Advertentie

Structureel weinig interesse in lokale politiek

Het gebrek aan vertrouwen in de lokale politiek is een belangrijke oorzaak van de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar.

ANP
10 oktober 2022
stembureau in Den Haag
Shutterstock

De historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar (51 procent) valt niet heel eenduidig te verklaren. Coronabesmettingen hebben de opkomst mogelijk ‘wat gedempt’ en door de oorlog in Oekraïne hadden de media minder aandacht voor de verkiezingen, melden onderzoekers die de lage opkomst in opdracht van het kabinet hebben geanalyseerd. Wat ze echter vooral zien, zijn structurele factoren: mensen die niet gaan stemmen hebben vaak weinig vertrouwen in de lokale politiek en interesseren zich er ook amper voor, zo wordt duidelijk uit het rapport.

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Divers

Onderzoekers van diverse universiteiten, waaronder die van Utrecht en Amsterdam, leverden een bijdrage aan het onderzoek. Ze gingen specifiek op zoek naar mensen die niet hadden gestemd en ondervroegen die over hun beweegredenen. Die zijn zeer divers, zoals ook al bekend was uit eerdere onderzoeken.

Keuze maken

Naast een al jaren dalend gebrek aan belangstelling voor de lokale politiek hoorden de onderzoekers dat veel mensen het ‘ontzettend moeilijk vinden om een keuze te maken tussen partijen’. Niet-stemmers voelden zich niet goed geïnformeerd over de verkiezingen. De onderzoekers merken op dat de media in aanloop naar de verkiezingen veel aandacht hadden voor de Russische inval in Oekraïne, die begon op 24 februari. Daardoor raakten de verkiezingen wat ondergesneeuwd als onderwerp. 

Ondergrens

Vrouwen, jongeren, mensen met een praktische opleiding en mensen met een migratieachtergrond lieten de gemeenteraadsverkiezingen relatief vaak aan zich voorbijgaan, schrijven de onderzoekers. Dat de opkomst maar net boven de 50 procent lag, vinden ze zorgwekkend. ‘Een opkomst van minder dan de helft van de kiesgerechtigde inwoners wordt vaak als kritische ondergrens gezien voor de legitimiteit van het gemeentebestuur’, merken ze op. Vier jaar eerder lag de opkomst met 55 procent ook bepaald niet hoog.

Zorg

Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot concludeert in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer dat het onderzoek aantoont dat een lage opkomst bij lokale verkiezingen ‘een structureel probleem is’. Ook zij vindt dat ‘een reden tot zorg’.

Campagne

De onderzoekers raden politici aan vooral te streven naar een ‘betere relatie tussen kiesgerechtigden en de politiek’. Dat is beter dan puur streven naar een hoger opkomstpercentage, vinden ze. Bruins Slot is dat met ze eens. In aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen, op 15 maart volgend jaar, wil de minister burgers in een campagne ook nog eens wijzen op ‘het belang van deze vertegenwoordigende organen’. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen:
1. de slechte invloed van de wijze waarop de landelijke politiek functioneert (denk aan de wijze van debatteren en met elkaar omgaan, het veel te grote aantal politieke partijen, ellenlang vergaderen over details die rechtstreeks via ambtenaren op ministerieel niveau kunnen worden afgedaan, de matige tot slechte uitvoering van wetgeving e.d.). Het goede voorbeeld, doet goed volgen.
2. laat op lokaal niveau burgers eens wat meer 'in de keuken' kijken door ze vooraf mee te laten denken over een investeringsplan en de begroting.
3. de invloed van de Coronabesmettingen.
4. de oorlog in Oekraïne.
Advertentie