Advertentie
carrière / Nieuws

Jonge aanwas gemeenteambtenaren vaak snel weer weg

Jonge, snelle uitstromers naar een andere baan maken een relatief grote sprong in het salaris: +15 procent in het eerste jaar.

20 april 2023
Jongere werknemers
Shutterstock

Een derde van de instroom van nieuwe medewerkers bij gemeenten vertrekt al weer snel: binnen drie jaar. Dat blijkt uit een verdiepende analyse van ABF Research op registratiebestanden van het CBS, gemaakt in opdracht van AenO fonds Gemeenten.

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

Jonge medewerkers

Van alle instromers heeft een derde binnen drie jaar de gemeente verlaten, zogenoemde snelle uitstromers. Het aandeel snelle uitstromers onder jonge medewerkers tot 25 jaar ligt met 39 procent gemiddeld hoger dan onder andere leeftijdsgroepen.

Het behoud van jongeren is dus lastig. Onvoldoende carrièreperspectief blijkt de belangrijkste reden om een andere baan te zoeken. De snelle uitstromers stromen vaker uit naar een baan buiten de overheid ten opzichte van alle uitstromers. Zo is bij ‘normale’ uitstromers te zien dat bijna de helft een baan in een andere sector vindt. Bij de medewerkers die snel uitstromen is dat tussen de 60 en 77 procent.

Salarissprong

Daarnaast is opvallend dat jonge, snelle uitstromers naar een andere baan een relatief grote sprong maken in het salaris: +15 procent in het eerste jaar. Bij hogere leeftijdsklassen is er geen groot verschil in  salaris te zien bij de keuze voor een nieuwe baan: +3 procent.

BB 08-2023 Salarisstijging

Pensioen

De meeste mensen die de gemeente verlaten doen dat omdat ze met pensioen gaan. Dat is vooral het geval bij de grotere gemeenten. Bij gemeenten met 100.000 inwoners of meer stroomt 37 procent van de uitstromers uit naar pensioen. Bij de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) ligt dat op 41 procent. Terwijl bij gemeenten met minder dan 20.000 inwoners ‘slechts’ 27 procent uitstroomt naar pensioen. Medewerkers bij grotere gemeenten lijken daarmee honkvaster.

Doorloop

Kleinere gemeenten hebben hogere in- en uitstroompercentages vergeleken met grotere gemeenten. De doorloop bij kleinere gemeenten is dus hoger. Wat opvalt, is dat bij kleinere gemeenten zowel de in- als uitstroom vaker tussen gemeenten plaatsvindt. Bij gemeenten met minder dan 20.000 inwoners stromen zelfs meer medewerkers uit naar een andere gemeente dan naar een sector buiten de overheid.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 8 van deze week.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het voortijdig vertrek van jonge startende ambtenaren heeft onder meer te maken met een matige tot slechte begeleiding van de afdeling HRM en het management en over het algemeen een gebrek aan toekomstperspectief.
S AS
Slecht management, geen perspectief op een hogere functie... dit zijn aspecten die naar mijn mening bijdragen aan het de - begrijpelijke - switch.
Advertentie