Brandweercommandant onder vuur om cupcakes graaien
Na een onderzoek door BING blijkt dat het met de integriteit van een brandweercommandant van de gemeente Leeuwarden wel goed zit. Ze werd onderwerp van roddel en achterklap doordat ze lekkernijen als cupcakes mee naar huis nam.
De opening van een nieuwe kazerne, een mand met streekproducten, een schaal cupcakes en een roddelcultuur binnen de brandweerorganisatie. Voor een brandweercommandant in Leeuwarden is die combinatie bijna fataal geworden in wat de ‘cupcake-affaire’ is gaan heten. Er ontstond zoveel onrust over vermeend graaien van lekkernijen door het management dat de gemeente Leeuwarden in moest grijpen en zelfs het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) inschakelde.
Onrust op de werkvloer
De rel werd geboren op de feestelijke opening van de nieuwe brandweerkazerne in Leeuwarden. Het gerucht ging dat de brandweercommandant na afloop een aantal kado’s in haar auto laadde. Deze bestonden onder meer uit een grote mand met streekproducten. Rond diezelfde tijd zou de commandant ook een schaal cupcakes alsmede anderhalve doos oranjekoek uit de kazerne hebben meegenomen. Het lijkt een onschuldig vergrijp, maar voor de brandweermedewerkers in Leeuwarden niet. Door roddel en achterklap leidde het meenemen van de cakejes tot onrust op de werkvloer.
Niets aan de hand
'Het is te kleinschalig voor woorden,' zegt gemeentesecretaris Reindert Hoek enigzins gegeneerd, ' maar de bewuste mand met streekproducten is weer teruggebracht. Volgens BING was er dan ook niets aan de hand,. Er is een beeld ontstaan dat er veel kado's zijn meegenomen op de opening van de kazerne, maar dat klopt absoluut niet.'
Miscommunicatie
Volgens het BING-rapport heeft het management naar aanleiding van de roddels over de brandweercommandant een mail naar de medewerkers gestuurd die meer vragen opriep dan beantwoordde. 'Er is inderdaad sprake geweest van miscommunicatie door het leidinggevend kader, dit in combinatie met een stevig roddelcircuit en je hebt een escalatie,' verklaart de gemeentesecretaris.
Onzekerheid
Er zijn oorzaken aan te wijzen waardoor de kwestie zo uit de hand kon lopen. 'Bij de brandweer ben je 7 dagen in de week en 24 uur per dag bij elkaar, dan wordt er veel gepraat. Ook de reorganisatie waarbij het korps bij de Veiligheidsregio wordt gevoegd is een elementje geweest. Er is toch veel onzekerheid,' aldus Hoek.
Geen gevaar
Hij gelooft dat de veiligheid door de verstoorde werksfeer nooit in gevaar is geweest. 'Als er echt iets aan de hand is, werkt de organisatie perfect, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.' De kwestie wordt volgend jaar automatisch opgelost wanneer de commandante wordt overgeplaatst, dat lag al voor de hele kwestie in de planning zegt de gemeentesecretaris. Hij vindt de gebeurtenissen niet bij de brandweer passen en heeft er vertrouwen in dat de sfeer na een paar gesprekken weer verbeterd wordt. 'We praten hier met elkaar en niet over elkaar.'
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nee, in de plaats daarvan wordt gewezen op de roddelende organisatie die bang is zijn baan te verliezen. Als er wat aan de hand is, dan moeten we dat maar samen oplossen, zo moet de gedachte zijn. Daarmee is de reactie van de gemeentesecretaruis vergelijkbaar met bijvoorbeeld de mores bij demaffia. De melder wordt dus aangepakt omat het niet loyaal is je maat te verlinken. Een ouderwets patroon van integriteitsbeleving. Werk aan de winkel meneer Hoek!!
Zou er geen doos met komkommers in de kofferbak van de commandant zijn verdwenen?