Advertentie

Verkoop Nuon bezorgt ook gemeenten zilvervloot

De verkoop van Nuon aan het Zweedse bedrijf Vattenfall spekt niet alleen de kassen van Gelderland, Friesland en Noord-Holland. In totaal profiteren ook 72 gemeenten. Op Amsterdam na beschikken ze ieder over minder dan drie procent van de aandelen. Maar dan gaat het nog altijd om vele miljoenen.

25 februari 2009

Ruim tien miljard
Vattenfall betaalt 8,5 miljard euro voor Nuon. Met de dividenduitkering over 2008 erbij kunnen de aandeelhouders in totaal rekenen op 10,3 miljard euro.

Grootste aandeelhouders
De vier grootste aandeelhouders zijn de provincies Gelderland (44,68%, 4,6 miljard euro), Friesland (12,65%, 1,3 miljard) en Noord-Holland (9,16%, 940 miljoen) en de gemeente Amsterdam (eveneens 9,16%, 940 miljoen euro).

71 Gemeenten
De overige 24,35% van de aandelen vertegenwoordigen een waarde van ruim 2,5 miljard euro en zijn verdeeld over 71 gemeenten en de provincie Flevoland. Hun aandelen variëren van enkele promillen (nog altijd tientallen miljoenen euro’s) tot drie procent (ruim 300 miljoen euro). De provincie Flevoland bezit 0,046%, goed voor 4,7 miljoen euro.

Bekijk hier de volledige lijst met gemeenten die aandelen hebben in Nuon.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron van Vliet / adviseur
De vermogenspositie van de gemeenten is niet veranderd. Wel de liquiditeitspositie.
Het gevaar van potverteren is nu nadrukkelijk aanwezig, de ervaring leert n.l. dat de politiek graag geld uitgeeft om zich te profileren. De gemeenten doen er dan ook verstandig aan om deze liquiditeiten zsm vast te leggen, zodat de politiek het geld niet kan gebruiken om stokpaardjes te berijden.
Cees Versluis / hoofd P&C / concerncontroller
De lijst met gemeenten is niet compleet. Ook Ermelo heeft aandelen in NUON, doch komt niet voor op de lijst.
piet brontsema / org adviseur
nutteloze fusie geboren uit grootheidswaanzin. maar gelukkig je kunt nog overstappen naar andere energiemaatschappij die overgenomen wil worden en streeft aar 100% groen . De toekomst is voor kleinschalige energieopwekking met een grootschalig netwerk
Ferdinand Ketel / financieel en fiscaal adviseur
Het lijstje met de verkoopopbrengsten is wel erg optimistisch. Er lijkt geen rekening te zijn gehouden met het deel van de aandelen die achterblijven in het netwerkbedrijf van Nuon. De werkelijke verkoopopbrengsten komen dan een kwart lager uit.
Advertentie