Advertentie

Sittard-Geleen mist nog ‘smoel’

Met de komst van een nieuwe burgemeester en loco-burgemeester gaat het beter met Sittard-Geleen, maar helder op koers ligt de grootste Limburgse fusiegemeente nog niet.

24 december 2008

Over de vraag of parkeren in Sittard evenveel moet kosten als in Geleen, kan in de raad van Sittard- Geleen nog steeds een vinnig debat losbarsten tussen ‘het kamp Geleen’ en ‘het kamp Sittard.’ Of, andere kwestie: moet het winkelcentrum in de ene kern dezelfde allure krijgen als in de andere kern?

 

Met deze voorbeelden wil Peter Geenen, voorzitter van de grootse oppositiepartij in de raad, het CDA, én wethouder in het vorige college, maar aangeven dat acht jaar na de gemeentelijke herindeling de aloude ‘rivaliteit’ niet geheel begraven is. ‘Ondanks de stappen voorwaarts die gemaakt zijn,’ constateert Geenen, ‘komen de sentimenten uit de vroegere kernen af en toe nog bovendrijven. Dat geeft ruis in de discussie en belemmert duidelijke beleidskeuzes.’

 

Dit laatste is ook een van de conclusies van de visitatiecommissie in de beoordeling van de bestuurskracht van de gemeente. ‘Op strategisch niveau is de rol van het bestuur onvoldoende’, zegt de commissie. Hoewel de gemeente inmiddels - na een eerste, op initiatief van de provincie gehouden quick scan-bestuurskrachtmeting in 2003 - beschikt over een Stadsvisie 2016, ontbeert dit document heldere keuzes en prioriteiten.

 

De gemeente evalueert ook niet of zij op koers ligt. En dat maakt het volgens de commissie lastig de buitenwacht te tonen waar men voor staat. Voor 2009 is weliswaar tien miljoen extra uitgetrokken voor uitvoering van de visie, maar de relatie tussen doelstellingen, activiteiten en middelen is ‘niet duidelijk zichtbaar’. Ook op twee andere van de zeven onderzochte werkvelden scoort de gemeente nog onder de maat. Daarbij gaat het om de rol van de gemeente als publieke dienstverlener en de samenwerking met omliggende gemeenten als Stein, Beek en Schinnen.

 

Het college van B en W bestempelt in een eerste reactie de bestuursmonitor als een ‘positiefkritisch rapport dat helpt om de ingezette stijgende lijn verder voort te zetten’. Gewezen wordt op de interne organisatie en de financiële huishouding die nu goeddeels op orde zijn. Het college van B en W wijst verder op de uitvoering van projecten als het opknappen van verouderde bedrijventerreinen, de herinrichting van Geleen-Centrum en de komst van het nieuwe hoofdkantoor van chemiebedrijf Sabic.

 

De komst in 2006 van volgens oppositieleider Peter Geenen ‘krachtige, gedreven bestuurders als burgemeester Sjraar Cox en loco-burgemeester Piet Meekels’ heeft de gemeente bestuurlijk uit het slop gehaald. ‘Maar de communicatie kan nog stukken beter. Voor een stad van 96.000 inwoners mist Sittard-Geleen ook een identiteit. Kies waar je je op wilt profileren.’

 

Troebele fusie

 

De fusie in 2001 tussen de gemeenten Sittard, Geleen en Born verliep verre van een leien dakje. De plaatsen hadden weinig gemeenschappelijks. De fusiegemeente moest twee keer worden geleid door een interim-burgemeester en in de eerste duale raadsperiode moest een recordaantal van tien wethouders vertrekken in de door dorpspartijen gedomineerde politiek. In 2005 stapte burgemeester Dijkstra (PvdA) op na een motie van afkeuring over een nieuw te bouwen brede school. Het was de druppel in een al langer vertroebelde relatie tussen hem en de rest van het college, alsook met de raad.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie