Advertentie

Uit de raad

De VVD in Raalte moet op zoek naar een nieuwe fractievoorzitter. Wim Arends heeft er na dertien jaar raadslidmaatschap genoeg van. Van de oneindige vergaderingen, van het populisme en van de anonieme tirades. ‘Je krijgt een strontkar over je heen gekieperd.’

04 september 2009

Spraakmaker: Wim Arends

 

Genoeg van de politiek?

 

Ik ben de politiek niet moe en blijf achter de schermen actief. Ik heb dertien jaar in de gemeenteraad gezeten, waarvan tien jaar als fractievoorzitter. Ik heb een gemeentelijke herindeling meegemaakt, de VVD kwam in het college. Maar het aantal vergaderingen nam ook toe. Ze werden veel langer. En ik vind dat je je als politicus ook moet afvragen: is het goed dat ik blijf zitten? Ik kreeg het gevoel dat alles al eens was langsgekomen. Je smoort zo de inbreng van nieuwe mensen.

 

Genoeg van het vergaderen?

 

De vergadercultuur is niet efficiënt en niet effectief. De lokale politiek maakt er geen reclame mee. Ik heb veel tijd en energie gestoken in de verbetering van de bestuurscultuur en flink mijn nek uitgestoken. Maar ik moest constateren dat ik niet kon bereiken wat ik wilde bereiken. Toen hebben we bij de VVD maar besloten om efficiënt met onze eigen tijd om te gaan en voor de rest hangen we tijdens lange raadsvergaderingen achterover.

 

Genoeg van de scheldkanonnades?

 

We hebben lokale websites, sallandcentraal.nl en raalte-online.nl. Soms staat er onjuiste informatie op en wordt van alles en nog wat geroepen over de plaatselijke politiek. Argumenten en nuanceringen worden in de discussie niet op prijs gesteld. Als je een reactie geeft en de discussie inhoud probeert te geven, word je voor van alles en nog wat uitgemaakt. Je krijgt een strontkar over je heen gekieperd. Ik zou arrogant zijn, en niet luisteren naar de burgers. Je zou bijna denken dat heel Raalte zuur is, dat alles misgaat en dat de gemeente niet functioneert. Dat negatieve beeld beïnvloedt talentvolle mensen die geschikt zouden zijn voor de gemeenteraad. Als je ze benadert, zeggen ze: ‘Als ik zie wat jullie doen en hoe de lokale pers jullie behandelt, dan zou ik toch wel gek zijn? Ik ga mijn reputatie toch niet op het spel zetten?’

 

Genoeg van de oppositie?

 

Het populisme krijgt steeds meer ingang in de lokale politiek. De oppositie grijpt gretig naar de particuliere belangen van een paar inwoners, een bedrijf of een vereniging om iets te bereiken. Dat ergert me, ik heb daar geen zin meer in. Natuurlijk moet je oog hebben voor het individuele belang, maar dat moet je wel afzetten tegen het algemeen belang. Je kunt niet iedereen blij maken.'

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Glastra van Loon / adviseur
Wat een herkenbaar verhaal. Zo te zien een geweldige inzet voor de lokale zaak en helaas frustratie door herkenbare patronen. Lokale media van laag niveau die niet verder komen dan meehuilen met de wolven, politici die daar populistisch mee door gaan waardoor een beeld kan ontstaan dat er inderdaad van alles mis is en gaat.

Effect: Goede mensen willen de politiek niet meer in! Kwaliteit van de politiek gaat verder omlaag en zie hier een neerwaartse spieraal.

Wat te doen? Hoe keren we het tij? Ons land en onze democratie zijn te mooi om zo het putje in te laten spoelen. Waarom zijn de politieke partijen niet in staat dit tij te keren en waarom helpen ze mee aan hun eigen ondergang?

Het signaal van "this is your wake-up call" is al menigmaal afgegaan maar steeds drukken we weer de 'snooze' knop in.

We kunnen straks niet zeggen dat we niet gewaarschuwd zijn!
harrie kiekebosch / eigenaar salland centraal
Goed stukje adviseurswerk van Jan Glastra van Loon. Volgende keer ook maar even verdiepen in de sites waar het over gaat.
Jan Glastra van Loon / adviseur
De reactie van Harrie Kiekebosch is begrijpelijk. Als eigenaar van de website die genoemd wordt in het verhaal van Wim Arends reageert hij. Het was geen zins mijn bedoeling om de genoemde websites in een slecht daglicht te plaatsen. Ik reageerde vooral op de frustratie die ik herkenbaar vind veroorzaakt door teleurstellingen in het functioneren van ons openbaar lokaal bestuur. Uiteraard is dat allereerst een zaak van de lokale bestuurders en vooral de politiek. Vervolgens heeft ook de media daarin een rol. Helaas is die niet altijd goed en professioneel. In hoeverre dat in het geval van Raalte mee heeft gespeeld kan en wil ik niet beoordelen. Excuses zijn dan op zijn plaats als ik die indruk wel heb gewekt.
Advertentie