Advertentie

Schoffelen in je eigen straat

Als Enschede met minder geld de voorzieningen op peil wil houden, dan zullen inwoners meer zeggenschap moeten krijgen. Alleen dán kunnen volgens wethouder Marijke van Hees (PvdA, economische ontwikkeling, cultuur en middelen) voorzieningen anders worden georganiseerd. De kadernota van het college hierover wordt op 5 juli formeel vastgesteld.

28 juni 2010

Spraakmaker: Marijke van Hees

 

De gemeente herontdekt zichzelf?
Wij gaan ons heroriënteren op onze rol ten opzichte van de inwoners, verenigingen en ondernemers. Zoals we zeggen in het coalitieakkoord Vertrouwen in Enschede, kiezen we voor het leggen van verbindingen en stappen we af van de zendingsdrang. Mensen krijgen meer zeggenschap over hun eigen wijk en dragen daarmee een grotere verantwoordelijkheid voor het welzijn in hun buurt. Dat heeft wat mij betreft in principe niets te maken met de aanstaande miljoenenbezuinigingen. Kijk naar de gezondheidszorg. Die houd je alleen op peil als mensen elkaar willen helpen. We willen daarom netwerken van steun in de wijken creëren.

 

Krijgen alle Enschedeërs een brief?
Vanuit de stadsdelen zullen we organisaties en buurt- en dorpsraden aanspreken. Nu kiezen we nog te veel voor een individuele benadering. Maar wij moeten als gemeente meer doen met het gegeven dat mensen elkaar best willen helpen. Je moet ze bij elkaar brengen en een goede sfeer creëren, waardoor mensen zich realiseren dat ze met elkaar iets kunnen bereiken. Het management van de stadsdelen moet daarbij het voortouw nemen. We kunnen het hebben over de aanleg en beheer van het groen in de wijk, maar ook over de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat in een deel van de stad geen werkloosheid meer voorkomt. De gerenoveerde wijk Pathmos moet werkloosheidvrij worden. Iedereen moet daar over 2 jaar actief zijn, desnoods gesubsidieerd of als vrijwilliger. Ook mensen die nu nog een bijstandsuitkering krijgen.

 

En schoffelen in de eigen straat?
Als mensen dat willen, ja. Niet alleen in de wijk Pathmos, maar overal in Enschede. Zo bevorderen we de leefbaarheid en krijgen buurtbewoners iets te zeggen over hun leefomgeving. Om het groenbeheer betaalbaar te houden, leggen we nu nog grasperken aan. Eén keer in de zoveel tijd met een grasmaaier eroverheen, en klaar is Kees. Maar het is wel saai. Een rozenperk is mooier máár ook duurder. Als je met de wijk kunt afspreken dat zij de uitgebloeide bloemen eruit knippen en de heesters bijhouden, dan worden we er allemaal beter van.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie