Advertentie
carrière / Nieuws

Cao-lonen vooral bij overheid gestegen

De cao-lonen zijn in 2015 gestegen met 1,4 procent, de grootste toename sinds 2012. In 2014 gingen de cao-lonen in Nederland met 0,9 procent omhoog. De lonen stegen het hardst bij de overheid, met 2,3 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

07 januari 2016

De cao-lonen zijn in 2015 gestegen met 1,4 procent, de grootste toename sinds 2012. In 2014 gingen de cao-lonen in Nederland met 0,9 procent omhoog. De lonen stegen het hardst bij de overheid, met 2,3 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waterbedrijven

De cao-loonstijging was het grootst in het onderwijs en bij waterbedrijven en afvalbeheer: 2,6 procent. De kleinste toename gold voor de werknemers in de energievoorziening (0,8 procent) en de financiële dienstverlening (0,7 procent).
 

Lonen overheid
Vergeleken met de particuliere en de gesubsidieerde sector, waar de lonen met respectievelijk 1,3 en 1,1 procent toenamen, stegen de lonen bij de overheid sterker, namelijk 2,3 procent. In dit percentage zijn de loonafspraken voor 2015 verwerkt die voortvloeien uit het afgelopen zomer afgesloten Centraal Akkoord. De cao Politie, die nog niet definitief is, is buiten beschouwing gebleven.
 

Inhaaleffect
Bij de overheid is sprake van een inhaaleffect. Bekeken over de laatste vijf jaar is de stijging van de cao-lonen daar 4,1 procent geweest, terwijl die bij zowel de particuliere als de gesubsidieerde sector rond de 6,5 procent lag.
 

Centraal Akkoord
Binnen de overheid is er dan nog een verschil tussen de ambtenarencao’s die onder het Centraal Akkoord vallen (rijksambtenaren, onderwijzers, politiepersoneel, militairen en medewerkers van de rechterlijke macht) en die welke daarbuiten vallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om cao’s voor medewerkers van gemeenten en waterschappen.
 

Stijging
Bij de overheidscao’s die buiten het Centraal Akkoord vallen, is de stijging in de afgelopen vijf jaar hoger geweest. Met 5,7 procent komt die dichter in de buurt van de toename in de particuliere sector (6,5 procent). Ter vergelijking: de cao’s die onder het Centraal Akkoord tot stand kwamen, kennen een stijging van 3,3 procent.

Gemeente-ambtenaren
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de vakbonden zijn half december 2015 begonnen aan het overleg over de nieuwe cao Gemeenten. Op het eerste overleg hebben zij de inzetbrieven uitgewisseld en procesafspraken gemaakt. In januari van dit jaar wordt verder gesproken over de cao. Onderdeel van deze gesprekken is de uitvoering van de loonruimteovereenkomst van 10 juli 2015, waarin is afgesproken dat de salarissen van ambtenaren met 1,4 procent stijgen. De VNG en de vakbonden moeten afspreken wanneer gemeenten deze afspraak moeten uitvoeren. 

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven de Jong / Salarisadminstrateur
CAO-stijgingen zijn niet te vergelijken zonder rekening te houden met verschuivingen in arbeidsvoorwaarden en mogelijke toekomstige uitkomsten.



Appels en peren....
Gerrit
Bij een werkgever in de particuliere sector is het onveranderd gebruikelijk dat als je overuren maakt, dan wel uren buiten de reguliere tijden maakt, hiervoor extra betaald krijgt.



Bij de gemeente is dat in 2013 / 2014 weggeven door de vakbonden. De loonwaarde hiervan vind je nergens terug. Al het werk tussen 07:00 en 22:00 is sindsdien tegen hetzelfde liefdadigheidstarief.



Nu we het er toch over hebben:

Reiskosten? Leasewagen? Kerstpakket? Bonus(sen)?
Bert
Als het over arbeidsvoorwaarden gaat, dan worden deze pagina's weer gevuld door rijen klagers. Er lijkt wel of alle klagers voor de overheid kiezen en gemotiveerden voor he bedrijfsleven.



Klagen is negatieve energie. En daarvan getuigen in ieder geval vrijwel alle reacties op dit bericht.



En dan weer die beroemde apekool over de lusten van het bedrijfsleven. Zo denkt Gerben dat overwerk bij het bedrijfsleven extra loon oplevert. Dat is soms zo bij uitvoerend werk, maar in andere gevallen niet. In sommige bedrijfstakken word je geacht meer uren te werken dan waarvoor je betaald krijgt. Dat is de norm,



Een leasewagen betaal je gedeeltelijk zelf via de bijtelling.



En daarbij komt: je moet bij het bedrijfsleven doorgaans harder werken, hebt minder vrij, geen verlofregelingen voor doktersbezoek e.d.



Het gras is bij de buren echt niet altijd groener. Het is wel vaak veel leuker bij het bedrijfsleven: meer ambitie en minder zeurende collega's.



Maar voor diegene, die graag bonussen en een leasewagen willen heb ik maar een advies: vertrek bij de overheid en ga voor een bedrijf werken, die die zaken biedt. Rn houd nou eindelijk eens op met zeuren.



henk
@bertus

Ik maak mij oprecht zorgen om de gemeenten. ik zie het volgende om mij heen:

- goede mensen van onder de 50 jaar zijn vertrokken of zij aan het solliciteren

- 50 plus komt moeilijk weg, maar velen zouden wel willen

- de motivatie neemt af ( als gevolg van diverse factoren, zoals bv de nul lijn en het negatieve imago veroorzaakt door dit kabinet)

- jongeren komen niet omdat de voorwaarden te slecht zijn of ze werken niet graag in een bejaarden tehuis



Kortom: er moeten heel snel positieve impulsen komen. Maar dat valt van de vng en deze regering niet te verwachten

-
Janet / beleidsadviseur
Ja als je meerekent dat de lonen stijgen doordat je minder pensioenpremie betaalt en daarmee minder pensioen opbouwt dan kom je wel joger uit. zo kan ik het ook. Sigaar uit eigen doos. FNV roept dat al veel langer. In werkelijkheid schiet je er dus bij in.
henk
Ruim een jaar geleden (25 juli 2014) schreef Eric in BB iets heel anders:

"Toch is ook de ontevredenheid van een groot deel van de ambtenaren voorstelbaar. De loonstijging compenseert een stukje van de inflatie, maar ook niet meer dan dat. Zeker niet omdat de ambtenaren al enkele jaren nullijn achter de rug hebben. Maar de cao-afspraken compenseren niet dat de gemiddelde ambtenaar er – mede door de decentralisaties - steeds meer taken bij krijgt en de werkdruk ook nog eens toeneemt vanwege gemeentelijke bezuinigingen op het ambtenarenapparaat. De krappe loonstijging zal door veel ambtenaren gevoeld worden als miskenning van die ontwikkelingen". Dat was in elk geval meer genuanceerd dan dit te kort door de bocht verhalen op basis van multi interpreteerbaar cijfers. Mijn loonstrookje (en in werk bij de gemeente) kent geen stijging van 5,7 procent. Verre van dat!!!!
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
@Jantje: eens.

Nu een iets hoger inkomen (ook deels uit CAO-stijging), inkomen terugval op pensioendatum.



Lijkt mij dat in de vergelijking van CAO-% met het effect van de pensioenen rekening gehouden moet worden. Anders is het appels met peren vergelijken

Gerrit
@ Jantje: eens; verre van dat.

Het vertekende beeld dat inmiddels is ontstaan door herhaaldelijk te werken met eenmalige uitkeringen (die ongeveer een derde bedragen van die bij de andere overheidssectoren zijn uitgekeerd) zie je nergens in terug en bovendien vergeet men het verschil dat met instemming van de bonden is veroorzaakt (geld i.p.v. procenten).



Een stijging van 2% in 2016 en 2% in 2017 met hogere compensatie ziektekosten (vanwege de toenemende werkdruk en samenvoegingen (stress voor velen) is wel het minste.
Piet Westland / Geen
Artikel behoort tot de gebruikelijke BB-verhaaltjes.
doeterniettoe / -
Misleidende tekst. De bedoelde loonstijging bij amtenaren (en amtsdragens/politici!!!!!) betreft niet alle ambtenaren, en is tot stand gekomen door verslechtering van de pensioenvoorwaarden (die opeens wel alle ambtenaren betreft). Alleen al met deze kennis kan je niet stellen dat de overheid een inhaalslag maakt maar alleen concluderen dat het juist een verslechtering is.
Winfried Temme / oud-docent
De relatief sterke stijging gaat aan de gepensioneerden geheel voorbij! ;-)
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Wat een BB-kul-verhaal; vette sigaar UIT EIGEN DOOS JA!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Allemaal begrijpelijke reacties. Dit Kabinet/Plasterk en sommige vakbonden maken het echter nog gekker dan gek. Ze laten reeds GEPENSIONEERDE ambtenaren, zonder dat deze daarop enige zeggenschap kunnen uitoefenen, via verplichte (!!) uitvoering van de pensioenregeling door het ABP ook nog eens mee betalen aan deze loonronde voor alle WERKENDE ambtenaren. Zou iedereen het al/wel weten wat hier gebeurd?
t. faber / gepensioneerd
Jaja, wat een gigantische loonstijgijng voor die vermaledijde ambtenaren. En maar klagen over dit snelle resultaat van de zo soepel verlopen loononderhandelingen, waarin de werkgevers hun traditionele gulle aanbod keer op keer afgewezen zagen.

Wat dacht u van dit bericht? Het inkomen van de gepensioneerden is het afgelopen jaar met minimaal 20% gestegen. Weliswaar is het pensioen dat jaar niet geindexeerd, hetgeen een inkomensdaling van ca. 2% tot gevolg heeft, maar daar staat tegenover dat een mogelijke korting op de pensioenen van 22% niet is doorgevoerd.

Mij zal het niet verbazen dat een dergelijk bericht ooit als BBpublicatie zal verschijnen. In Nederland is niets te dol; het doel, t.w. zoveel mogelijk bij elkaar graaien, heiligt de middelen, t.w. de kluit belazeren. Diefstal is strafbaar, tenzij je bij het juiste gilde bent aangesloten.
Advertentie