Van Rompuy in de bres voor lokale invloed op EU
In de hele Europese Unie wordt straks twee jaar lang tussen burgers, experts en de Europese instituties gedebatteerd over de toekomst van Europa. Lokale en regionale overheden zetten hoog in: Herman van Rompuy gaat voor hen de Conferentie over de toekomst van Europa vanuit de lokale en regionale overheden een impuls geven.
In de hele Europese Unie wordt straks twee jaar lang tussen burgers, experts en de Europese instituties gedebatteerd over de toekomst van Europa. Lokale en regionale overheden zetten hoog in: Herman van Rompuy gaat voor hen de Conferentie over de toekomst van Europa vanuit de lokale en regionale overheden een impuls geven.
Regionaal belang
De Conferentie over de toekomt van Europa is een tweejarig debat over de prioriteiten waar de EU zich op moet richten, zoals hoe in te zetten op onder meer de strijd tegen klimaatverandering en de milieuproblematiek, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid en de digitale transformatie van Europa. Ook gaat het over de rol en de inrichting van de instituties die dat moeten gaan doen. Zo wordt er gesproken over transnationale lijsten voor de verkiezingen van het Europarlement.
Van Rompuy, oud-premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad, wordt voorzitter van een kopgroep van het Comité van de Regio’s die uiteindelijk uit zeven ´wijze vrouwen en mannen´ moet bestaan en het gemeentelijk en regionaal belang in de Conferentie moet brengen. Wie de andere leden zijn, is nog niet bekend.
Vereenzelviging
Het Comité van de Regio´s vindt dat de Conferentie over de toekomst van Europa de EU democratischer, transparanter, efficiënter en veerkrachtiger moet maken. Het CvdR is vastbesloten er actief aan deel te nemen en de band tussen de EU, haar burgers en de één miljoen gekozen regionale en lokale politici in heel Europa te versterken, zo meldt het Brussels adviesorgaan van lokale en regionale overheden. ´Dit zal de democratische grondslag van de EU verstevigen en er bovendien voor zorgen dat alle EU-burgers zich beter met het Europese project kunnen vereenzelvigen en het gevoel hebben dat zij er invloed op kunnen uitoefenen.´
Angsten en zorgen
Van Rompuy vindt dat lokale en regionale overheden vertrouwen in de democratie kunnen helpen kweken: ´In een wereld die in het teken staat van de globalisering wint nabijheid aan belang omdat cohesie en consensus daar wel bij varen, en daarom moet de conferentie over de toekomst van Europa nadenken over de vraag hoe zij meer regio's en steden bij haar werkzaamheden kan betrekken. De conferentie moet duidelijk maken hoe de EU de angsten en zorgen van de mensen wil wegnemen en mag niet gehinderd worden door institutionele obsessies. Voor mij is democratie een waarde op zich en niet slechts een middel. Een politieke democratie behelst veel meer dan alleen verkiezingen, hoe belangrijk die ook zijn. De mensen moeten geloven in het systeem als een waarde op zich.´
Lokale activiteiten
Eerder mondde een soortgelijke debatreeks uit in de constitutie van de EU, die uiteindelijk is afgewezen in referenda in Frankrijk en Nederland. Daarna kwam in de plaats van de constitutie het Verdrag van Lissabon. De conferentie zou dit jaar starten. Maar door de pandemie is dat voorlopig vertraagd. Het is de bedoeling dat ook lokale en regionale overheden activiteiten organiseren die aan de conferentie zijn gerelateerd, zo schreef minister Blok van Buitenlandse Zaken begin dit jaar aan de Tweede Kamer.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
@Eric: de reden waarom het Verenigd Koninkrijk is inmiddels glashelder uitgelegd in aflevering 19 van de serie ''Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt''. Namelijk je reinste manipulatie van niet gehoorde stemmers, die nu met de gebakken peren zitten. Dus dat onderzoek is al gedaan. Het VK is verder niet als één van de eersten uit de EU gestapt, maar als enige. Wel een beetje bij de les blijven hè!
Het is een afspraak tussen de lidstaten, meeste EP leden zijn er al lang klaar mee...