Advertentie

Zorg over positie allochtonen bij werving

De aandacht van gemeenten voor allochtonen bij de werving van personeel kalft af, terwijl de werkloosheid onder die groep onevenredig hoog is. Dit leidt tot onbegrip.

06 augustus 2010

Slechts 3% van de gemeenten besteedt speciale aandacht aan allochtonen bij de zoektocht naar nieuw personeel. Een jaar eerder in 2008 lag het percentage nog op 10, zo blijkt uit de Personeelsmonitor 2009 van het A+O fonds Gemeenten.

 

‘Allochtonen komen zelden aan de bak bij gemeenten en als gemeenten wel allochtonen aannemen, liggen die er als eerste weer uit’, zegt Ethem Emre, voorzitter van Stichting TrajectBemiddeling Allochtonen in een reactie op de cijfers. Voor hem komen de bevindingen niet als een verrassing.

 

‘Blijkbaar kunnen gemeenten allochtone talenten niet behouden. Op den duur valt de animo om te solliciteren onder allochtonen daardoor weg. Ze komen toch niet aan de bak. Bij gemeenten vind je wel allochtonen als baliemedewerker, maar niet als beleidsmedewerker. Zijn ze dan niet van voldoende kaliber? Ze hebben wel de juiste hbo- of universitaire opleiding. Ik denk dat gemeenten geen voorkeur hebben voor allochtonen. De sollicitatiecommissies zijn ook blank. Ik merk ook bij bedrijven dat zij ons niet serieus nemen. Een allochtoon moet veel meer presteren dan een autochtoon om een baan te krijgen.'

 

'Veel mensen leven nog steeds met het idee dat allochtonen alleen in laaggeschoolde beroepen terechtkomen. Het is niet volledig geaccepteerd dat zij ook voor hogere beroepen in aanmerking willen komen. Daarnaast gebruiken gemeenten Nederlandse media voor hun personeelsadvertenties, maar allochtonen hebben hun eigen media gecreeerd. Daar zouden gemeenten ook moeten adverteren.’

 

Uit de pas

 

Ook Jan Boersma, bestuurslid van het A+O fonds Gemeenten en bestuurslid bij de Abvakabo FNV, maakt zich zorgen om deze trend. ‘Ik weet dat er ook achter zit dat meer en meer allochtonen op eigen kracht via de normale werving binnen komen, met name die met een hbo- of universitaire opleiding. Maar tegelijkertijd zie ik dat de werkloosheid juist onder allochtonen - en dan met name onder jongeren - stijgt en stevig uit de pas loopt met de autochtone beroepsbevolking.'

 

'Als vakbondsman vind ik dat een reden om extra te kijken naar de terugvallende aandacht bij de werving van deze specifieke doelgroep. Misschien moet je er als gemeenten toch meer aan doen’, zegt hij. Boersma refereert aan de monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat niet-westers allochtonen drie keer zo vaak werkloos zijn als autochtonen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Waarom toch al diezelfde nieuwsitems, ditzelfde is ook al onder de kop Allochtoon uit beeld bij gemeente aan de orde geweest. Redactie graag hier enigszins op letten. Zo lijkt het dat er op sommige onderwerpen maar 1 reactie komt, terwijl er op hetzelfde onderwerp met een andere kop weliswaar al negen reacties zijn gegeven. Komt steeds vaker voor, heel slecht!
Laat, als het een echt issue is, dan de verversing werken zodat het issue weer bovenaan komt te staan.
Gülay Ercan / ben ziekenverzorgende
Ik wil graag in een andere richting van functie willen werken voor uitdaging , zoals werken voor de gemeente

met vriendelijke groet
gulay
Bas / logicus
Positieve discriminatie ten voordele van allochtonen is discriminatie van autochtonen.
Hoe je het ook wendt of keert discriminatie is een overtreding op de grondrechten van de mens.
De stelling “Blijkbaar kunnen gemeenten allochtone talenten niet behouden” is onterecht.
De zogenaamd getalenteerde allochtoon die als eerste ontslagen werd voldeed meestal niet aan de gestelde norm of er was iets anders aan de hand waardoor de allochtoon niet meer gewenst was.
Discriminatie op de vloer of door de werkgever is zelden de aanleiding tot ontslag geweest.
Het huidig opleidingsniveau is bij lange na niet vergelijkbaar met die van twintig jaar geleden.
Het kennisniveau na een opleiding is nog maar een fractie van wat het was.
P&O’ers weten dat en zijn daardoor als er eisen gesteld worden selectiever met hun criteria.
Dat allochtonen meer moeite hebben met het vinden van een baan ligt voor een behoorlijk groot deel ook aan de wijze waarop zij zich in de maatschappij profileren. Kleding als een gangster rapper, bende tatoeages, gouden tandjes, behangen met goud & dure merkkleding die ze van hun zakgeld nooit kunnen bekostigen. Goh wat een goede eerste indruk. En was het wel een serieuze sollicitant?
Vele allochtonen verknallen met opzet hun sollicitatie om zo lekker een uitkering te kunnen vangen waarnaast ze alle tijd hebben om ernaast te hosselen.
Een allochtoon die zich netjes en normaal conform de algemeen geaccepteerde normen en waarden gedraagt heeft bij gebleken geschiktheid niets te duchten.
Waarschijnlijk bedoeld men in dit stuk enkele specifieke allochtonen doelgroepen.
De Surinaamse Hindustaan doet het namelijk over het algemeen heel goed op de arbeidsmarkt en in sommige gebieden zelfs (terecht) beter dan de autochtoon.
Dit stuk van Hans Bekkers doet door onvolledigheid onrecht aan de werkelijke oorzaken en achtergronden. Uiteindelijk is dit gewoon stemmingmakerij en draagt bij aan de trend van onverdraagzaamheid in onze maatschappij. Een halve waarheid is erger dan een hele leugen.
Jan / adviseur
Als allochtonen hun eigen media creëeren, creëeren ze dus ook hun eigen achterstand. Niet erg slim. Als je bij de overheid wilt werken, weet iedereen waar je de advertenties kan vinden. Ook de allochtonen!! Misschien willen ze gewoon geen ambtenaar worden??
Advertentie