Van Eijck moet Utrechtse crisis bezweren
Het volgende hoofdstuk in de crisis binnen het Utrechtse college van Gedeputeerde Staten is geschreven. Collegepartijen VVD en CDA willen de hulp inroepen van Steven van Eijck, oud-staatssecretaris van Financiën en oud-commissaris voor het jeugd- en jongerenbeleid.
Hij moet gaan onderzoeken of de bestaande coalitie met de PvdA kan worden hersteld. Van Eijck laat zich er altijd op voorstaan dat hij partijloos is. Wel was hij voor de LPF staatssecretaris in het eerste kabinet-Balkenende. Momenteel is hij voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Aanleiding
De crisis in Utrecht ontstond begin juli toen PvdA en VVD het vertrouwen in coalitiepartner CDA opzegden. Aanleiding hiervoor was een verschil van mening over de aanpak van woningbouw in Rijnenburg, een polder bij Utrecht. De werkwijze tussen de partijen verschilde dermate dat PvdA en VVD het CDA de wacht aanzegden en besprekingen begon met GroenLinks en ChristenUnie.
Vervolgens bleek het CDA eerder al de VVD te hebben uitgenodigd om de problemen te bespreken, maar toenmalig fractievoorzitter David van den Burg wees dat af. Zijn fractie was hier niet van op de hoogte en wilde wel met het CDA aan tafel. Van den Burg en vice-fractievoorzitter Fred Vos stapten op en de besprekingen met ChristenUnie en GroenLinks werden opgeschort. Inmiddels is de VVD weer in gesprek met het CDA.
Lijmpoging
VVD-fractievoorzitter Remco van Lunteren hoopt dat de PvdA het idee van CDA en VVD oppakt. ‘We hebben met CDA en PvdA gesprekken gevoerd over de onderlinge verhoudingen. Er zijn daarbij vorderingen gemaakt. In de inhoudelijke gesprekken willen wij nu een bemiddelaar. We hebben voor Van Eijck gekozen, omdat hij partijloos is. Hij heeft toegezegd, met het voorbehoud dat hij eerst met alle drie de partijen wil spreken.’
Het onderzoeken van een lijmpoging met de PvdA is de opdracht die de partijen aan Van Eijck hebben meegegeven. ‘Lukt dat niet, dan moeten we andere partijen vragen, maar onze voorkeur gaat naar de PvdA uit.’
PvdA-fractievoorzitter Wim Bos was maandag niet bereikbaar voor commentaar.
Zie ook:
Dralen op de drempel van een nieuwe Utrechtse coalitie (25/07/2008)
Nieuwe Wro opmaat bestuurscrisis (25/07/2008)
Crisis Utrecht: gemeenten liggen nu ook dwars (21/07/2008)
GS college Utrecht blijft toch aan (16/07/2008)
College Utrecht weigert af te treden (10/07/2008)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.