Tourstart in Utrecht
Utrecht en Rotterdam moeten zich serieus afvragen of zij in 2010 de start van de Tour de France, een prachtig sportevenement maar wel met een besmeurd imago, willen hebben.
Utrecht en Rotterdam moeten zich serieus afvragen of zij in 2010 de start van de Tour de France, een prachtig sportevenement maar wel met een besmeurd imago, willen hebben.
De voorbije Tour de France heeft het imago van de wielersport niet echt opgepoetst. Drie renners zijn wegens doping uit de Tour gehaald, een vierde wordt uit de eindstand geschrapt, de nieuwe Italiaanse wielerster Ricco werd met veel machtsvertoon door de politie afgevoerd en voor twee grote bedrijven waren de gebeurtenissen aanleiding om (op termijn) te stoppen met wielersponsoring. De directie van de Tour probeert iedereen te doen geloven – net als vorig jaar – dat de strijd tegen doping nu wordt gewonnen, maar dat lijkt ijdele hoop.
Komende herfst beslist de directie van de Tour of het Utrecht dan wel Rotterdam wordt (er is niemand in Nederland die rekening houdt dat de keuze op de derde kandidaat, het Duitse Düsseldorf valt) waar de start van Le Grand Boucle in 2010 plaatsvindt. De beide Nederlandse steden moeten zich ernstig afvragen of zij de Tour binnen hun gemeentegrenzen willen ontvangen.
Uit oogpunt van aandacht en pr-performance is de Tour een fantastisch sportevenement en uithangbord. De internationalisering van de wielersport zorgt voor een wereldwijde uitstraling en dat is waar het Utrecht en Rotterdam ook om te doen is.
De kosten van de Tourstart worden geraamd op drieënhalf tot vijf miljoen euro, waarvan een belangrijk deel door de overheid – en dus de belastingbetaler - moet worden gefinancierd. Uit pr-oogpunt is dat geld door de enorme aandacht de investering waard. Zowel Utrecht als Rotterdam moet zich afvragen of de gemeente gastheer van een sportevenement wil zijn met een twijfelachtige reputatie.
Nederlandse gemeenten zouden daarnaast gezien de Nederlandse (mensen)rechtentraditie ook hun bedenkingen moeten hebben bij het sluiten van een akkoord met een organisatie als de Tourdirectie, die er geen probleem mee heeft dat sportmensen als de eerste de beste boeven worden weggevoerd. Het is bovendien een organisatie die in een machtsstrijd is gewikkeld met de internationale wielerunie UCI en er vooral eigen spelregels op nahoudt. Zeker een stad als Utrecht dat met een hoofdsponsor als Rabobank hecht aan integriteit, transparantie en geloofwaardigheid zou het sieren als ze daarom zou zeggen: Merci, nu even niet!
Henk Bouwmans
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.