Advertentie
carrière / Nieuws

'Onderzoek mogelijke meineed topambtenaren'

De advocaat van de Tweede Kamer moet een onderzoek doen naar de nieuwste onthullingen over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. Ook moet er nog vóór het zomerreces een debat komen over het rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).

11 juni 2021
Belastingdienst-rijksoverheid-shutterstock-322582463.jpg

De advocaat van de Tweede Kamer moet een onderzoek doen naar de nieuwste onthullingen over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. Ook moet er nog vóór het zomerreces een debat komen over het rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).

Op hoog niveau

RTL Nieuws en Trouw meldden donderdagavond dat een intern memo van de Belastingdienst uit 2017, waarin werd geconcludeerd dat deze dienst onrechtmatig handelde door toeslagen stop te zetten en gedupeerde ouders recht hadden op compensatie, in 2019 al op hoog niveau werd besproken op het ministerie.

 

Niet gearchiveerd

Voormalig baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek zei in zijn verhoor voor de POK dat hij het memo niet kende, maar RTL en Trouw meldden op basis van een reconstructie dat het memo in 2019 in het bijzijn van Uijlenbroek is besproken. Ook de ambtelijke baas van het departement, Manon Leijten, kon zich het document niet herinneren, zei ze tegen de POK. Na het overleg werd ook besloten het stuk niet te archiveren, waardoor het later niet boven tafel kon komen door vragen van het parlement of een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

 

Juridisch

Renske Leijten wil niet direct conclusies trekken over de getuigenissen van de twee, maar wil wel de parlementair advocaat 'zorgvuldig' naar de kwestie laten kijken. 'Ik ben politicus, ik wil het graag juridisch laten doen. Het is lastig dat nu zelf al te zeggen, of er gelogen is.' Ook wil ze weten 'waarom zo'n memo verdwijnt'. 'Wie besluit zoiets?'

 

Parlementair advocaat

De SP'er krijgt steun van Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Henk Nijboer van de PvdA. Beiden vinden dat er advies moet worden ingewonnen bij de parlementair advocaat. Bovendien wil Grinwis een debat in de Kamer. "De toeslagengifbeker is nog lang niet leeg", twitterde hij.

 

Onderzoek afwachten

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) wilde niet op de kwestie ingaan. 'Er wordt onderzoek gedaan door (accountantskantoor) PwC naar aanleiding van vragen uit de Kamer. Dat wachten we rustig af.' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Majjem
Er 'verdwijnt' wel meer buiten een memo bij de belasting: complete dossiers bij provincies, gemeenten et cetera. Op regelmatige basis. Die zijn dan 'tijdelijk' niet te vinden en worden dus niet betrokken bij besluiten. Daarbij gaat het vaak - zoniet altijd - om bewijslast. Leidinggevenden geven hier opdracht toe of dekken dit.



Het verduisteren van bewijsstukken is een ambtsmisdrijf en daar geldt een wettelijke aangifteplicht voor.



En als je dit aantoonbaar voorlegt bij een rechter kijken die de andere kant op.

Bas Michielsen
De ambtenaren van de Belastingdienst die meineed hebben gepleegd moeten de maximale straf krijgen dus een gevangenisstraf van 6 jaar daar ze de rechtsstaat in gevaar hebben gebracht terwijl ze voor deze hoge functie binnen de Belastingdienst verantwoordelijk zijn. Dit kan echt niet!!! Ik denk dat de Belastingdienst eens goed gereorganiseerd moet worden omdat het ene naar het andere schandaal naar boven komt.
H. Wiersma / gepens.
In dit soort gevallen moet je in ieder geval niet 'de slager zijn eigen vlees' laten keuren. De vraag om een advocaat die in opdracht van de Tweede Kamer handelt is daarom een veel betere optie. PwC handelt namelijk in opdracht van 'de slager'. Van de advocaat van de Tweede Kamer mag je in ieder geval een objectief onderzoek verwachten.
Advertentie