Remkes heeft ‘goed gesprek’ van drie kwartier
Annemarie Jorritsma, Johan Remkes en Peter Glas hebben als voorzitters van de koepelorganisaties van de gemeenten, provincies en waterschappen ‘een goed gesprek’ gehad met de informateurs en onderhandelaars van het nieuwe kabinet. Nieuwe, onverwachte plannen van Rutte en Samsom die de decentrale overheden aangaan, hebben ze naar verluidt niet gehoord.
Annemarie Jorritsma, Johan Remkes en Peter Glas hebben als voorzitters van de koepelorganisaties van de gemeenten, provincies en waterschappen ‘een goed gesprek’ gehad met de informateurs en onderhandelaars van het nieuwe kabinet.
Wet Houdbare overheidsfinanciën
Over de inhoud van het onderhoud met onder andere Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) willen de voorzitters niet meer kwijt. Super veel kan er ook niet over worden gezegd: langer dan drie kwartier duurde de zit niet. En in die drie kwartier moest ieder van hen zijn of haar prioriteiten naar voren brengen. Ter sprake kwam in elk geval hun gezamenlijke afkeer ten aanzien van het verplicht schatkistbankieren en de Wet Houdbare overheidsfinanciën. Die plannen om te komen tot een aanvaardbaar overheidstekort en staatsschuld zetten volgens de koepelvoorzitters een rem op de investeringen in de regionale economie. De partijen willen met het nieuwe kabinet in gesprek over alternatieven voor deze contraproductieve wetten.
Kracht en potentie samenleving
Jorritsma heeft namens de gemeenten aangegeven optimaal gebruik te willen maken van de kracht en potentie van de samenleving. ‘De jeugdzorg, arbeidsmarkt en Awbz-begeleiding zijn nu te verkokerd. Een gezin heeft met te veel verschillende instanties te maken. Dat moet en kan anders’, aldus Jorritsma. ‘Wij maken graag binnen drie maanden nadat het nieuwe kabinet er is, afspraken over hoe we dit oppakken.’
Taken van gemeenten
Voorwaarde is volgens haar wel dat de overheidsfinanciën aansluiten bij de taken van gemeenten. Ook moeten de bezuinigingen bij de verschillende overheden evenredig zijn, dus vasthouden aan de systematiek in het gemeentefonds van samen trap op, samen trap af. Andere onderwerpen die zijn ingebracht, betreffen het ruimtelijk domein, de veiligheid, effectievere dienstverlening en de bestuurlijke organisatie van Nederland. De VNG wil over al deze onderwerpen graag snel afspraken maken met het nieuwe kabinet, al dan niet in de vorm van een bestuursakkoord.
Waterschappen niet opgeheven
Van nieuwe, nog onbekende plannen van het nieuwe kabinet zou Jorritsma ‘niets hebben gehoord’. Volgens Remkes is er alleen bekende kost besproken. Glas zei desgevraagd aan het gesprek niet de indruk te hebben overgehouden dat de waterschappen zullen worden opgeheven.
De koepelorganisaties van de decentrale overheden worden tijdens de vorming van een nieuw kabinet geconsulteerd wanneer er bestuurlijke en financiële verhoudingen met de medeoverheden in het geding zijn. Dat is zo afgesproken met elkaar.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dom: betere samenwerking en taakgerichtheid, ruimte voor meer RO inbreng vanuit de laag van de Provincies in het beheer van water, watergebonden opgaven zoals dijken en waterwegen, waterzuivering is eerder aan de orde dan een mantra van D66 Schouw herhalen. Goed samenwerkende waterschappen zijn onmisbaar in de algemene democratie en zijn de functionele invulling daartoe.
Velen zijn de mening toegedaan dat de waterschappen met hun kennis en kunde en positie onmisbaar zijn voor het veiliger maken en houden van dit land. Dhr.H. Wiersma, met alle begrip u ziet het niet goed.Ondanks het feit dat u gepensioneerd bent.
JanPieter Janse
27-11-1944!
actief als Directeur van GolfslagAdvies & Projecten Historisch Water, lid van de Algemene WaterschapsPartij, Steunfractie AWP Rijnland.