Prijs voor ambtenaren Amsterdam en ministerie I&W
Een landelijk team dat fietsgebruik bevordert en een Amsterdams team dat stedelijke innovatie bevordert vielen dinsdag in de prijzen.
Team Fiets van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Team Stedelijke Innovatie Amsterdam hebben de award ‘Meest Positieve Overheidsorganisatie van het Jaar’ gewonnen. Zij ontvingen de prijs vandaag uit handen van Hugo de Jonge, demissionair minister van BZK, en Mark Frequin, voormalig topambtenaar, bestuurslid van De Vereniging voor Overheidsmanagement en initiatiefnemer van de prijs.
Team Fiets
Het fietsgebruik bevorderen, fiets-kennis-infrastructuur verbeteren en verkeersveiligheid vergroten zijn de doelen van Team Fiets. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland streeft het team ernaar om deze duurzame vorm van mobiliteit een prominentere plaats te geven in het nationale beleid, aldus het persbericht. Het team werkt met gemeenten, provincies, onderzoeksinstituten en andere belanghebbenden samen om door data over het fietsgebruik gedetailleerd inzicht te krijgen in het fietsgedrag en fietsinfrastructuur in Nederland. Omdat Nederland voorloper is in kennis op fietsgebied fungeert de organisatie als kennisplatform voor andere landen. Het team draagt met innovatieve projecten en pilots bij aan het ontwikkelen van slimme oplossingen, waardoor fietsen aantrekkelijker en veiliger moet worden, voor zowel recreatief als functioneel gebruik. ‘De inzet van vernieuwende technologie en data-gedreven verbetering van duurzame mobiliteit leidde voor de organisatie tot de award.’
Slimmer, duurzamer, inclusiever
Deze prijs moet wel worden gedeeld met het Team Stedelijke Innovatie Amsterdam, wat volgens het persbericht een ‘vooruitstrevend team binnen de gemeente Amsterdam’ is dat zich ‘middels een multidisciplinaire aanpak inzet voor het creëren van een toekomstbestendige en leefbare stad’. De organisatie zou een actieve rol spelen in het verkennen van nieuwe technologieën, concepten en ideeën, met het doel om de stad Amsterdam slimmer, duurzamer en inclusiever te maken ‘en draagt bij aan de implementatie en opschaling’. Het team werkt ook nauw samen met lokale gemeenschappen, stakeholders en de Amsterdamse bevolking. ‘De toewijding aan vernieuwing, samenwerking en impact en het bevorderen van een innovatief ecosysteem om uitdagingen om te zetten in kansen en de levenskwaliteit van de inwoners van Amsterdam te verbeteren resulteerde in de award “De Meest Positieve Overheidsorganisatie van het Jaar” in 2024.’
Positieve veranderingen belichten
De prijzen werden uitgereikt op Big Improvement Day, een jaarlijks evenement waarop de top van de overheid en het bedrijfsleven samenkomen om de positieve veranderingen in Nederland te belichten, stimuleren en accelereren. Om ook licht te werpen op positiviteit en innovatie binnen de Nederlandse overheid werd in 2020, samen met De Vereniging voor Overheidsmanagement, de jaarlijkse verkiezing voor ‘De Meest Positieve Overheidsorganisatie van het Jaar’ in het leven geroepen. De winnaar wordt bepaald door de jury (50 procent) en publieksstemmen (50 procent). Andere genomineerden waren dit jaar: Meldpunt voor Onbegrijpelijke Zaken (landelijk), (Het wonder van de gemeente) Diemen – Het Rekmanifest, De Beroepentuin (Utrecht), Maatwerkteams (Werk aan Uitvoering, landelijk), Programma Leraar – Ambtenaar (Ministerie OCW, Rotterdam en Amsterdam), Nationaal Programma Heerlen Noord, Community Development Saba en Zorg Onderzoek Nederland Medische Wetenschappen (NWO, landelijk).
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.