Advertentie
carrière / Nieuws

Eenderde managers voelt zich niet gesteund

Nederlandse managers voelen zich in grote meerderheid betrokken bij hun werk: 92 procent van hen beweert gemotiveerd te zijn om een extra stap te zetten. Echter, slechts tweederde (67%) heeft het gevoel daarin gesteund te worden door hun leidinggevende. Dit blijkt uit onderzoek van wereldwijd organisatieadviesbureau Hay Group.

02 december 2010
Gefrustreerde werknemers
Driekwart van de ondervraagde directieleden erkent dat onverschillige, ineffectieve of gefrustreerde werknemers een van de grootste bedreigingen voor een organisatie zijn. Toch neemt slechts een enkeling maatregelen om daar iets aan te doen: meer dan de helft (58%) geeft aan dat het onderwerp niet of nauwelijks op de directieagenda voorkomt.

Niet betrokken
Uit het onderzoek blijkt dat eenderde (34%) van de managers in Nederland niet betrokken is bij zijn werk of zich niet gefaciliteerd voelt om dit naar behoren uit te oefenen. Dit leidt tot ongewenst verloop en verlies aan productiviteit en legt daarmee een directe en significante druk op de winstgevendheid van een organisatie. De onderzoeksgegevens leiden tot vier typen managers (zie kwadrant), waarbij opvalt dat het percentage managers in Nederland dat gefrustreerd, ineffectief of onverschillig raakt (34%), het laagste van Europa is. Dit is veel lager dan in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk (beide 51%).

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
Betrokken managers:
Natuurlijk voelen de Nederlandse managers zich betrokken met het werk. Ze krijgen tenslotte vaak een salaris die niet in verhouding staat met de te leveren prestatie. Veel te veel dus.
Dat ze niet het gevoel hebben gesteund te worden door het hogere management is in minder ernstige mate te vergelijken met de wijze waarop zij zelf de werkvloer aansturen.
Doe bij een ander niet dat gij niet wil dat u geschied.

Gefrustreerde werknemers:
Niet onverschillige, ineffectieve of gefrustreerde werknemers is een van de grootste bedreigingen voor een organisatie maar de managers die door hun incompetenties gekwalificeerd personeel irriteren, steeds het werktempo meer opvoeren zonder dat daar wat tegenover staat en communicatieve vaardigheden bezigen die werknemers doen denken aan de jaren ‘30 leiden hiertoe. Het wordt bewust veroorzaakt. Oplossen is simpel, men hoeft slecht het verschil in beloning te normaliseren. Denk daarbij aan een maximum CEO salaris van bijvoorbeeld tien maal het minimum salaris binnen het bedrijf(en geen Executive bonus systeem meer). Van het verschil kunnen weer vele medewerkers in dienst genomen worden. De werkdruk normaliseert en de werknemerstevredenheid neemt weer toe.

Niet betrokken:
Het percentage managers in Nederland dat gefrustreerd, ineffectief of onverschillig raakt (34%)is het laagste van Europa doordat de Nederlandse manager geen represailles van het hoger management hoeft te vrezen bij falende prestaties. Bij falen volgt immers een promotie naar een veilige hoek.

Leuk stuk maar overduidelijk duidelijk geschreven door vermoedelijk een overbetaalde maar zeer subjectieve manager van het organisatieadviesbureau Hay Group.
Advertentie