Advertentie

Te koop

Je zal maar Agnes Kant zijn. Ben je net goed bezig je partij te profileren op regeringsgereedheid – door bijvoorbeeld na twintig jaar van principiële weigerachtigheid tòch deel te nemen in de commissie-Stiekem – komt ineens je fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad langszij met het pleidooi om ambtenaren ‘slechts’ maximaal vijfduizend euro per maand te laten verdienen..

21 april 2009

Velen zien in het Amsterdamse voornemen het bewijs dat de SP, op het moment dat het even tegenzit, nog steeds de neiging heeft terug te vallen op het oude, vertrouwde maoïstisch-leninistische gedachtegoed.

 

Wat daarvan ook zij, Laurens Ivens heeft in ieder geval de discussie over de hoogte van de ambtenarensalarissen weer eens op de agenda gekregen. Zijn idee leidde in ieder geval tot een klein tsunamietje aan reacties van – merendeels verontwaardigde - collega’s. Het is alleen zo jammer dat ook deze keer de  discussie zich via volstrekt voorspelbare patronen en met uitwisseling van dezelfde vertrouwde argumenten lijkt te voltrekken. Wat dat betreft, lijken ambtenaren en SP-gemeenteraadsleden misschien meer op elkaar dan ze wellicht zouden willen.

 

In de discussie wordt steevast het argument gebruikt dat ambtenarensalarissen eerder omhoog zouden moeten om zo aansluiting te houden bij de lonen die in het bedrijfsleven worden betaald. Doen we dat, dan verliest de overheid de slag op de arbeidsmarkt en werken er straks alleen nog maar kneuzen bij rijk, provincie en gemeente.

 

Nu ben ik de laatste om te betogen dat de positie van de overheid op de arbeidsmarkt geen reden tot zorg geeft. Alleen is het weinig vruchtbaar om de oplossing automatisch te zoeken in het ongeclausuleerd verhogen van de ambtenarensalarissen. In de eerste plaats vanwege de platte reden dat de overheid in deze wapenwedloop met het bedrijfsleven op de lange termijn het onderspit zal delven. Zeker op het moment dat het economisch tij keert, zullen bedrijven altijd in staat zijn de salarissen bij de overheid te overtroeven. De overheid zit in dezelfde positie als de gemiddelde topclub in de eredivisie, die zeker weet dat het ooit zijn talentvolle midvoor kwijtraakt aan de Chelsea’s en Real Madrids van deze wereld.

 

Je zult als overheid dus andere manieren moeten vinden om (nieuwe) werknemers te boeien en te binden. Dat kan bijvoorbeeld door de rechtspositionele voordelen van het werken bij de overheid beter uit te buiten. Zeker in tijden van economische neergang maakt de belofte van redelijke baanzekerheid de overheid een aantrekkelijke werkgever.

 

Misschien nog wel belangrijker is dat je, meer dan tot nu toe, uitdraagt dat je als werknemer bij de overheid daadwerkelijk het verschil kunt maken. Het is aardig dat je op je afscheidsreceptie bij Philips kunt vertellen dat je hebt meegeholpen om de Senseo in de markt te zetten. Maar veel bevredigender is het natuurlijk als je, bij gelegenheid van je afscheid van de gemeente, wordt onderscheiden met de gouden erespeld vanwege je verdiensten voor de ontwikkeling van de stad.

 

Want dat is met geen geld te koop. Toch?

 

Ad Burger

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Wat lekker kort en ononderbouwd door de bocht en dat voor een "organisatieadviseur" , tja, het staat niet voor niets afgekort, zal de inhoud dan ook wel zijn.
En v.w.b. de baangarantie bij de overheid en het " in het bedrijfsleven moet je presteren en targets halen etc", moet ik u echt nog wijzen op onbehoorlijk bestuur bij menig bedrijfsmatig onderdeel en bestuurder?!?!?!?
Overal zitten kanjers en overal zitten kneuzen en dat is niet af te leiden uit salaris of functie. Ook zijn er velen bij die voor een bepaald ideaal gaan, zoals bijvoorbeeld de hulp- en zorgverlener. En de baangarantie geldt voor iedereen, ongeacht of deze nu in het bedrijfs- of overheidswezen dienstachtig is, boven een bepaald baanniveau. Waar het in het geheel niet meer gaat om redenen van functionaliteit, idealisme of realisme, maar politiek, wie heeft de langste en de grootste, wat krijg ik dan krijg jij dat, haantjes en hennen, de spreekwoordelijke "golfBALLEN" en ga zo maar door.
Misschien ben ik wel een idealist, maar salaristechnisch gezien een realist en zal en wil ik nooit tot deze regionen, overigens ook bewust, behoren.
Houd die spiegel eens voor en zeg eens eerlijk herkent u zichzelf nog en bent u trots, krijgt u echt respect als mens vanuit de medemens, ik wel!
En v.w.b. de SP - beste Agnes Kant en de haren, eerst denken, dan uitspreken - veel wijsheid toegewenst!

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
In het bedrijfsleven heb je concurrentie, daar moet je presteren en targets halen etc. Haal je dat niet, dan raak je je baan kwijt, of in slechtste geval gaat bedrijf failliet.

Zit je in het betaalde politieke bedrijf dan zijn er wenkende perspectieven.
De Tweede Kamer en Eerste Kamer vallen niet om. Ministeries ook niet. Gemeenten ook niet. Men loopt elkaar binnen dat type "bedrijven" eerder in de weg, als het gaat om krachtdadig beleid t.g.v. hoogwaardige "producten" ten behoeve van de burgers. Producten waar de burgers geen enkele inspraak in hebben en ook niet elders kunnen kiezen voor wat anders, tenzij de portemonnaie dat toelaat. Er is maar een overheid met vaak maar een aanbod.

Hoe je het ook gedaan hebt qua prestaties, als je wat in de bovenste regionen bent beland in de partij of fractie heb je een garantie op fantastische banen buiten het politieke bedrijf en dat voor je leven lang! Banen waar mensen buiten de politiek niet op kunnen solliciteren met inkomens ver boven de Balkenende norm.
Men treedt binnen een monopoly positie van een splintergroep der bevolking, die in de betaalde politiek terecht zijn gekomen.

Geen marktwerking bij overheden.
Dan weet je de gevolgen wel. Belastingpot is altijd vangnet.
E.e.a. lijkt mij zeer (te vaak onverdiende) fraaie compenserende secundaire arbeidsvoorwaarden t.o.v. de meer-verdieners in het bedrijfsleven.



piet brontsema / org adviseur
ja wat moet je met zo'n partij van louter onnozelen.
Advertentie