Advertentie

Zorgvuldige journalistiek

‘Het ergert mij dat entertainment en journalistiek steeds meer door elkaar gaan lopen’, hoorde ik iemand zeggen op Radio 1. De afgelopen week zag ik twee mooie voorbeelden hiervan langskomen: de live hartoperatie en het ‘onderzoek’ dat RTL4 is gestart naar een eventueel strafrechtelijk verleden van Kamerleden.

26 november 2010

Eerst maar die ‘live’ hartoperatie waarop Charles Groenhuijzen ons trakteerde. Natuurlijk is het informatief en leerzaam om een hartoperatie te vertonen op televisie. De journalist kan uitleggen wat er gebeurt, laten zien hoe ver de medische wetenschap is gevorderd. En passant wordt informatie geven over een gezonde levensstijl (niet roken, niet vet eten, veel bewegen). Mooi journalistiek onderwerp.

 Maar de vraag is: waarom moet die haroperatie ‘live’ worden uitgezonden? Om het spannender te maken? Waarschijnlijk wel.

 

De enige reden voor meer spanning in zo’n uitzending, is dat het hogere kijkcijfers oplevert. De kans dat het fout gaat en dat we ’live’ iemand op de operatietafel zien sterven, is aanwezig en dat trekt meer kijkers. Het entertainment-aspect is belangrijker dan het journalistieke aspect.

 

Ongetwijfeld hebben de producers ook het scenario bedacht wat het vervolg kan zijn als de patiënt daadwerkelijk op de operatietafel overlijdt: Dagenlang indringende televisiereportages over treurende familieleden, vertwijfelde chirurgen en verschrikte producers (‘dit leek een relatief veilige operatie…’).

 

Het andere journalistieke entertainment van deze week was het onderzoek naar de strafrechtelijke verleden van Kamerleden. RTL Nieuws presenteerde dit als serieuze journalistiek. Op de website van dit programma staat: ‘ De bedoeling van het onderzoek is een objectief, eerlijk beeld te krijgen van eventuele veroordelingen die wel bekend zijn bij partijen, maar niet bij de kiezer. ”Wij hopen zo een faire bijdrage te leveren aan een volwassen debat, waarin de kiezers zicht krijgen op alle relevante feiten, en laat de kiezer vervolgens zelf maar oordelen of een veroordeling belangrijk is voor de geloofwaardigheid van een Kamerlid of juist niet,'' aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.‘

 

Jarenlang hebben kiezers en journalistiek erop vertrouwd dat de politieke partijen er wel voor zouden zorgen dat er enigszins rechtschapen en moreel niet al te verwerpelijke figuren in de Tweede Kamer zitting namen. Maar nu er een paar doorheen zijn geslipt bij de PVV, is de beer los: nu moeten alle Kamerleden onderzocht worden op eventuele kwalijke antecedenten.

 

Een goede reden voor het RTL-onderzoek kan ik eigenlijk niet bedenken. Als het screeningssysteem van één partij faalt, wil dat toch niet zeggen dat het bij álle partijen faalt? Er is geen reden aan te nemen dat alle partijen criminelen en veroordeelden aanstellen als Kamerlid. Dat heeft het onderzoek inmiddels ook aangetoond. Een paar boefjes bij de PVV, maar dat wisten we al. En verder één VVD-er en één Sp-er die vele jaren geleden veroordeeld zijn voor alcoholgebruik en autorijden. De RTL-redactie zal wel balen: hier zit weinig follow up aan vast. Er lijkt geen hype geboren te zijn, waar ze op gehoopt had.

 

Tony Blair, oude premier van het Verenigd Koninkrijk, schrijft in zijn ´memoires´ het volgende: ´het feit dat media direct willen scoren, wat tot sensatie leidt, verdringt een verstandige discussie over beleid en ideeën. Bovendien zijn de media dag en nacht actief en ongelooflijk machtig, maar hoeven ze in feite aan niemand verantwoording af te leggen. Als ze iemand willen aanpakken, zijn het net, zoals ik al zei, ´wilde beesten´. Bovendien zijn ze, mede door de onderlinge concurrentie, ongelooflijk partijdig, ofwel om maximale impact te bereiken of om de opvattingen van hun eigenaar of uitgever voor het voetlicht te brengen.´

 

Dit laatste deel geldt denk ik niet voor de Nederlandse media: die zijn niet zozeer de spreekbuis van hun eigenaar, als wel van redacties die bezig zijn hun vooroordelen bevestigd te zien of hun kijkcijfers zo hoog mogelijk op te jagen door de ene hype na de andere te creëren.

 

Met zorgvuldige journalistiek heeft het niets te maken.

 

Paul Lensink

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Screent RTL ook niet-strafbare handelingen van kamerleden die net zo erg of erger zijn? Bijvoorbeeld de niet-strafbare, maar wel onrechtmatige zelfverrijking van D66-kamerlid Magda Berndsen, toen ze nog politiecommissaris was. Nu is ze nummer 2 op de lijst van D66 en blijft gewoon kamerlid.

Er valt dus voor de (TV-)journalistiek genoeg te doen, en het is goed als dat gedaan wordt. Lensink zou wel een punt hebben als er alleen maar naar kleine akkefietjes wordt gekeken, terwijl de grote buiten schot blijven. Dat is net zo iets als wanneer agenten parkeerbonnen schrijven, maar straatroof laten gebeuren.

@Jan Rietman
Lensink had het niet over het uitzenden van een open hartoperatie, maar over het "live" uitzenden daarvan. Waarom "live"? Dat is inderdaad alleen maar voor de sensatie, niet voor de informatie. Het toont een gemis aan piëteit, en natuurlijk ook een perverse hoop dat het mis zal gaan. Anders zou je namelijk wachten met een beslissing over uitzending totdat je het verloop en de uitkomst van de operatie kent. Op dit punt heeft Lensink dus gewoon gelijk.
criticus
Er is wel degelijk een goede reden voro het RTL-onderzoek: gelijkheidsbeginsel.
Oftwel, de heer Wilders de mond kunnen snoeren als hij beweert dat de pers het alleen op zijn partij gemunt heeft. Als alle partijen onder de loep genomen zijn, en alleen onregelmatigheden bij zijn fractie zijn aangetroffen is de conclusie immers duidelijk?
Jan Rietman / vakgroephoofd Media, School of Media, Hogeschool Windesheim, Zwolle
Het onderwerp dat Paul Lensink aansnijdt, gaat mij ter harte. Er lijkt een vermeniging op te treden van journalistiek en entertainment. Televisie kan in zekere zin niet helemaal zonder, er moet wat te kijken zijn. Toch is het betoog van Lensink niet sterk door zijn vooronderstellingen en voorbeelden. Het uitzenden van een hartoperatie met een goede toelichting heeft wel degelijk een informatieve kant. Het speculeren op het fout gaan van de operatie met de mogelijkheid om dagenlang follow-ups tge verzorgen is een vooronderstelling vanuit een vooroordeel.
Het tweede voorbeeld betreft de kennelijk zwakke screening van PVV-kamerleden. Waarom niet de vraag gesteld: als het bij de PVV (zo) fout kan gaan, kan dat dan ook bij andere partijen, of juist niet ? Wel degelijk een in mijn ogen goede journalistieke invalshoek.
Tenslotte de conclusie: Nederlandse media zijn spreekbuis van de vooroordelen van redacties, die streven naar zo hoog mogelijke kijkcijfers. Een onbewezen stelling, zeker met deze voorbeelden. En: er zijn meer media dan alleen televisie.
Advertentie