Advertentie

Spies tikt raad Nijmegen op vingers

Volgens de Nijmeegse VVD-fractievoorzitter Veldman heeft de rijksrecherche onderzoek gedaan en is er niets gevonden. Spies moet dus stoppen.

09 mei 2012

Minister Spies heeft in een brief aan de gemeenteraad van Nijmegen haar zorg over hoe de procedure voor de burgemeestersbenoeming daar verlopen is naar voren gebracht.

Schadelijk
De minister betreurt de berichtgeving in de media over mogelijke kandidaten en vindt deze niet alleen schadelijk voor het aanzien van Nijmegen, maar ook schadelijk voor het openbaar bestuur in het algemeen en schadelijk voor de personen zelf. Ze hecht eraan nog eens naar de Nijmeegse gemeenteraad naar voren te brengen dat de wettelijke eis van geheimhouding erop gericht is om sollicitanten en kandidaten te beschermen. De brief staat als hamerstuk op de agenda van de aanstaande raadsvergadering.

Zwartepieten
VVD-fractievoorzitter Hayke Veldman vindt de brief niet bijzonder en dat deze niets toevoegt. ‘De procedure verdiende niet de schoonheidsprijs. Spies heeft de brief naar de gemeenteraad gestuurd, maar kunnen wij er iets aan doen? De rijksrecherche heeft een onderzoek gedaan en er is niets onoorbaars vastgesteld. Dan kun je wel gaan zwartepieten, maar wat schiet je daarmee op?’

Nijmegen niet uniek
Veldman is het eens met de minister dat de zaak schadelijk is, met name voor de mensen die zijn genoemd. ‘Maar ze kan beter naar de procedure zelf kijken. Nijmegen is niet uniek. Ook niet in een onderzoek naar lekken. Misschien moeten we op een andere wijze met procedure voor de burgemeestersbenoeming omgaan. De VVD had de gekozen burgemeester in haar verkiezingsprogramma staan. Kijk eens wat dat betekent voor de inrichting van het openbaar bestuur. Dat heeft meer zin dan een brief naar de gemeenteraad.’

Persoonlijk onderhoud
GroenLinks-fractievoorzitter Noël Vergunst was als lid van de grootste partij voorzitter van de vertrouwenscommissie. Hij heeft ook niet zoveel te zeggen over de brief. ‘Als de suggestie is gewekt dat wij niet zorgvuldig hebben gehandeld, spreek ik dat tegen. Wij hebben wel zorgvuldig gehandeld.’ Hij wijst ook op het onderzoek van de rijksrecherche die geen aanknopingspunten tot nader onderzoek zag. Vergunst zou best nog een persoonlijk onderhoud willen met de minister over de kwestie. Hij had al een gesprek gepland met de direct verantwoordelijke, de Commissaris van de Koningin, maar die moest de afspraak afzeggen wegens ziekte. ‘Maar de publiciteit rondom de procedure was niet goed voor Nijmegen en niet goed voor de vertrouwenscommissie.’

Eerste wethouder
Vergunst wijst op de gespannen relatie tussen persvrijheid en de geheimhouding in de procedure. ‘Dat gaat mank.’ Hij beschouwt verschillende varianten waarmee je meer openheid in de procedure zou kunnen betrachten. ‘Je ziet het aan de verkiezing voor het CDA-lijsttrekkerschap. Vroeger was het schadelijk als je werd genoemd, maar dat kan nu prima.’ Vergunst pleit voor meer openbaarheid en een fundamentele discussie over de benoeming of verkiezing van de burgemeester. ‘De gemeenteraad heeft nu een verregaande bevoegdheid. Onze invloed is groter dan ooit. We gaan in stapjes naar een steeds meer democratische en transparante procedure. Misschien wordt over 20 jaar de burgemeester in alle openheid gekozen door de gemeenteraad of het volk. Zelf vind ik het meest democratisch dat de eerste wethouder burgemeester wordt. Wie de grootste partij wordt, levert dan automatisch de burgemeester.’


Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Spies moet duidelijk even haar mediamomentjes scoren voor haar fractieleiderschapsverkiezing bij het CDA.

Uiteindelijk weet iedereen dat die namen lekken, nietin de laatste plaats door de kandidaten zelf omdat ze natuurlijk hun politieke kruiwagens inzetten. Welke komt er werkelijk op eigen kracht omdat hij/zij de beste is? Het gaat toch vooral om welke partij en welke (Haagse) connecties.
Jan
Gewoon tevoren bekend maken wie er gesolliciteerd hebben. Iedereen weet toch ook al wie er wethouder wil worden en wie raadslid? Waarom dan zo geheimzinnig doen over burgemeestersbenoemingen (= in de praktijk verkiezing door de raad).
B. den Oever
Ach, wat een verzuurde reactie weer. Als Jan de overige kandidaten voor de functie ook even kan noemen? (Die zijn allemaal bekend toch?).



Gelukkig blijft het allergrootste deel van de kandidaten gewoon onbekend, anders zou daar ook weer 'gedoe' over ontstaan.
John / Adm. medewerker
Tja, hoe zat het ook weer?

Een Haagse politica was op de eerste plaats gezet. Niet de beste kandidaat, maar ik denk persoonlijk dat diverse mensen druk hebben uitgeoefend op de vertrouwenscommissie. Zij moest aan een baan geholpen worden. Ik kan mij voorstellen, dat degenen die een goede kandidaat wilden, de namen hebben gelekt. Dit is het laatste redmiddel in zo'n situatie. Laat iemand eens met een idee komen, om die Haagse invloed te beperken. Daar ligt de grote pijn, de Haagse partijen willen de bestuursposten op de oude manier blijven verdelen.
Advertentie