Wapenvergunningen openbaar
De politiekorpsen moeten een journalist geanonimiseerde informatie verstrekken over verleende wapenvergunningen, zoals het type en kaliber van het wapen en het geboortejaar c.q. woonplaats van de vergunninghouder. Ook als het anonimiseren veel tijd kost.
Jeroen Hanenbergh publiceert anoniem of als ‘Jeroen Bosch’ in actiebladen als Alert en Searchlight Magazine. Hij en anderen uit de linkse actiebeweging vragen regelmatig documenten op van incidenten waarbij rechtsextremisten zijn betrokken. Dat vindt de politie al zo zo. Maar de 25 politiekorpsen worden pas echt onrustig als Hanenbergh in de loop van 2007 vraagt om een kopie van alle verleende en ingetrokken wapenvergunningen. De namen en adressen van de vergunninghouders hoeft de onderzoeker niet te weten. Wel het nummer, type, kaliber en merk van het wapen en het geboortejaar en woonplaats van de vergunninghouder.
Er zijn in Nederland dertigduizend leden van een schietvereniging met een wapenverlof. Daarnaast zijn er nog wat wapenverzamelaars met een vergunning. Het anonimiseren en kopiëren van een vergunning kost al gauw vijf minuten. Het korps Noord-Oost Gelderland heeft 350 vergunningen afgegeven en heeft dus ruim 29 uur nodig om het traceren van individuele vergunninghouders op de kopieën onmogelijk te maken. Het korps Haaglanden zou aan 2.662 verloven ruim 5,5 week werk hebben. De politiekorpsen brengen hiervoor geen kosten in rekening.
Volgens Sibylle Denneman van politiekorps Haaglanden vragen burgers steeds meer gedetailleerde politie-informatie op. Veel korpsen vinden dat die gegevens niet in handen van de burger horen. Maar de reacties op Hanenberghs verzoeken verschillen per korps. Sommige korpsen verstrekken helemaal niets. Andere zeggen dat het niet kan. Weer andere verstrekken een gedeelte van de gegevens in een andere vorm. Zo beperkt Haaglanden zich tot een Excel-bestand met een deel van de gevraagde gegevens en met drie gecensureerde kopieën.
Omdat die gegevens niet volledig zijn, gaat Hanenbergh in hoger beroep. De Raad van State zegt dat de politie de gegevens in beginsel moet verstrekken in de vorm waarom de verzoeker heeft gevraagd. De vorm mag alleen anders zijn als de inhoud van het geleverde beantwoordt aan het verzoek. Het wapennummer mag het korps weglakken of achterhouden, omdat met dit unieke nummer de identiteit van de vergunninghouder kan worden achterhaald. Maar met het type en kaliber van het wapen, het geboortejaar en de woonplaats van de vergunninghouder kan dat volgens de Raad van State niet.
Dat door het prijsgeven van die informatie het risico van inbraak en wapendiefstal toeneemt, wil er bij de Raad niet in. De korpschef moet duidelijk aangeven hoe je een vergunninghouder met die gegevens kunt achterhalen. Anders moet hij de gevraagde gegevens alsnog verstrekken. Het korps Noord-Oost Gelderland werpt ook een ander argument in de strijd: de enorme tijdsbelasting. Volgens de Wet openbaarheid van bestuur is dat echter geen reden om een verzoek af te slaan, zegt de Raad.
Noord-Oost Gelderland gaat nu de gevraagde informatie verstrekken, inclusief wapentype en –kaliber en geboortejaar en woonplaats van de vergunninghouder. Hanenberghs raadsman Hans van Drunen: ‘Het is helemaal niet de bedoeling de identiteit van vergunninghouders te achterhalen.'
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.