Oud-burgemeester Schiedam declareerde fors
Wilma Verver, oud-burgemeester van Schiedam, declareerde fors, zo blijkt uit de declaratiebonnen die op internet zijn gezet door een Schiedammer.
Dure diners met een overdaad aan dure dranken, taxi’s die urenlang voor de deur wachtte, cadeaus en kookboeken. Wilma Verver, oud-burgemeester van Schiedam, declareerde er lustig op los. De gemeente nam alle kosten voor rekening.
Vernietigend BING-rapport
Oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam stapte vorig jaar juni op nadat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) met een vernietigend rapport over vriendjespolitiek en belangenverstrengeling was gekomen, waar de toenmalige burgemeester zich schuldig aan had gemaakt.
Wet Openbaarheid Bestuur
Een Schiedammer kreeg met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur de declaraties bij de gemeente Schiedam in handen, en publiceerde deze op internet. In totaal gaat het om zo’n 180.000 euro aan ‘onduidelijke kosten’ die tussen 2008 en 2011 zijn gedeclareerd.
Diner van 2235 euro
Uit de declaraties blijkt dat de oud-burgemeester voor honderden euro’s aan chocolade en drank bestelde en met een gezelschap van 12 personen uit dineren ging voor maar liefst 2235 euro. Zelfs een zevental kookboeken die het restaurant uitgaf, met de titel ‘Ik trakteer’, zette Verver op haar declaratie.
Naast de declaraties ontving Verver een onkostenvergoeding van 700 euro per maand.
Reacties: 31
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Waarom mogen zij in vredesnaam etentjes in dure restaurants hebben? Mag ik dat als ambtenaar ook? Ik dacht het niet. Zelfs het bonnetje van de patatzaak (inspraakavond en ik moet toch eten) werd kritisch bekeken.
En het argument... anders krijg je de zaken niet voor elkaar???
Inderdaad Kleibeuker. Walgelijk graaigedrag, maar helaas wel 'normaal'
Nu is dat zeker niet per definitie verkeerd. Voor het goed vervullen van de functie kunnen deze eigenschappen postief werken. Tenslotte eist het burgemeester dat je het ook een beetje leuk vind om in het middelpunt te staan, dat je - natuurlijk op de goede manier - lef toont en gebruik maakt van je machtspositie. Niet iedereen vindt het leuk om - onder luid applaus - wekelijks lintjes door te knippen. Dan moet je wel de (ordinaire) behoefte hebben om steeds maar weer bevestiging te krijgen.
Maar genoemde eigenschappen zijn, hoewel dus nuttig, wel een risico waar een goede controle op nodig blijft. Uit dit voorbeeld blijkt dat deze burgemeester jarenlang haar gang kon gaan. Het was kennelijk een burger die de zaak aan het licht moest brengen. Ik vraag mij af of de raad wel voldoende haar controleplicht wel goed heeft vervuld.
Er zijn (veel) meer burgemeesters die door de genoemde eigenschappen onvoldoende functioneren. Dat baseer ik niet alleen op mijn eigen ervaringen: als je de kranten leest ligt deze conclusie voor de hand.
Burgemeesters van alle politieke partijen zijn per definitie een risico (dat dus gemaneged moet worden door de raad). Nu is het een VVD burgemeesters, straks is weer een burgemeester van andere partij in beeld....
Dus gemeenteraden: DOE JE WERK!
OM pak deze witteboordencriminaliteit eens, dan scoor je respect bij de burgers!!!!!!
Iets voor de volgende verkiezingen..
het blijft maar bij oe en a
alle mensen die een voorbeeld moeten zijn voor hun medewerkers burgers etc> teveel genomen centjes terugvorderen en geen pensioen of want dan ook als ilegale beloning geven>> want een bijstandsklant die niet eerlijk is wordt ook kei en KEIHARD aangepakt!!!
Nou niet meer huilen hè.
De PVV graait ook. In de kas van Brussel.