Advertentie

Verzet tegen herindeling loont

De Tweede Kamer luistert beter naar gemeentebesturen die zich verzetten tegen herindeling dan naar gemeenten die een fusie wensen. ‘Dwarsliggen loont.’

17 juni 2011

De Tweede Kamer luistert beter naar gemeentebesturen die zich verzetten tegen herindeling dan naar gemeenten die een fusie wensen. ‘Dwarsliggen loont.’

Dat staat in een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de werking van de herindelingswet onderzocht. Draagvlak onder burgers voor herindeling krijgt volgens de opstellers te veel aandacht van de Kamer. Voor andere fusiecriteria (bestuurskracht, levensvatbaarheid en interne samenhang van de nieuwe gemeente), is nauwelijks aandacht. Regionale noodzaak tot gemeentelijke herindeling zou zwaarder moeten tellen, aldus het rapport.

 

Het rapport wijst er verder op dat gemeentelijke herindeling door bemoeienis van Rijk, provincie en gemeenten een onzeker en langdurig proces is. Het zou helpen als slechts twee bestuurslagen zich zouden bezighouden met het onderwerp.

Lees het hele artikel: Bestuurlijke drukte struikelblok bij gemeentelijke herindeling

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
De ontkoppeling van het dorp aan de gemeente, de kerk, de Rabobank en dergelijke, is voor veel mensen een pijnlijk proces. Afscheid van de goede oude tijd.
Herindeling naar professionele gemeenten is echter dringend nodig want kleine gemeenten zijn vaak bananenrepublieken waar een paar families de dienst uitmaken. Ik denk op zich dat de uitkomsten van de efficiency-onderzoeken kloppen dat in een stadsomgeving een gemeente rond de 120.000 inwoners moet hebben om goed te functioneren en op het platteland rond de 60.000. Maar het vraagt wel om een andere wijze van dienstverlening dan gebruikelijk is. En vergeet niet dat goede dienstverlening gewoon geld kost. En dat je mensen daarvoor moet opleiden. Of een heel goed wervings- en selectiesysteem moet hebben.
gerrie
Ik blijf het raar vinden dat als kleinere gemeente worden opgeslokt door een herindeling dat in veel gevallen het begrotingsoverschot meteen verandert in een begrotingstekort . Herindeling is helemaal niet efficient. De kleinere kernen en buurtschappen worden alleen maar verder uitgemolken. Deze mensen hebben veel harder moeten werken voor hun centjes dan al die mensen die lopen te flierefluiten.Het geld wordt over de balk gegooit voor nog minder efficientere projecten en salarissen. En met veel minder regeltjes heb je ook veel minder dienstverlening nodig. En de service van bijvoorbeeld een Rabobank is tegenwoordig belabberd. Ze laten de klanten zelf het werk doen.
Doeke Kuipers / corporatieman
De politiek moet niet naar de gemeentebesturen luisteren maar meer aandacht hebben voor de burgers. Die zijn de dupe van de "onmenselijke" schaalvergroting tot 82000 inwoners met 69 dorpen en stadjes als basis! De geldhonger en de belangen, het willen hebben van een Kultureel Kwartier van 29 miljoen euro, van Sneek heeft het in Zuidwest Fryslân gewonnen terwijl 89% van de inwoners er op tegen waren. Nu mogen zij de "projecten" , waar geen geld voor was, in Sneek betalen terwijl de krimp op het platteland van dat gebied "op de deur staat te kloppen". Dat loopt niet goed af, volgens mij. Bij de eerste verkiezingen was op opkomst gem. 48% terwijl dit in Sneek zelf amper 35% was. Geen belang....meer bij de politiek!
Piet / directeur
Vroeger dacht ik ook dat schaalvergroting de oplossing voor heel veel was. Overigens kleinere Gemeenten kunnen werving en selectie uitbesteden en opleiden ook. D.i.dus geen argument voor schaalvergroting. Tegenwoordig heb ik de indruk dat schaalvergroting vnl als effect heeft dat er minder controle is, de efficientie afneemt,de fraude ( hoge scholen, etc,etc) sterk toeneemt, de salarissen zeer sterk stijgen. Voorts wordt de afstand voor de burger groter. Kortom het wordt beter voor de medewerkers in bijzonder de top. Echter slechter voor de burger/belastingbetaler.
Advertentie