Advertentie

Utrecht doet proef met prostitutie vanuit huis

De gemeente Utrecht wil prostitutie vanuit huis voor één persoon per woning onder voorwaarden gaan toestaan

ANP
02 juni 2023
sekswerkers---prostitutie---red-light.jpg

Utrecht gaat als proef prostitutie vanuit huis toestaan. Op dit moment vindt sekswerk al vaak plaats in een woning, maar is dit nog illegaal. De gemeente wil dit voor één persoon per woning onder voorwaarden gaan toestaan, zo is vrijdag gemeld.

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Secretaris ombudscommissie

Gemeente 's Hertogenbosch
Secretaris ombudscommissie

Kleinschalige locaties

Zo moet de sekswerker staan ingeschreven op het woonadres, mag er aan de gevel geen reclame worden gemaakt en moeten alle inkomsten naar de sekswerker gaan. De gemeente moet hiervoor wel de regelgeving aanpassen. Op zijn vroegst gaat dit per 2024 in.

Ook komt Utrecht met nieuwe regelgeving om een of twee kleinschalige locaties mogelijk te maken waar sekswerkers een werkruimte kunnen huren. Die locatie moeten zij zelf weten te vinden. De gemeente wil wel helpen om het initiatief op te starten en met de buurt in gesprek te gaan. Dienst-, hulpverleners en exploitanten worden ingeschakeld.

Schoon, veilig en transparant

Nieuwe locaties voor prostitutie stuit in de stad steeds op verzet van omwonenden. Sinds het sluiten van de ramen in de Hardebollenstraat, de boten aan het Zandpad en de tippelzone worstelt Utrecht al jaren met sekswerk in de stad.

Daarom liet het college van burgemeester en wethouders oud-minister Winnie Sorgdrager onderzoek doen naar manieren voor sekswerkers om hun beroep schoon, veilig en transparant uit te kunnen voeren. Zij kwam met enkele aanbevelingen. De twee 'proeftuinen' zijn hiervan een uitvloeisel.

Het gaat om een proef van drie jaar. 'Sekswerk is een legaal beroep waarvoor ruimte moet zijn in Utrecht. Op een veilige manier, die past bij de huidige tijdsgeest. Sekswerkers wachten al lang op meer legale mogelijkheden om hun beroep uit te oefenen in de stad', laat wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid) weten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
In 2013 sloot de toenmalige burgemeester, Aleid Wolfsen de prostitutieboten. Ook de panden aan de Hardebollenstraat werden gesloten en de tippelzone werd opgeheven. Het Parool citeerde hem:
'Burgemeester Aleid Wolfsen is niet bang dat een deel van de vrouwen in het illegale circuit terechtkomt. Een deel gaat volgens hem terug naar het land van herkomst, en er zal goed in de gaten worden gehouden worden dat vrouwen niet op andere plekken in de stad terechtkomen.

Droomdenken van een politicus die aan een knopje denkt te kunnen draaien om gedrag van mensen te veranderen. 10 jaar later blijkt hoe failliet dat soort denken is. Het is hoog tijd dat Wolfsen zijn functie bij de Autoriteit Privacy neerlegt. Wat de AP doet leidt tot verstarring van maatschappelijke processen zoals voor misdaadbestrijding en het uitwisselen van bestanden en informatie in de gezondheidszorg. Er dient bij de AP een andere wind te gaan waaien.


Nico Bos
Wat een dom gedoe, ook in Amsterdam. De rubberdreef langs de Vecht was als locatie zo gek nog niet.... overzichtelijk en goed handhaafbaar. Nu vraagt men weer om wildgroei... prutsers.
Advertentie