Verzet tegen herindeling loont
De Tweede Kamer luistert beter naar gemeentebesturen die zich verzetten tegen herindeling dan naar gemeenten die een fusie wensen. ‘Dwarsliggen loont.’
De Tweede Kamer luistert beter naar gemeentebesturen die zich verzetten tegen herindeling dan naar gemeenten die een fusie wensen. ‘Dwarsliggen loont.’
Dat staat in een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de werking van de herindelingswet onderzocht. Draagvlak onder burgers voor herindeling krijgt volgens de opstellers te veel aandacht van de Kamer. Voor andere fusiecriteria (bestuurskracht, levensvatbaarheid en interne samenhang van de nieuwe gemeente), is nauwelijks aandacht. Regionale noodzaak tot gemeentelijke herindeling zou zwaarder moeten tellen, aldus het rapport.
Het rapport wijst er verder op dat gemeentelijke herindeling door bemoeienis van Rijk, provincie en gemeenten een onzeker en langdurig proces is. Het zou helpen als slechts twee bestuurslagen zich zouden bezighouden met het onderwerp.
Lees het hele artikel: Bestuurlijke drukte struikelblok bij gemeentelijke herindeling
Herindeling naar professionele gemeenten is echter dringend nodig want kleine gemeenten zijn vaak bananenrepublieken waar een paar families de dienst uitmaken. Ik denk op zich dat de uitkomsten van de efficiency-onderzoeken kloppen dat in een stadsomgeving een gemeente rond de 120.000 inwoners moet hebben om goed te functioneren en op het platteland rond de 60.000. Maar het vraagt wel om een andere wijze van dienstverlening dan gebruikelijk is. En vergeet niet dat goede dienstverlening gewoon geld kost. En dat je mensen daarvoor moet opleiden. Of een heel goed wervings- en selectiesysteem moet hebben.