Advertentie

College en oppositie Haren ruziënd naar minister

De verhoudingen in Haren zijn wederom op scherp gezet nu zowel het College van Burgemeester en Wethouders als de oppositie in de gemeenteraad een brief naar minister Plasterk hebben gestuurd. Het college vraagt op stopzetten van de opgelegde fusie, de oppositie vraagt om door te gaan.

23 augustus 2016

Een nieuwe aflevering in de soap rondom de gemeente Haren die moet fuseren, maar niet wil. Terwijl de provincie Groningen de herindelingsprocedure reeds is gestart, verzet het college van Haren zich met hand en tand tegen de gedwongen samenvoeging met stad Groningen en Ten Boer. Eerder stuurden de burgemeester en wethouders al een brief naar de minister met het verzoek de herindelingsprocedure stop te zetten. De oppositie, voorstanders van de fusie, betichten het college echter van leugens in deze brief. Daarom is er ook vanuit dit kamp een brief naar Plasterk onderweg.

Onjuistheden
De oppositie, VVD, PvdA, CU en GroenLinks, beschuldigt hierin het college onder meer van het hebben van een nogal eenzijdige kijk op deze zaak, ‘om niet te spreken van onjuistheden.’ De partijen winden er duidelijk geen doekjes om. Zo staat er verder in de brief aan Plasterk: ‘Het college van B en W doet nogal sneu over het door GS gestarte “open overleg”. Feit is echter dat het college daaraan zelf heeft meegewerkt, met instemming van de voltallige raad  (…) Is dat een teken van zwak bestuur, van stemmingmakerij of een subtiel spel? Wij weten het niet, maar vreemd is het wel.’


Rijke inwoners

Hoewel de inwoners van de Groningse gemeente  tot de rijksten van het land behoren, komt de gemeente op den duur in de financiële problemen aldus de provincie. Daarom besloten Gedeputeerde Staten dat de gemeente Haren per 2019 moet fuseren met Groningen en Ten Boer. Dit besluit kwam na een langslepend proces waarbij onder meer het naburige Tynaarlo Haren afwees als fusiepartner. Groningen bleef over maar tegen die optie stemde een meerderheid van de raad tegen. 


Gedraal

Van de Harenaren die hun stem uitbrachten, heeft twee jaar geleden 74 procent tegen het besluit gestemd om te gaan herindelen met Groningen en Ten Boer. Maar volgens de oppositiepartijen is die uitslag allang niet meer realistisch. ‘We kunnen ons als oppositie niet aan de indruk onttrekken dat inwoners van Haren in die periode ook van mening zijn veranderd: steeds meer inwoners zijn het gedraal en gedraai zat en zien dat er niks anders opzit dan een fusie met Groningen en Ten Boer. De verwijzing naar de burgerraadpleging snijdt o.i. geen hout meer,’ aldus de briefschrijvers.

 
Moeilijke tijd 

De herindelingsperikelen hebben er wel toe geleid dat Harense gemeentemedewerkers zich zorgen zijn gaan maken. ‘Capabele mensen gaan weg’, vertelde burgemeester Van Veen vorige maand in een interview aan Binnenlands Bestuur. ‘Zelfstandig of een heringedeeld Groningen – die onzekerheid knaagt aan gemeentemedewerkers. Als ze een interessante vacature zien, zijn ze eerder geneigd om daarop te reageren. Dat begrijp ik ook. Het is echt een hele moeilijke tijd voor iedereen in Haren. We zitten tussen wal en schip. We hebben gestreden voor zelfstandigheid en het voelt voor al die mensen die zich daarvoor hebben ingezet alsof ze met een dictaat buiten spel zijn gezet. Al hun werk voor niets geweest.’ 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
En de naam van de soap? Met meerderheid van stemmen

(51%):



"Last van Haren? Op naar de kapper"!

H. Wiersma / gepens.
Deze burgermeester moet het vooral zichzelf aantrekken dat hij e.a. er zo'n zootje van hebben gemaakt.
Advertentie