Van 390 naar 388 gemeenten
Per 1 januari 2017 daalt het aantal gemeenten met twee tot 388.
Per 1 januari 2017 daalt het aantal gemeenten met twee tot 388. De gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel gaan dan op in de nieuwe gemeente Meierijstad.
Gelderland
In 2018 daalt het aantal gemeenten verder tot 380, mits het parlement tijdig de wetsontwerpen goedkeurt voor herindelingen in Friesland, Groningen en Gelderland. In Friesland worden zeven gemeenten (Het Bildt, Franekeradeel, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel en Súdwest-Fryslân) tot drie nieuwe samengevoegd: Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke. In Groningen fuseren Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren tot de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Bellingwedde en Vlagtwedde gaan verder als Westerwolde. In Gelderland fuseren Rijnwaarden en Zevenaar tot de nieuwe gemeente Zevenaar.
Groningen
In 2019 en de jaren daarna zal het aantal gemeenten snel verder dalen door voorgenomen herindelingen in Groningen, Friesland, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Veel plannen zijn echter nog onzeker of verkeren nog in een verkenningsfase. In Drenthe, Overijssel, Flevoland en Zeeland zijn momenteel geen concrete plannen.
In Groningen en Zuid-Holland zetten de provincies herindelingsplannen door tegen de zin van enkele gemeenten. In Groningen zorgt de beoogde fusie van Groningen, Ten Boer en Haren voor veel ophef. Haren wil zelfstandig blijven, maar de provincie vindt deze gemeente niet toekomstbestendig. Begin deze maand verloor het Burgercomité Haren hierover een kort geding tegen de provincie.
Zuid-Holland
In Zuid-Holland wil de provincie vijf gemeenten in de Hoeksche Waard omvormen tot één nieuwe gemeente. Alleen de gemeenteraden van Oud-Beijerland en Strijen hebben hiermee ingestemd. Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk zijn tegen de fusie.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.