Advertentie

´Handen af van raadsleden en deelraden´

Den Haag bemoeit zich volgens de VNG te veel met de gemeenten. De voorgenomen vermindering van het aantal raadsleden en de afschaffing van deelgemeenten verbeteren de kwaliteit van het lokaal bestuur niet.

25 januari 2012

Den Haag brengt de kwaliteit van het lokaal bestuur in gevaar door het aantal raadsleden te verminderen. Zeker omdat er meer taken op de gemeenten afkomen.

Visienota
Dat is een van de voornaamste punten van kritiek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op de nieuwe visienota van het kabinet over het bestuur en de bestuurlijke inrichting. Die nota getuigt volgens de VNG van te veel bemoeienis van het Rijk met de gemeenten.

Evidente eis

Zo laat de koepelorganisatie minister Spies van Binnenlandse Zaken onverbloemd weten niet te spreken te zijn over het voornemen het aantal raadsleden fors te verminderen. Een wetsvoorstel met die strekking is inmiddels in voorbereiding. ‘Een vermindering van de kwantiteit dient gepaard te gaan met investeringen in de kwaliteit. Nu de kwantiteit daalt, zal de kwaliteit van het raadswerk navenant moeten stijgen; de hoeveelheid taken voor de raad zal namelijk niet af- maar eerder toenemen. Als de hoeveelheid werk dan ook nog verricht moet worden met minder mensen, is een forse investering in de kwaliteit volgens ons een evidente eis’, aldus de VNG. ‘Het vergt ook op Rijksniveau investeringen om dat mogelijk te maken.’

Illusie

Bovendien mist de VNG een complete visie van het kabinet op het lokaal bestuur. ‘Het is een illusie te denken dat met de bezuinigingen op het aantal raadsleden en het afschaffen van deelgemeenten en stadsregio’s het openbaar bestuur op lokaal niveau beter, effectiever en efficiënter wordt’, stelt het bestuur van de gemeentekoepel. Het kabinet moet eerst maar eens met een complete visie op de proppen komen waarin ook aandacht wordt besteed aan de structurele investeringen op dat terrein de komende tijd. Om de ambities van de decentralisaties vorm en inhoud te geven, is wat de VNG betreft veel meer nodig dan een bezuiniging met de kaasschaaf. ‘Overigens zijn wij van mening dat een filosofie voer de vermindering van het aantal gemeentebestuurders alleen zou moeten gelden, mits deze tegelijkertijd wordt tegelijkertijd worden toegepast op Eerste en Tweede Kamer, provincies en gemeenten.’

Deelgemeenten

De VNG laat Spies ook weten niet gecharmeerd te zijn van intrekking van de wettelijke regeling deelgemeenteraden. Het instellen van deelgemeenten ziet ze als een bevoegdheid van de gemeentebesturen zelf, het intrekken ervan als een inbreuk op het regelen van de eigen huishouding. ‘En daarmee is het strijdig met de wettelijke bepalingen inzake de autonomie van de decentrale bestuursorganen.’

Vrijheid

Het Rijk blijft het volgens de VNG maar wat moeilijk vinden om de vrijheid en zelfstandigheid van gemeenten als uitgangspunt te nemen bij het maken van nieuw beleid en het overhevelen van taken. Bij de grote decentralisatieoperaties blijkt dit volgens de koepelorganisatie opnieuw. ‘Dit geldt zowel voor de leden van het kabinet als voor de leden van de Tweede Kamer.’

Te strak
Bij de Wet Werken naar Vermogen zet het kabinet naar de zin van de VNG in op veel te strakke regelgeving rondom het instrument loondispensatie en de plicht aan gemeenten om de WSW in een vast tempo af te bouwen. ‘Bij de Awbz/Wmo is er vanuit de Tweede Kamer een sterke beweging om in de decentralisatie extra waarborgen te willen die de Wmo tot een soort lokale Awbz maken, waarbij gemeenten steeds minder ruimte krijgen om samen met lokale partners vernieuwend Wmo-beleid te maken’, aldus de VNG. ‘Daarmee wordt de zorg niet beter en zeker niet efficiënter.’

Toezicht

En zo zet het kabinet ook te veel in op specifiek in plaats van algemeen toezicht. ‘In feite wordt daarmee landelijk bepaald wat en hoe gemeenten de begeleiding moeten realiseren’, stelt de VNG. Controle op de uitvoering van gemeentelijk beleid hoort in eerste instantie bij de gemeenteraad te liggen.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
De stadsdeelraden, zoals die in Rotterdam en Amsterdam bestaan, vormen alleen maar een extra stroperige bestuurslaag. Ze staan een modern en slagvaardig bestuur in de weg. Wat gemeenteraden betreft, is het wel duidelijk dat het verschil in deskundigheid tussen raadsleden en de ambtelijke staf zorgwekkend is. Zeker, omdat steeds meer raadsleden het te druk hebben vanwege het feit dat zij moeite hebben met het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Raadsleden kunnen soms eindeloos leuteren over bijzaken, terwijl principiële hoofdzaken als hamerstuk worden afgedaan. Later blijken dat juist de lijken te zijn die drie jaar later uit de kast rollen. In elke gemeente vind je legio voorbeelden, zoals de te dure bouw van een theater, een veel te dure rondweg, een te duur uitgevallen museumverbouwing, een hopeloos falend grondbedrijf waar men jarenlang in de wolken heeft geleefd, etcetera.
Arnold / gemeentemabtenaar
Vreemde reactie. Het aantal taken groeit en het aantal raadsleden neemt af. Hoe zit dat dan met het krimpende ambtenarenapparaat? Daar hoor je niemand over. Volgens mij doen deze het meeste werk en heeft de raad slechts een controlerende en sturende taak. Waar neemt de werkdruk dan het meeste toe?
Nico / zzp
@A,Willemsen. Helemaal eens. Door het duale stelsel is het aantal bestuurders toegenomen. Vroeger werden een aantal raadsleden wethouder, na het duale stelsel kwamen die er extra bij. Dat maakt het Rijk nu ongedaan. Het aantal raadsleden kan beste wat omlaag. Het meest pijnlijk is dat de gemeenteraad dit zelf niet eens mag bepalen. Bij mijn eigen gemeente wilde men dat (als iedereen inlevert, levert de raad ook in) maar de wet verbood het.



Komop VNG, wees nu eens niet de klub van dwarsliggers (rupje nooit genoeg), een controleapparaat moet in verhouding staan tot de uitvoering. Daarnaast moeten de meeste raden leren te sturen op hoofdlijnen ipv op stoeptegels. Minder capaciteit beidt ook minder ruimte voor geneuzel over details
piet brontsema / org adviseur
ben ik niet mee eens , de kwaliteit van de uitvoering is daarvan gelukkig niet afhankelijk.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Als alle bestuurders zich nu eens zouden richten op de hoofdlijnen en niet altijd voor de buhne tijdens vergaderingen het woord willen voeren om hetgeen voorgangers gezegd hebben nog eens dunnetjes over te doen (het wordt blijkbaar belangrijk dat een partij van zich laat horen), zouden deze vergadertijgers tot de conclusie komen dat zij veel meer tijd tot hun beschikking hebben. Hoe meer bestuurders/raadsleden hoe meer er gesproken wordt om het spreken.Het devies zou moeten zijn klein maar daadkrachtig.
Jan Keijzer
De raadsleden zouden eens moeten kijken naar hun eigen plaats in het bestel. De meeste raadsleden hebben geen idee hun zaken staatsrechtelijk en bestuursrechtelijk zijn geregeld. Ze doen maar wat. Daarnaast hebben ze niet in de gaten dat een beleidsterrein als bv veiligheid steeds verder van hun af komt te staan. Dit geldt overigens ook voor veel andere terreinen, denk aan onderwijs, omgevingsdiensten enz. enz. Het bestel moet op zijn kop: provincie en waterschap opdoeken. Maximaal 100 gemeenten. Alle andere (neven)constructies als bv gemeenschappelijke regelingen nader bekijken, in beginsel opheffen. Schoon schip in bestuurlijk Nederland. Terug naar transparantie en de duidelijke verantwoordingsplicht.

Insider / ...
De lading dekt de naam VNG al lang niet meer. Dit belangenclupje voor bestuurders en raadsleden begint op een vakbond te lijken. Iedereen met gezond verstand weet dat deelraden verspilling in de puurste vorm is. Maar ja, het zijn heel veel leuke en overbetaalde baantjes (met de daarbij behorende, torenhoge pensioenkosten). Weg emee!
Paul / projectleider
De insteek is efficiency, nee daar draait het niet om!

Het draait om democratische controle!!!



Door het verminderen van het anatal raadsleden (na het vermindern van het aantal gemeenten),zijn raadsleden nog meer tijd kwijt. Deze efficiency operatie zorgt er voor dat je een klasse van professionele raadsleden krijt zonder voeling met hun gemeente (de stoeptegels). Je houdt waarschijnlijk alleen de opgepompte mannetjes en vrouwtjes over die tijd over hebben.
Joop J.P. / Kenner
Ik geef de VNG groot gelijk. Ondoordachte bezuinigingen. Inkrimping democratie. Kwalitatieve afkalving. En dan met verhaaltjes komen dat het geld kost. Zo lusten we er nog wel een paar.
Frits Borchers / adviseur overheidscommunicatie
@Nico - Je kunt besluitvorming over het inrichten van een pleintje in een buurt samen met bewoners "geneuzel over details" noemen. Ik noem dat "de kleine democratie" ; de voedingsbodem voor de kwaliteit over de besluitvorming over de "grote zaken". Overigens, heb je het geneuzel over de z.g belangrijke zaken wel eens bekeken ?



Dus ik zou zeggen, nadenken over verbetering van het openbaar bestuur PRIMA, maar als je niet met een duidelijk verhaal komt over de vraag "wat wordt de burger er beter van" zou ik maar wat voorzichtiger zijn met quasi maatregelen die uitsluitend gebaseerd zijn op gronden van efficiency, kostenbesparing e.d. Dit soort kortzichtige populisme heeft al meer dan genoeg schade aangericht.
Niek / jurist
Op zich vind ik het verminderen van het aantal raadsleden, statenleden, en leden 1e en 2e kamer, een goed idee. Dit dwingt om efficient te besturen in plaats van het indienen van onnodige vragen om zo in de picture te komen. Maar met @ Jan ben ik het volkomen eens. Weg met alle constructies die de afgelopen 40 jaar zijn ontstaan. Weg met Wgr-verbanden behalve de centrumgemeenteconstructie (en dat kan per geval een andere gemeente zijn). Weg met alle ZBO's en die organisaties weer onderbrengen bij een departement of een gemeente die als centrumgemeente fungeert. En dan overal de Balkendende norm zonder pardon invoeren voor alle overheidsorganisaties, semi-overheid en gesubsidieeerde instellingen. Burgemeesters niet kiezen maar na zorgvuldige screening en sollicitatie laten benoemen door BiZa om zo tegenwicht te bieden aan politieke spelletjes. Dat gemeenten meer taken krijgen hindert niet. Gemeenten zijn in de afgelopen jaren toch ook veel minder zelf gaan doen waar het gaat om beheerstaken b.v. groen, wegen, verlichting, riolen. Veel wordt immers aanbesteed aan marktpartijen die het goedkoper kunnen.
herman / wao
als de regering zich niet moet bemoeien met het aantal raadsleden dan zou men er ook naar moeten handelen. maar wat betreft de AWBZ die bij de gemeente komt weten ze wel raad om de gehandicapte een beentje te lichten door de wmo rekening te gebruiken die lager uitvalt dan de AWBZ norm. hoe wordt ik als gemeente rijk zonder problemen , dat is dan duidelijk
Advertentie