Advertentie

'Kabinet, doe wat je kan tegen komst datacentrum Zeewolde'

Het voorstel roept het kabinet op ‘ieder legaal geitenpaadje’ te bewandelen om een stokje te steken voor de komst van het datacentrum.

ANP
22 maart 2022
Het-hyperscale-datacenter-op-Trekkersveld-4-in-Zeewolde-2.jpg

Het kabinet moet alles doen wat in zijn macht ligt om de komst van het datacentrum in Zeewolde te voorkomen. Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunde dinsdag een oproep van die strekking van de Partij voor de Dieren. Ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stemden voor de vergaande motie, waar alleen CDA en VVD tegen stemde.

Directiesecretaris

JS Consultancy
Directiesecretaris

Projectleider Stedelijke Ontwikkeling

Yacht
Projectleider Stedelijke Ontwikkeling

‘Juridisch niet mogelijk’

PvdD-senator Niko Koffeman wijst er in het voorstel onder meer op dat de regering desnoods besluiten van gemeentebesturen kan schorsen. Hij vraagt het kabinet zijn bevoegdheden zo in te zetten dat het bestemmingsplan met daarin de vestiging van het datacentrum van Facebook-moederbedrijf Meta ‘juridisch niet mogelijk zal zijn’ totdat duidelijk is dat de komst van het datacentrum ‘niet strijdig is met het rijksbeleid’. De Eerste Kamer wil dus vooral dat het kabinet stopt met de voorbereidingen om de bouw van het centrum mogelijk te maken.

Geitenpaadje

Het voorstel roept het kabinet in feite op ‘ieder legaal geitenpaadje’ te bewandelen om een stokje te steken voor de komst van het datacentrum, zoals SGP-Eerste Kamerlid Diederik van Dijk het uitlegt.

Energienet

Grote datacentra zijn omstreden door hun omvang en het beslag dat ze leggen op het energienet. Er is al zeer beperkte ruimte op het net, een groot probleem voor het kabinet dat de omslag wil maken naar vooral groene energie.

Gemeenteraad Zeewolde

De gemeenteraad in Zeewolde heeft voor de verkiezingen ingestemd met de komst van het datacentrum. Maar het Rijk moet nog een deel van de grond verkopen waarop het centrum zal komen. Daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Het kabinet kondigde eerder al aan dat voorlopig geen megadatacentra worden toegelaten, omdat er in de tussentijd wordt gewerkt aan strengere regels voor de centra. Maar die stap heeft geen gevolgen voor het datacentrum in Zeewolde, omdat de gemeenteraad in december al stemde over het centrum. Bij de verkiezingen beloonde de kiezer de partijen in Zeewolde die zich verzetten tegen de komst van het centrum.

Geen gelopen race

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) benadrukte vorige week al dat de bouw van het omstreden datacentrum geen gelopen race is. ‘Of Zeewolde aan die voorwaarden kan voldoen is nog niet zeker en zal in de komende weken door de minister met Zeewolde worden besproken’, zegt zijn departement in een reactie. De gevolgen van het voorstel worden ‘nader bezien’, aldus het ministerie. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Datacenters zijn wat mij betreft wel welkom in NL, mits ze voor eigen rekening zorgen voor eigen energievoorziening. En dat zonder subsidies van NL.
Hielco Wiersma
Een datacenter in Zeewolde nu nog tegenhouden prima, maar dat betekent wel de gemeente c.s. een schadevergoeding betalen vanwege al gerealiseerde voorbereidingskosten. Zie hier het gevolg van de koppen in het zand steken. Ook op dit dossier is gewoon sprake van achterstallig overkoepelend provinciaal/rijksbeleid.
Advertentie