Advertentie

Van Rompuy in de bres voor lokale invloed op EU

In de hele Europese Unie wordt straks twee jaar lang tussen burgers, experts en de Europese instituties gedebatteerd over de toekomst van Europa. Lokale en regionale overheden zetten hoog in: Herman van Rompuy gaat voor hen de Conferentie over de toekomst van Europa vanuit de lokale en regionale overheden een impuls geven.

31 december 2020
Herman-van-Rompuy.jpg

In de hele Europese Unie wordt straks twee jaar lang tussen burgers, experts en de Europese instituties gedebatteerd over de toekomst van Europa. Lokale en regionale overheden zetten hoog in: Herman van Rompuy gaat voor hen de Conferentie over de toekomst van Europa vanuit de lokale en regionale overheden een impuls geven.

Regionaal belang

De Conferentie over de toekomt van Europa is een tweejarig debat over de prioriteiten waar de EU zich op moet richten, zoals hoe in te zetten op onder meer de strijd tegen klimaatverandering en de milieuproblematiek, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid en de digitale transformatie van Europa. Ook gaat het over de rol en de inrichting van de instituties die dat moeten gaan doen. Zo wordt er gesproken over transnationale lijsten voor de verkiezingen van het Europarlement.

Van Rompuy, oud-premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad, wordt voorzitter van een kopgroep van het Comité van de Regio’s die uiteindelijk uit zeven ´wijze vrouwen en mannen´ moet bestaan en het gemeentelijk en regionaal belang in de Conferentie moet brengen. Wie de andere leden zijn, is nog niet bekend.

 

Vereenzelviging

Het Comité van de Regio´s vindt dat de Conferentie over de toekomst van Europa de EU democratischer, transparanter, efficiënter en veerkrachtiger moet maken. Het CvdR is vastbesloten er actief aan deel te nemen en de band tussen de EU, haar burgers en de één miljoen gekozen regionale en lokale politici in heel Europa te versterken, zo meldt het Brussels adviesorgaan van lokale en regionale overheden. ´Dit zal de democratische grondslag van de EU verstevigen en er bovendien voor zorgen dat alle EU-burgers zich beter met het Europese project kunnen vereenzelvigen en het gevoel hebben dat zij er invloed op kunnen uitoefenen.´

 

Angsten en zorgen

Van Rompuy vindt dat lokale en regionale overheden vertrouwen in de democratie kunnen helpen kweken: ´In een wereld die in het teken staat van de globalisering wint nabijheid aan belang omdat cohesie en consensus daar wel bij varen, en daarom moet de conferentie over de toekomst van Europa nadenken over de vraag hoe zij meer regio's en steden bij haar werkzaamheden kan betrekken. De conferentie moet duidelijk maken hoe de EU de angsten en zorgen van de mensen wil wegnemen en mag niet gehinderd worden door institutionele obsessies. Voor mij is democratie een waarde op zich en niet slechts een middel. Een politieke democratie behelst veel meer dan alleen verkiezingen, hoe belangrijk die ook zijn. De mensen moeten geloven in het systeem als een waarde op zich.´

 

Lokale activiteiten

Eerder mondde een soortgelijke debatreeks uit in de constitutie van de EU, die uiteindelijk is afgewezen in referenda in Frankrijk en Nederland. Daarna kwam in de plaats van de constitutie het Verdrag van Lissabon. De conferentie zou dit jaar starten. Maar door de pandemie is dat voorlopig vertraagd. Het is de bedoeling dat ook lokale en regionale overheden activiteiten organiseren die aan de conferentie zijn gerelateerd, zo schreef minister Blok van Buitenlandse Zaken begin dit jaar aan de Tweede Kamer. 

 

 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Zou het niet beter zijn om na te gaan waarom het VK, als één van de eerste EU-deelnemers, groot voorstander van democratische waarden en een voorbeeld van onze normen en waarden, toch uit de EU is gestapt? Mogelijk dat uit deze evaluatie zou blijken dat de Britten moe waren van onbetrouwbare EU-leden die slechts op hoge toon komen 'halen' en weinig komen 'brengen'. In de huidige EU lijkt de balans tussen geven en nemen ver te zoeken voor de noordelijke nettobetalers.
Hans / afdelingsmanager
Allemaal mega holle termen en valse vergezichten die ze gebruiken. Ze zijn gewoon bang dat nog meer landen uit de EU gaan. Zo lang de inwoners niet direct kunnen stemmen op een Europese president geloof ik helemaal niet van dat gewauwel. En dan ook nog eens een paar honderd miljoen euro per jaar uitgeven aan volstrekt idiote maandelijkse verhuizingen van Brussel naar Straatsburg. Ik heb genoten van de triomferende persco's van Boris Johnson; zo kan het dus ook.
2C
Nog meer EU-wauwelconferenties over hervorming (democatischer, transparanter, enz.) en weer een leuke belastinggefinancierde schnabbel voor Van Rompuy als voorzitter van het "Comité van de Regio’s". Alsof er al niet genoeg commissies, comites, e.d. zijn. Oud-premier David Cameron heeft veel kritiek gekregen voor het inroepen van het Brexit-referendum, maar dat was nadat de EU oost-indisch doof bleek voor de nogal redelijke hervormingsvoorstellen van Britse kant en de Britten vervolgens nul op het rekest kregen (omstreeks 2012/2013) omdat de EU helemaal is geent op de "ever closer union".
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Heren, heren toch, wat een Nexitgewauwel toch in jullie onderschriften. Gelukkig maken wij deel uit van die Europese Unie. Ik zou er niet aan moeten denken wat voor een gevolgen van de huidige crises zouden zijn opgetreden als we die Unie niet hadden. Nee, dat gaat niet perfect, maar wel stukken beter dan de wanneer alle lidstaten daar alleen voor zouden staan. en ja de EU moet hervormen en meebewegen. Afschaffen of de rug toekeren is een stap naar de Middeleeuwen.

@Eric: de reden waarom het Verenigd Koninkrijk is inmiddels glashelder uitgelegd in aflevering 19 van de serie ''Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt''. Namelijk je reinste manipulatie van niet gehoorde stemmers, die nu met de gebakken peren zitten. Dus dat onderzoek is al gedaan. Het VK is verder niet als één van de eersten uit de EU gestapt, maar als enige. Wel een beetje bij de les blijven hè!
Hans / afdelingsmanager
Ha die Hesje! Is Zwitserland middeleeuws? Kunnen ze daar de crises niet aan? Ik dacht het niet! Zwitserland is veel welvarender dan de gemiddelde EU landen, hoeven nergens aan bij te dragen en hun frank is net zo veel waard als de euro, zonder dat hun munt kunstmatig op 0,45 werd gezet. En wat heeft die EU nu betekend met Covid-19? Niets, helemaal niets; lopen alleen maar in de weg.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@E. Nabled: tja tegen een zo simplistische opvatting over Zwitserland is niet te argumenteren. Maar ik durf de stelling wel aan dat die Zwitsers veel van die welvaart, zo niet alles, hebben te danken aan het bestaan van de EU.
Paul / projectleider
@Eric, het gaat niet om wat je aan lidmaatschap betaalt, maar wat je er uit haalt!
Het is te laat / met schaamrood gemeenteambtenaar
Met de reactie van drs. E. Nabled kan ik het alleen maar mee eens zijn: "En dan ook nog eens een paar honderd miljoen euro per jaar uitgeven aan volstrekt idiote maandelijkse verhuizingen van Brussel naar Straatsburg". Dit is zo absurd dat het haast niet te geloven is. Kan er echt met mijn hoofd bij dat deze verkwisting nog steeds geaccepteerd wordt. Serieus te nemen?
Paul / projectleider
@Jurgen, hopelijk is Corona in dit geval het laatste duwtje om het verdrag eens te gaan aanpassen op de praktijk om in Brussel te vergaderen.



Het is een afspraak tussen de lidstaten, meeste EP leden zijn er al lang klaar mee...
2C
@ p : Het is geen afspraak tussen lidstaten, het staat gewoon keihard in het verdrag dat Straatsburg de officiele zetel is van het EU Parlement. Brussel is slechts een filiaal van het EP. en niet andersom zoals sommigen lijken te denken. De Fransen houden hier terecht aan vast. Het is m.i. bovendien niet gezond dat vrijwel alle belangrijke EU instanties (Commissie, Raad) samen op een kluitje moeten (willen) zitten in Brussel, ook dicht bij de Brusselse lobbyisten. Afstand, ook in fysiek opzicht, lijkt mij juist erg gezond. Het EP kan dus beter in Straatsburg blijven i.p.v. op en neer te willen reizen naar Brussel.





Advertentie