendoorn heeft te kampen met foute ambtenaren in vrijwel elk organisatie komen wel integriteitsschendingen voor. Gemeenten zouden daar open in moeten zijn.

15 maart 2016

De gemeente Hellendoorn heeft de afgelopen drie jaar zeven ambtenaren bestraft wegens integriteitskwesties. Omdat gemeenten deze kwesties meestal niet naar buiten brengen, is het niet zeker of de misdragingen in de Overijsselse gemeente met 36 duizend inwoners extreem veel te noemen is. Wat wel duidelijk is dat Hellendoorn zeker niet de enige is; elk gemeentehuisje heeft zijn kruisje, zo blijkt.

Niet onder vloerkleed
Het schenden van privacyregels, het niet nakomen van beloftes en frauderen met declaraties, klok-, en werktijden waren de vergrijpen waar de ambtenaren zich in Hellendoorn schuldig aan maakten. Drie ambtenaren kregen hiervoor een officiële berisping, twee zijn teruggezet in een lagere functie en twee gemeenteambtenaren zijn ontslagen meldt de Tubantia. Tegen die krant zegt burgemeester Raven dat de gemeente integriteit hoog in het vaandel heeft staan en dat zaken 'niet onder het vloerkleed geveegd moeten worden'.
 

300 per jaar
Er is weinig bekend over hoe vaak er regels binnen het gemeentehuis overtreden worden, vertelt hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts van de VU, gespecialiseerd in integriteit bij de overheid en in het openbaar bestuur. ‘Maar onderzoek liet eerder wel zien dat er  zo’n 300 keer per jaar een onderzoek binnen een gemeente wordt gestart omdat er een verdenking van fraude of corruptie is,’ zegt hij, ‘deze praktijken vinden dus echt niet alleen plaats in verre oorden zoals Somalië of Afghanistan zoals wij in Nederland geneigd zijn te denken.’

Trainingen
De VNG benadrukt dat integriteit een belangrijk onderwerp is waar de meeste gemeenten heel actief beleid op voeren. ‘Het gaat ook niet altijd over hele duidelijke zaken, soms ligt het niet zo zwart-wit,’ zegt een woordvoerder. ‘Integriteit bij de overheid is ook een kwestie van de tijdsgeest, wat vroeger wel kon, kan nu misschien niet meer.’ De woordvoerder pleit dan ook voor communicatie en bijvoorbeeld trainingen over dit onderwerp. ‘Het kan zijn dat je als ambtenaar heel goed weet wat de theorie is van integriteit, maar als je er in de praktijk mee geconfronteerd wordt, er toch niet meer zo zeker van bent.’
 
Vertrouwen 

De gemeente Hellendoorn maakte de fraudegevallen niet uit zichzelf bekend, met de betrokken ambtenaren was geheimhouding afgesproken. Volgens de Tubantia lekte het nieuws echter uit. Hoogleraar Huberts zou het toejuichen als gemeenten juist actief zouden zijn in het bekendmaken van integriteitsschendingen. ‘De gemeente Amsterdam deed dit in het verleden ook, het getuigt van moed en zelfvertrouwen over het eigen integriteitsbeleid om zelf met zulk nieuws naar buiten te komen. Dit soort kwesties gebeurt overal,’ vertelt hij, ‘je kunt fraude namelijk nooit helemaal voorkomen. Gemeenten hoeven daarom niet bang te zijn dat burgers meteen het vertrouwen in het ambtenarenapparaat verliezen. Uit onderzoek blijkt dat burgers best tevreden zijn over lokale ambtenaren. Als het over landelijke politici gaat is het een ander verhaal,’ voegt de hoogleraar daaraan toe. 

Rijksambtenaren
Overigens blijkt uit een recent Wob-verzoek van de Telegraaf dat rijksambtenaren er ook wat van kunnen. Afgelopen jaar liepen ruim tweehonderd foute medewerkers van de Belastingdienst tegen de lamp. In totaal werken daar, inclusief de douane, zo’n 30 duizend ambtenaren. De 227 geconstateerde ’integriteitsschendingen’ variëren van regelrechte fraude of lekken van vertrouwelijke informatie tot diefstal van kantoormateriaal. De meesten kregen een schriftelijke berisping of moesten vakantiedagen inleveren. Bij 28 ambtenaren was het vergrijp zo ernstig, dat zij werden ontslagen. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is het grote aantal incidenten toe te schrijven aan de strenge regels die de dienst hanteert. ‘Bij ons vormt bijvoorbeeld loonbeslag wegens een onbetaalde rekening al schending van de integriteit. We verwachten dat onze mensen ook privé hun zaken op orde hebben.’

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rene Brozius
Het kan best: In de 90'er jaren voerde Eric Nordholt al een zeer transparant beleid in; als, na onderzoek, bleek dat iemand de fout in was gegaan dan volgde oneervol ontslag. In het Tijdschrift voor de Amsterdamse Politie (TAP) kon je elke maand lezen wie er oneervol ontslag hadden gekregen; naam en rang. Ik ben er van overtuigd dat alleen al die maandelijkse publicatie een preventief effect had...
Nu, drie jaar verder / Oberservator
Nu 3 jaar verder is het slechts erger geworden in Hellendoorn en de rest van het land.



Overheid is inmiddels volledig corrupt!

Hendriks / burger
Het is 100% zeker dat Provinciale ambtenaren in het geheel NIET integer zijn!

Daarbij geholpen worden door bureaus als Zuidema; inzicht in invloed.... en Bilderberg multinational hotelgroep: Hoe halen wij zo groot mogelijke omzet binnen, vanuit publieke middelen!

Het lijkt helaas een feit, dat lg's en verantwoordelijken et uiterlijk niets kan schelen, waar dat kapitaal naar toe gaat,
faber
Incidenten bekendmaken? Met pek en veren door de stad en terug naar het gemeentehuis alwaar het volk de betreffende ambtenaren met tomaten en eieren mag bekogelen. Dit laatste in het kader van de burgerparticipatie.
Fritz
Goed, meneer of mevrouw De Jong,

Maar dan doen we het zelfde met werknemers en directie in het bedrijfsleven die zich aan soortgelijke praktijken schuldig maken. Akkoord?
faber
@von Geusau; blijkbaar is u de ironie van mijn bijdrage ontgaan. Natuurlijk is het volstrekt idioot voorstel om dit soort incidenten openbaar te maken.
johannes / ambtenaar
In het stuk verwijst mevrouw Walstra naar verre oorden. Tja persoonlijk geef ik niets meer aan goede doelen behalve het Leger des Heils. In de praktijk blijkt dat het grootste deel van het ingezamelde geld blijft hangen aan de strijkstok van corrupte politici en regeringen in het buitenland, en dat het vaak jaren duurt voordat er uberhaupt iets wordt gedaan met het geld. Natuurlijk moet je integer zijn als ambtenaar. Maar laten we het dan ook hebben over de vele schandalen in het bedrijfsleven en het bankwezen van de laatste jaren. Over corruptie gesproken. En die worden nog eens overeind gehouden door onze regering. De conclusie is dat het allemaal wel mee valt.
henk
Weer de bekende truc om de aandacht af te leiden van de echte problemen. Deze liggen namelijk bij de burgemeester, wethouders en top directie./management.
Hannes Haganum / kritisch lezer
De VNG lijkt sterk op de katholieke kerk: de schijnheiligen die stiekem ontucht pleegden, staan met hun pokergezicht vooraan om het morele oordeel over anderen af te roepen... Als je als politiek-commissaris op zeer laakbare wijze het werk van 15.000 zorgmedewerkers naar de knoppen helpt, dan staan die schijnheiligen al klaar met nieuwe, goed betaalde functies.... Integriteit wordt meer en meer een leeg containerbegrip. Waar het bestuur niet integer is, zie je vaak dat de managers met een angstcultuur proberen alles onder de pet te houden...
Janneman
Daar kon je op wachten. Reagerende ambtenaren voelen zich direct op hun pik getrapt cq. in hun kut gegrepen. Sorry hoor, maar er zijn nu eenmaal ambtenaren die er in hun werk een enorme puinbak van maken. Dan mag het bestuur hun fouten weer recht lullen of onder het tapijt vegen.



Ik zeg: Maak de fouten maar openbaar. Dat zal ze leren, dat ramenstarende kantoorvolk.
Nerdmeisje
Ok je ontslaat er een die papieren schriftjes heeft gestolen en je begint een zwartboek zodat ze noooit meer op Gemeente Stoephuizen binnenkomen. Dan gaan ze daarna in de consultancy in Stoephuisvest BV en dan geef je ze mooi overzichtelijke deelopdrachtjes van net onder de drempelwaarden en hoef je ze bij een aanbesteding lang niet zo streng te controleren.

Als je maar vriendjes hebt, zo gaat dat toch.
Jurist / jurist
Er is niets verandert het is slechts slechter geworden. Overheid is door en door corrupt. Gaan ze met jank verhalen in de krant staan dat het allemaal anders is, terwijl de media uitpuilen van fraude en andere ambtelijke ellende.
Eline
Het is van groot belang om transparant te zijn over integriteit kwesties. Maar dan een gemeentebestuur dit wel onafhankelijk laten onderzoeken, zodat de oorzaak van het gedrag wordt achterhaald. Het gebeurt nu nog te vaak dat burgers de schuld krijgen of lage ambtenaren moeten bloeden voor het gedrag van hoge ambtenaren of bestuurders... En Hellendoorn is niet de enige. Check www.rechtvaardigstaphorst.nl
Hoeveel wil je r hebben? / Waarheidsvinder
Hoeveel wil je er hebben?



Ik heb dieven voor je, stelen 1 miljard per jaar van burgers.

k heb rapport vervalser voor je.

Ik heb leugenaars.

Ik heb verkwisters.

Ik heb gluipers.

Ik heb huichelaars,

Ik heb machtsmisbruikers.

Ik heb psychopaten.

Ik heb juristen die brieven niet (onomstotelijk aantoonbaar) beantwoorden maar dit wel blijven beweren en liegen.

Ik heb ambtenaren die poststukken bewust zoekmaken.

Ik heb gespreksopnamen die er voor zorgden dat ambtenaren vlak voor de hoge raad de keutel snel introkken.

Ik heb rechtszaken gewonnen van liegende ambtenaren.

Ik heb de rechter ongestraft kunnen vragen, ambtenaren een klap aan de oren te geven

Ik heb een vrouw van een ambtenaar gevraagd hem een klap aan de oren te geven.

Ik heb pikmeerMonster-ambtenaren die de vergunning niet checkten. Gevolg tientallen doden, vele zwaargewonden. Vuurwerkramp Enschede, Monstertruck Haaksbergen, Volendam, gekke koeienziekte, etc. en allemaal gedekt door de wet omdat een ambtenaar baggerde maar niet zelf had gestort. En burgers hangen ze aan de hoogste boom op er was een WWB muzikant, speelde met Koninginnedag gratis. Eén melding en hij kreeg onterecht een boete van 67.000 euro Slechts na veel hulp en advocaten terug gedraaid. En zo zijn er meer. Zo idioot dom zijn ambtenaren. Er is zelfs wetenschappelijk onderzocht en aangetoond dat ambtenaren helemaal niets leren van fouten.



Kortom alles wat je in de maatschappij tegen komt, maar dan erger.

Waar? In ieder geval in Enschede, sterft ervan.



Tip voor burgers, vertel nooit iets eerlijk en waarheidgetrouw in Enschede, de gebroeders Grimm zijn er niets bij.



Groet,



Jelle, wel uit de Ambtenaren Poppenkast gevallen.

Advertentie