Advertentie

Stevige kritiek van Dordrecht op Dupont

Donderdag hadden burgemeester Arno Brok en wethouder Rik van der Linden een gesprek met de directie Dupont en moederbedrijf Chemours. De gemeente valt vooral over de manier van communiceren van het chemieconcern.

29 september 2016

De gemeente Dordrecht is zeer verontwaardigd over de manier waarop chemisch bedrijf Dupont heeft gehandeld rond de lekkage van formaldehyde op 12 augustus. Volgens Dupont ging het om een klein incident, maar vorige week gaf het bedrijf cijfers vrij waaruit bleek dat 2730 kilo was gelekt.

Geen klein incident
Donderdag hadden burgemeester Arno Brok en wethouder Rik van der Linden een gesprek met de directie Dupont en moederbedrijf Chemours. De gemeente valt vooral over de manier van communiceren van het chemieconcern. 'Dit is niet zomaar een kleinschalig incident zoals dat in elk bedrijf wel eens voorkomt. Het gaat om grote hoeveelheden kankerverwekkende stof. De stad, dus zowel gemeente als inwoners, móét daarover geïnformeerd worden', aldus wethouder Van der Linden.

Goodwill en vertrouwen 

Tijdens het gesprek kwam ook de toekomst van het bedrijf op het Eiland van Dordrecht aan de orde. Brok en Van der Linden hebben benadrukt dat de vergunning om te blijven produceren afhangt van goodwill en vertrouwen. 'Niet alleen van de overheid, maar bovenal van de inwoners. Dat vertrouwen is ernstig geschaad',  liet de gemeente na afloop weten. Het is nu aan Dupont en Chemours om aan te tonen hoe zij het vertrouwen denken te herstellen, vindt het stadsbestuur.

Aangifte

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) heeft deze week aangifte gedaan tegen het chemische bedrijf. De milieudienst vindt dat Dupont zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Dupont is al sinds de jaren zestig in Dordrecht gevestigd. Het is een van de grootste werkgevers van de stad. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / Adviseur
De overheid heeft een groot geloof in het zelfoplossend vermogen van het bedrijfsleven. In tal van berichten wordt geroepen dat men het zelf wel af kan zoals bij de bouwcontrole. Dit soort incidenten laat zien dat als het er op aan komt, het vaak een wassen neus is. Gevolg is dat de belastingbetaler er voor op draait. De bal ligt nu daar, de burger moet kiezen. Moet de overheid hem beschermen en krijgt die dan ook een stevige rol. Of laten we het maar voor wat het is en gaan we verder met het Reagan/Tatcher/Rutte beleid.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Inderdaad, weinig toe te voegen aan de zienswijze van meneer of mevrouw De Beer. Het wordt tijd dat een volgend kabinet en gemeentes weer een eigen visie gaan ontwikkelen.
Niels / Ambtenaar
Ook is het zo dat de omgeving van het bedrijf geen directe potentiële klanten van het bedrijf herbergt, waar het bedrijf gevoelig voor zou kunnen zijn. Bij ene bakker is dat al anders bijvoorbeeld. In dit geval zal de markt du ook niet zomaar regulerend werken op de bedrijfsvoering en dus moet de verenigde samenleving (lees overheid) ingrijpen.
Advertentie