Advertentie

Voorst geeft traditie stiltemomentje op

De gemeenteraad van Voorst wil, op het CDA na, stoppen met het stiltemomentje voor de raadsvergadering. Vroeger was dit het moment van het ambtsgebed, maar de raadsleden vinden dit niet meer van deze tijd.

20 mei 2014

Er wordt niet vaak meer gebeden bij aanvang van de gemeenteraadsvergadering. Toch is er nog een aantal gemeenten die het ambtsgebed koestert en het met hand en tand verdedigt. Zo niet de gemeente Voorst. Na een jarenlange traditie wordt het stiltemomentje voor de vergadering geschrapt.

Niet rouwig
In Voorst stamt het moment van stilte nog uit de tijd dat het CDA er de dienst uitmaakte. Toen werd er nog daadwerkelijk gebeden vlak voor de vergadering en zelfs erna. Burgemeester Jos Penninx heeft dat niet meer meegemaakt, Sinds hij er sinds 2006 bestuurt is men er slechts eventjes stil. Hij is niet echt rouwig dat het ritueel wordt afgeschaft.

'We gaan iets belangrijks doen'
‘Het moment had de functie om het gevoel van: “we gaan nu iets belangrijks doen” te krijgen, legt de burgemeester uit. ‘Maar heel eerlijk, we kunnen denk ik ook heel goed vergaderen zonder. Het gaat erom dat het een waardige bijeenkomst is en daar hebben wij niet per se zo’n ritueel voor nodig.’

Anders lag het bij een gemeente waar hij eerder werkte. Daar was het ambtsgebed een heet hangijzer. ‘Bommelerwaard, waar ik wethouder was, ging fuseren met twee andere gemeenten, Daar hadden de SGP en de ChristenUnie veel invloed. Het behoud van het ambtsgebed was zo belangrijk dat er veel over gediscussieerd is en zelfs een besloten vergadering over is geweest.’

Scheiding kerk en staat
Een veelgebruikt argument tegen het ambtsgebed is dat het principe van scheiding tussen kerk en staat wordt geschonden. Overigens hoeft dit niet officieel het geval te zijn. In 2006 stuurde destijds minister Remkes een brief naar alle gemeenteraden over het bidden in de raad. ‘Het ambtsgebed is niet per definitie strijdig met de scheiding van kerk en staat’, liet de minister weten na Kamervragen van de PvdA. ‘Maar de voorzitter van een vergadering ertoe verplichten het ambtsgebed uit te spreken, of deelnemers dwingen eraan mee te doen of actief respect te tonen, is wel daarmee in strijd.’
 
In onbruik 

Het ambtsgebed is de afgelopen decennia sterk in onbruik geraakt. Volgens onderzoek van het Reformatorisch Dagblad in 2007 waren er nog 94 burgemeesters (21 procent) die destijds nog een gebed uitspraken. Ruim veertig jaar geleden begon nog 63 procent van de burgemeesters de raadsvergaderingen met gebed.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dieuwe / adviseur
jammer, een meditatief moment geeft naast afhankelijkheid ook saamhorigheid aan en dat niet alleen in de verticale relatie..
Kaas !
Wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tot uw Vader in het verborgene.
Advertentie