Yes we can: Falende managers ontslaan
Het leek de Secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken vast een sympathiek gebaar: ijsvrij voor zijn 1.878 medewerkers. Sympathiek bedoeld of niet, het is een onvoorstelbaar schadelijke geste. Met één klein gebaar heeft hij klassieke imago van de ambtenaar weer voor jaren bevestigd. Eén van zijn medewerkers deed er op Radio West nog een schepje bovenop. Ze werd geïnterviewd vlak nadat ze ijsvrij had gekregen voor het kantoor van BuZa. 'Heeft u uw toertocht al uitgestippeld?', vroeg de journalist. 'Ja hoor', antwoordde de opgewekte medewerker, 'de eerste stop is de Bijenkorf'.
Toen ik meer dan dertig jaar geleden op de lagere school zat leerden we al mopjes over ambtenaren. 'Een man tikt met zijn vingers op een tafel, rara wat is dat? Een ambtenaar die trimt!'. Of: 'Shit', zegt de ene gemeenteambtenaar tegen de ander, 'we zijn de schoffels vergeten'. 'Geeft niet', zegt de ander, 'we kunnen toch ook op de auto leunen'. Enzovoorts. Een Google snelle zoektocht geeft een pijnlijk en goed beeld van zo ongeveer alle clichés die er te bedenken zijn.
Wie zelf in de publieke sector werkt weet dat het gros van deze voordelen volstrekt onterecht is. Maar ja, beeldvorming is hardnekkig. Het kost erg veel energie, tijd en aandacht om onterechte negatieve beeldvorming om te buigen in een positief beeld. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren dat past bij de oude vooroordelen en je kunt weer bij nul beginnen. En dat is precies wat er nu gebeurd is. Daar kan geen Postbus 51 campagne op.
Een complete generatie jonge mensen die nu op de hogescholen en universiteiten zit heeft het weer scherp op het netvlies: als je na je studie een spannende, uitdagende carrière wilt moet je niet bij de overheid zijn. Want daar is je werk kennelijk zo irrelevant dat je moeiteloos een middagje vrij krijgt. Dat merken we met z'n allen over een paar jaar, als die mensen gaan solliciteren: de meest getalenteerde, gemotiveerde mensen die een grote uitdaging willen, richten zich op de markt, de B-keus meldt zich bij de overheid. Ondertussen werkt de overheid vrolijk verder aan een plan om jong talent voor de publieke zaak te winnen.
De woede onder gewone belastingbetalers is ook niet mals. Een ijsvrij-artikel op elsevier.nl leverde een groot aantal commentaren van lezers op. Het merendeel van die reacties was in de categorie 'ze doen maar wat van onze belastingcenten'. Het is koren op de molen van populistisch rechts, die makkelijk stemmen scoort op het sentiment dat de overheid 'ons belastinggeld' verkwanselt.
Om het maar gewoon hardop te schrijven: dit ongetwijfeld goed bedoelde gebaar van een SG van BuZa is voor mij nu al de meest schadelijke en onbenullige actie van 2009 als het over de beeldvorming van de publieke sector gaat. Zoveel onbenul rechtvaardigt wat mij betreft een ontslag op staande voet. Hoe bestuurlijk competent de beste man misschien ook is, op het niveau van een SG kun je dit soort extreem schadelijke fouten niet maken. Ik hoop dat we de publieke sector nog eens zo gaan regelen dat het ook echt normaal wordt. Grote fouten horen stevige consequenties te hebben. Dat zou nog eens goed zijn voor de beeldvorming over de overheid...
Frans Nauta
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ja ja dan gaat het natuurlijk niet om gemeenschapsgeld.
lees ik het goed dat jij beweert dat uit betreffende gebeurtenis slechts één conclusie (ambtenaren zijn luie & onverantwoordelijke mede-'werkers') getrokken kan worden?
Hoewel je aangeeft zelf beter te weten is toch jouw conclusie dat heel intellectueel nederland nu met een verkeerd beeld zit opgezadeld.
Naar mijn smaak is je belichting erg eenzijdig en denigrerend voor iedere weldenkende nederlander.