Advertentie

Gemeenten krijgen tips voor omgang spanning situatie Gaza

Op die manier kunnen signalen van eventuele escalatie op tijd worden opgevangen.

ANP
08 november 2023
vlaggen Palestina en Israel
Shutterstock

Een speciale expertisegroep van het ministerie van Sociale Zaken heeft een handreiking opgesteld voor gemeenten over hoe ze kunnen omgaan met spanning en polarisatie door de oorlog tussen Israël en Hamas. ‘Gemeenten hebben behoefte aan concrete en praktische tips om lokaal het gesprek aan te gaan met inwoners, betrokken gemeenschappen en religieuze en maatschappelijke organisaties’, aldus het ministerie.

Specialist vergunningen

Latentis in opdracht van Gemeente Horst aan de Maas
Specialist vergunningen

Programmamanager Duurzaamheid

JS Consultancy
Programmamanager Duurzaamheid

Omdat de spanningen niet in iedere gemeente even hoog oplopen, is de handreiking opgedeeld in verschillende fases: de rustfase, de fase van ongemak, de fase van onderhuidse spanningen en de fase van openlijke incidenten of escalatie. Per fase worden mogelijke vragen toegelicht en suggesties en aanbevelingen voor concrete acties gedaan.

Escalatie

Voor de eerste fase, waarin nog sprake is van weinig tot geen spanning, raadt het ministerie gemeenten bijvoorbeeld aan om de geschiedenis en achtergrond van het conflict goed te leren kennen. Ook is in deze fase het onderhouden en waar nodig opbouwen van een netwerk van maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen belangrijk, stelt het ministerie. Op die manier kunnen signalen van eventuele escalatie op tijd worden opgevangen.

In gesprek

Ook is er een algemene leidraad in de handreiking opgenomen die gemeenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan. ‘De gebeurtenissen in het Midden-Oosten brengen bij iedereen veel emoties teweeg’, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. ‘Mensen hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar er moet wel ruimte zijn voor gesprek. Zo bouwen we samen aan een sterke samenleving en zorgen we dat het conflict van daar ons hier niet verdeelt. Met praktische tips helpen we gemeenten dit lokaal vorm te geven.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie