Zes op tien raadsleden willen ook na 2018 door
Ruim zes op de tien raadsleden wil zich over twee jaar opnieuw kandidaat stellen. Dat blijkt uit het ‘midterm-raadsledenonderzoek’ dat in opdracht van Binnenlands Bestuur uitgevoerd door Necker van Naem.
Ondanks intimidaties, bedreigingen, stapels papierwerk en vele vergaderuren vinden raadsleden hun werk zo leuk, dat ruim zes op de tien zich over twee jaar opnieuw kandidaat willen stellen.
Onderzoek
Dat blijkt uit het ‘midterm-raadsledenonderzoek’ dat in opdracht van Binnenlands Bestuur uitgevoerd door Necker van Naem. De raadsperiode is nu halverwege. Over de hele linie zijn raadsleden vrij positief, zo blijkt. Over hun functie, over de ondersteuning door griffie en rekenkamer en over de voortgang van de afspraken die twee jaar geleden werden gemaakt. Ruim acht op de tien raadsleden bevalt het politieke werk ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Slechts drie procent vindt het raadslidmaatschap helemaal niets.
Opnieuw kandidaat
Bijna vier op de tien raadsleden gaan zich zeker opnieuw kandideren, 27 procent neigt daarnaar. Een vijfde twijfelt er nog over. Een op de zeven raadsleden geeft aan in 2018 niet op de kieslijst te willen staan. Uit het onderzoek blijkt dat vooral raadsleden die twee periodes of langer in de raad zitten, overwegen te stoppen.
Verhoudingen verslechterd
In de ogen van een meerderheid van de raadsleden (63 procent) zijn de colleges goed op weg om de beleidsdoelen uit het collegeprogramma te realiseren. Raadsleden van de coalitiepartners zijn daar, niet verrassend, veel positiever over gestemd dan raadsleden die in de oppositie zitten. Een kwart van hen vindt dat er te weinig gebeurt; bijna 90 procent van de coalitiegenoten is juist dik tevreden over de voortgang. Sinds de start van de raadsperiode zijn de onderlinge verhoudingen in de raad verslechterd, vindt ruim een op de vier raadsleden. Bijna een op de drie raadsleden zegt dat deze juist verbeterd zijn en vier op de tien zeggen dat ze gelijk zijn gebleven.
Prioriteitenlijst
In de lijst van grootste inhoudelijke uitdaging voor de resterende komende twee jaar van deze raadsperiode staan de decentralisaties zorg, jeugd en werk met stip op één. Maar ook bestuurlijke besognes kosten heel wat hoofdbrekens. Vergaande regionalisering in samenwerkingsverbanden en mogelijke fusies met andere gemeenten, staan op de tweede en derde plaats van de gemeentelijke prioriteitenlijst. Ook het sluitend krijgen van de begroting staat hoog op de politieke agenda. De opvang en integratie van vluchtelingen staat eveneens op de lijst, maar opvallend genoeg is dat niet het belangrijkste dossier.
Extra ondersteuning
De tevredenheid over de griffie is met 81 procent groot. Zeven procent is ontevreden. Ook de rekenkamer(commissies) staan er bij de raadsleden goed op. Zes op de tien raadsleden zijn daar (dik) tevreden over; een op de tien raadsleden niet. Nog eens een kwart heeft er geen mening over. Meer dan de helft van de raadsleden heeft geen behoefte aan extra ondersteuning, 37 procent wel. Die liggen met name op het inhoudelijke vlak, rondom beleidsthema’s.
Verantwoording onderzoek
Het onderzoek onder raadsleden, waar in maart 2014 verkiezingen hebben plaatsgevonden, is tussen 3 en 10 maart uitgevoerd. 1.750 raadsleden hebben de online vragenlijst volledig ingevuld. Zij werken, verspreid over heel Nederland, in kleine en grote gemeenten, zowel stedelijke als meer landelijke. Er is een goede spreiding over de politieke partijen.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr 6 van deze week
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De meeste raadsleden merken niets van bedreigingen of intimidaties.
En het papierwerk is afgeschaft: Alle raadsleden werken met tablets of laptops.