Advertentie
carrière / Nieuws

Functioneringsgesprek wordt nooit vernietigd

'In de clinch' is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

09 juni 2023
In de clinch - weegschaal
Shutterstock

Een buitengewoon opsporingsambtenaar handelt een zaak niet goed af. Die kwestie komt tijdens een functioneringsgesprek aan de orde. De BOA wil dat het verslag van dat gesprek wordt vernietigd. Is dat mogelijk?

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Senior redacteur/ speechwriter

Gemeente Maastricht
Senior redacteur/ speechwriter

C’est le ton qui fait la musique is een spreekwoord dat Mart Steendonk*, buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA), zich lange tijd zal heugen. Hij werkt op basis van een arbeidsovereenkomst van één jaar.

Halverwege zijn contractperiode dient een inwoner een klacht in over de wijze waarop Steendonk zijn werk heeft gedaan. In een beslissing op die klacht staat dat Steendonk in bepaalde gevallen streng moet kunnen optreden – de wet moet nu eenmaal worden gehandhaafd – maar ‘het is de toon die de muziek maakt’. In dit geval had Steendonk niet de juiste toon aangeslagen. ‘In het coachings gesprek zal worden ingezet op empathie en communicatie’, laat de gemeente de boze burger nog weten.

Dat gesprek over diens functioneren komt er inderdaad, tussen Steendonk en zijn leidinggevende. De conclusie daarvan is dat Steendonks contract niet wordt verlengd. Later wordt dat in een brief nog bevestigd.

Maar Steendonk heeft bedenkingen tegen zijn beoordeling en de manier waarop deze tot stand is gekomen. Hij wil dat het besluit op de klacht van de inwoner wordt vernietigd, evenals de beoordeling die in het personeelsdossier staat. En de lokale politie moet, als toezichthouder, daarvan op de hoogte worden gesteld. Dat wijst de gemeente weer af. Het beoordelingstraject was niet nodig voor de contractbeëindiging. De arbeidsovereenkomst is na een jaar van rechtswege beëindigd en daarvoor was de aanzegging van het niet verlengen voldoende. Zijn beoordeling heeft formeel geen relatie met het niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst. Dat is gedaan omdat de samenwerking en de communicatie tussen Steendonk en diens collega’s niet voldoende waren. De BOA vecht zijn vertrek bij de gemeente aan bij de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam.

Die wijst op een wetswijziging: sinds de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren op 1 januari 2020 geldt voor ambtenaren het private arbeidsrecht. Zij kunnen geen bezwaar meer aantekenen of in beroep gaan tegen een beslissing van hun (overheids-)werkgever. Hij is later in dienst getreden, dus deze nieuwe situatie is op hem van toepassing. Steendonk heeft verzocht om de beoordeling uit zijn personeelsdossier te verwijderen. Maar de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek over de arbeidsovereenkomst bevatten geen mogelijkheid om een verslag van een functioneringsgesprek te vernietigen.

Dit is een bestuursrechtelijke kwestie tussen de gemeente en een inwoner

Voor het verzoek van Steendonk bestaat dus geen juridische grondslag. Dat geldt ook voor het verzoek om het besluit op de klacht te vernietigen. Dit is een bestuursrechtelijke kwestie tussen de gemeente en de inwoner, en geen arbeidsrechtelijke kwestie. Enig begrip voor Steendonk lijkt de kantonrechter wel te hebben. Die heeft toegelicht dat hij zich onvoldoende gesteund voelde door de gemeente als werkgever. Hij voelt zich slachtoffer van een situatie en cultuur die reeds bestonden toen hij in dienst trad, en waaraan hij part noch deel had. Mede door de coronapandemie liepen er zaken niet soepel. Niet voor niks had de gemeente een extern bureau om advies gevraagd.

Dit laat echter onverlet dat een werkgever een grote beslissingsvrijheid heeft als het aankomt op zaken als werving van personeel en het besluit om tijdelijke arbeidsovereenkomsten al dan niet te verlengen. Met andere woorden: ook zonder de beoordeling mocht de gemeente besluiten om de werkrelatie met Steendonk te beëindigen.

* De naam is gefingeerd.
ECLI:NL:RBROT:2021:5816

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie