Advertentie

Strengere normen geluidshinder in Utrecht

Utrecht scherpt de regels aan voor geluidshinder bij buitenevenementen. Voortaan mag op de dagen voorafgaand aan een werkdag na 23.00 uur geen versterkte muziek meer worden geproduceerd. Voor het indringende geluid van bassmuziek gelden ook strengere normen.

12 maart 2009

Overlast
Vooral uit de binnenstad, waar veel muziekevenementen plaatsvinden, hoort de gemeente regelmatig klachten van geluidsoverlast, zegt woordvoerster Marion van der Voort. ‘We verwachten dat die overlast door de maatregelen zal verminderen.’ Eind vorig jaar presenteerde de Wijkraad Binnenstad een enquête waaruit blijkt dat dertig procent van de Utrechters die in de binnenstad wonen, overweegt te verhuizen, mede vanwege de geluidsoverlast.

Tijdblokken
Utrecht hanteert voortaan drie tijdblokken waarop evenementen met geluidsoverlast mogen plaatsvinden: van 11.00 tot 17.00 uur, van 17.00 tot 23.00 uur en van 23.00 tot 01.00 uur (alleen op vrijdag en zaterdag). Aanvragers kunnen een vergunning krijgen voor twee aaneengesloten blokken. Zo wil de gemeente voorkomen dat bij evenementen de hele dag versterkte muziek klinkt.

 

Lage tonen
Ook de stampende lage tonen van bassritme in muziek worden aangepakt. De overlast hiervan is groot, omdat door de lage frequentie de geluidsgolven ver doorklinken. Daarom geldt voortaan niet alleen de gebruikelijke grens van 80 decibel (80 dB(A)), maar komt er ook een norm voor lage tonen: 95 dB(C)

 

Parade
De regels hebben voor de meeste evenementen niet heel veel gevolgen, verwacht Van der Voort. ‘Er kan gewoon muziek worden gedraaid, de organisatie moet alleen zorgen voor goede apparatuur om de zware dreun in de muziek te verzachten.’ Voor het evenement De Parade betekenen de regels dat de eindtijd op doordeweekse dagen een uur moet worden vervroegd en de begintijd moet passen binnen een van de drie tijdblokken. ‘Ons inziens zijn dit soort maatregelen door organisaties goed op te lossen’, zegt Van der Voort.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cees Meinster / adviseur evenementen
Geachte redactie, Goed te lezen dat de gemeente Utrecht de regels voor geluid bij buitenevenementen nu aanscherpt. Overigens is het in Amsterdam al jaren beleid om versterkt geluid bij buitenevenementen alleen op vrijdag en zaterdag tot uiterlijk 24.00 uur toe te staan, en op overige dagen tot 23.00 uur. Verder worden in Amsterdam al jaren naast de reguliere geluidsvoorschriften, ook voorschriften opgenomen ter regulering van de vaak als extra hinderlijk ervaren bastonen. Tot zover en met vriendelijke groet, Cees Meinster Dienst Milieu en Bouwtoezicht Amsterdam
Pedro wilhelm / slager
Ik vind dit soort berichten ongelofelijk.
Wil je als stad meedraaien in het internationale evenementen en cultuur circuit dan moeten in de binnenstad minder regels omtrent geluid komen. Zie NY, Berlijn, Parijs, Londen etc..
Publiek gaat elk jaar later en later uit, regels moeten met deze tendens meegaan.. Zo wordt er enkel een dorpser karakter gecreerd en wordt het voor livemuziek/festivals etc steeds moeilijker om internationaal mee te kunnen spelen. Volgens mij wilde utrecht ooit festivalstad van europa worden? Dat gaat bij deze al niet lukken.. Snap nu toch een keer dat (pop)muziek de meest laagdrempelige manier van cultuur is en een belangrijke opvoedende waarde is in het algemene aanbod.. Gelukkig hoef ik als slager me niet met dit soort zaken bezig te houden maar toch irriteert het me wel.. Utrecht is een groot truttig dorp aan het worden... te treurig voor woorden
Ook de hele affaire rondom het muziekpaleis is te lachwekkend.. Dat hele vredenburg personeel (ambtenaren zonder visie) ontslaan en een goed team opstellen die dit naar een hoger niveau kan tillen..
heel erg jammer...en veel succes aan iedereen die binnen dit truttig systeem iets moois wil opzetten
Pedro
Arnold Paalvast / interimvoorzitter
Het is toch enigszins onthutsend, te lezen dat hier en daar geen onderscheid wordt gemaakt in de hinder, die de diverse frequentiegebieden veroorzaken (vooral de bassen!). Typische woongebieden zouden niet aan langdurig irritant gedreun mogen worden blootgesteld. Wat mensen daar soms in hun woning nog aan gedreun ervaren, heeft niets meer met muziek te maken. GroenLinks in Maarssen lijkt het te gaan begrijpen. Nu de rest van het land nog. Bewoners blijven niet genoegen nemen met fopspenen, zoals zeecontainers en dergelijke die het geluid zouden inperken. Da's echt volksverlakkerij.
Advertentie