Advertentie

SP bevraagt Klijnsma over 'individueel studierecht'

Sadet Karabulut oppert naar aanleiding van de grote verschillen in studietoelage om arbeidsgehandicapten een individueel studierecht te geven.

19 maart 2015

Zowel landelijk als lokaal heeft de berichtgeving over verschillende hoogtes in studietoeslag voor arbeidsbeperkte jongeren tot vraagtekens geleid bij verschillende politieke partijen. SP heeft vragen ingediend bij het ministerie van SZW en het college van Woerden moet vragen beantwoorden van D66.

Individueel studierecht
Bij het ministerie liggen er inmiddels schriftelijke Kamervragen van kamerlid Karabulut (SP). Zij wil weten hoe staatssecretaris Klijnsma aan arbeidsgehandicapten gaat uitleggen dat wanneer zij in een andere gemeente wonen, zij het elfvoudige van hun huidige studietoeslag kunnen ontvangen. Dat bleek onlangs uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Ook is Karabulut benieuwd naar de mening van de staatssecretaris over de gelijkheid van kansen op het volgen van onderwijs. De politica oppert naar aanleiding van de grote verschillen in studietoelage om arbeidsgehandicapten een individueel studierecht te geven, waarmee zij een afdwingbaar recht krijgen op een vast bedrag om te kunnen studeren en ze vraagt zich af hoe Klijnsma daarover denkt. Tot slot wil ze weten of de staatssecretaris de verschillen wil bespreken met de gemeenten en de Tweede Kamer daarover wil informeren. 

Lokaal niveau 

Op lokaal niveau vraagt D66 Woerden zich af hoe het met de toeslag in hun gemeente zit. ‘Bij D66 staat onderwijs centraal. Voor gehandicapte jongeren kan een toereikende toelage betekenen dat ze beter in staat zijn een studie te volgen. Een handicap kan soms letterlijk in de weg zitten. Het is belangrijk om deze groep te stimuleren en zoveel mogelijk de kansen te bieden die ze verdienen. Daarvoor is deze toelage erg belangrijk en ook in Woerden moet dat goed geregeld zijn’, zo vertelt raadslid George Becht van D66 in Woerden. Zijn partij heeft het college om duidelijkheid gevraagd over de studietoelage. Binnen dertig dagen moet die gegeven worden.

Ook raadslid Martine Koopman van D66 Rijswijk geeft op Twitter aan dat er bij de nog vast te stellen verordening in haar gemeente scherp wordt gekeken naar de huidige verschillen in studietoeslag.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

elly vos
Dit probleem komt doordat de voorziening is ondergebracht binnen de bijstandswet. Volgens de bijstandswet is de studiefinanciering een toereikende en passende voorliggende voorziening voor de kosten van levensonderhoud. Daarom is het niet logisch om een ruime toeslag die bedoeld is voor levensonderhoud te verstrekken als bijstand.

Als het de bedoeling is om een algemene voorziening voor alle studenten met beperkingen in te voeren, dan zouden ze het beter kunnen regelen in de wet op de studiefinanciering. is ook veel praktischer voor de studenten zelf, want studiefinanciering hebben ze al.
Advertentie