Tilburg en Waalwijk naar RvS om drugspanden
Burgemeesters Theo Weterings en Nol Kleijngeld (Tilburg en Waalwijk) zijn bij de Raad van State in hoger beroep tegen een uitspraak die burgemeesters oplegt meer onderzoek te doen voor zij een drugspand sluiten.
Burgemeesters Theo Weterings en Nol Kleijngeld (Tilburg en Waalwijk) zijn bij de Raad van State in hoger beroep tegen een uitspraak die burgemeesters oplegt meer onderzoek te doen voor zij een drugspand sluiten. Volgens de Rechtbank Zeeland-West-Brabant moeten burgemeesters aannemelijk maken dat een aangetroffen hoeveelheid drugs daadwerkelijk voor de handel bestemd is en niet voor eigen gebruik.
Handelshoeveelheid of eigen gebruik
De vonnissen van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant werden begin vorig jaar uitgesproken in zaken waarbij de ontruimden bezwaar maakten tegen het sluiten van hun woningen in verband met drugsvondsten. Volgens de rechter kan niet zonder meer worden aangenomen dat een aangetroffen hoeveelheid hoger dan een halve gram harddrugs of vijf gram softdrugs per sé een handelshoeveelheid is. Volgens de rechter moet er rekening mee gehouden worden dat verslaafden een voorraad aanleggen. Dat kan gevolgen hebben voor het woningsluitingsbeleid (ook wel Damocles-beleid genoemd) omdat een woningsluiting is bedoeld om de openbare orde te herstellen rond panden waar gedeald is.
Bewijslast
Weterings en Kleijngeld zijn van mening dat die bewijslast niet bij burgemeesters hoort te liggen. ‘Een woningsluiting is bedoeld als maatregel om de openbare orde te herstellen, en volgens jurisprudentie is bij het aantreffen van een handelshoeveelheid al per definitie sprake van een verstoring van de openbare orde', aldus een medewerker van juridische zaken van de gemeente Tilburg die maandag aanwezig was bij de behandeling door de Raad van State. 'De crux in deze zaak zit ‘m in de manier waarop met relatief kleine handelshoeveelheden moet worden omgegaan. Een gebruiker kan volgens ons vrij gemakkelijk onderbouwen dat zijn kleine handelshoeveelheid voor eigen gebruik is, als de politie bijvoorbeeld geen gripzakjes, weegschalen, wapens, of meerdere telefoons in de woning aantreft. De Rechtbank Zeeland-West-Brabant vindt echter dat de bewijslast bij de burgemeesters ligt. Zij moeten bij het aantreffen van een kleine handelshoeveelheid laten onderzoeken hoeveel de gebruiker per dag consumeert, en of het redelijk is dat de gebruiker een bepaalde voorraad in huis heeft voor eigen gebruik. Dat is bijna niet vast te stellen.’
Absurd
Als de Raad van State de uitspraak van de rechtbank in stand houdt, zou dat volgens de juridisch medewerker in kwestie een grote inbreuk betekenen op het Damocles-beleid. Zij noemt de redenering van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant dan ook ‘absurd’. Een woordvoerder van de Waalwijkse burgemeester Kleijngeld spreekt van een ‘hellend vlak’ als de uitspraak van de rechtbank gehandhaafd blijft. ‘Dat zou het gebruik en de verkoop van drugs vooral in de hand werken.’ Of het vonnis van de rechtbank stand houdt, wordt over zes weken duidelijk.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.