Advertentie

Sap: 1,2 miljard korten op Gemeente- en Provinciefonds

Jolande Sap meent dat gemeenten en provincies 1,2 miljard kunnen inleveren. Volgens de GroenLinks lijsttrekker ligt er met name bij provincies geld op de plank.

16 augustus 2012

GroenLinks wil tot 2017 1,2 miljard korten op het Gemeente- en Provinciefonds. Het meeste geld zal bij de provincie worden weggehaald. Dit zegt lijsttrekker Jolande Sap in een interview met Binnenlands Bestuur.

Verpatst

'Op de bestuurlijke en apparaatskosten van gemeenten en provincies valt behoorlijk wat af te knabbelen', vindt Sap.'Bij een aantal provincies zijn de energiebedrijven verpatst waardoor veel geld op de plank ligt. Dat wordt besteed aan projecten waar ik grote vraagtekens bij heb. Zo wil Friesland een weg aanleggen van Dokkem naar Drachten; een weg van niks naar nergens.’

 

Minder provincies

GroenLinks wil de huidige bestuurslagen op zjin kop gooien. Er zijn in de ogen van Sap twee hoofdopties. ‘De ene is dat er drie bestuurslagen blijven, waarbij de provincies alle taken krijgen op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en waterbeheer, de gemeenten helemaal verantwoordelijk worden voor participatie en zorg en het rijk voor de landelijke kaders.’ In dit model wordt het aantal provincies teruggebracht naar vijf tot zeven.

‘De tweede hoofdoptie is dat we gemeenten verder gaan opschalen. In deze optie gaat de provincie als bestuurslaag weg en worden de provinciale taken herverdeeld over gemeenten en de landelijke overheid.’ In beide opties sneuvelen de waterschappen.

 
Ministerie duurzame economie

‘Een van de belangrijkste wijzigingen op landelijk niveau is dat we een ministerie voor duurzame economie willen hebben’, stelt Sap. ‘Deze minister krijgt milieu, natuur, energie, landbouw, visserij, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening onder zich. Wij vinden het heel belangrijk dat klimaat, energie en economie bij elkaar worden gebracht.  Als je dat in één hand brengt, kun je innovatie verder stimuleren door aan een kant belemmeringen weg te werken en aan de andere kant scherpe normen te stellen.’

 

Van tafel

Hoewel GroenLinks aan de ene kant geld wil weghalen bij gemeenten, krijgen gemeenten er ‘als regisseur van het sociale domein wat ons betreft 1,5 miljard euro bij om die extra taken die ze erbij krijgen ook echt te kunnen waarmaken’, aldus Sap. ‘De Wet werken naar vermogen gaat wat ons betreft helemaal van tafel. In plaats daarvan komt er de Wet werk en zekerheid. Die bundelt de huidige Wajong, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en bijstand en de Wet investeren jongeren.'

Extra middelen

'Hiermee maken we een stevige breuk met dit kabinet, omdat dit geen bezuiniging is. We geven gemeenten juist extra middelen om te blijven investeren in mensen. De bezuinigingen op de sociale werkplaatsen zijn daarmee helemaal van de baan. En in plaats van een budgetkorting komt er een extra budget van 800 miljoen euro: 500 miljoen voor het participatiebudget voor gemeenten en 300 miljoen euro voor participatiebanen voor mensen die op een andere manier niet aan de slag kunnen komen.’ Voor de langdurige zorg wil GroenLinks 700 miljoen euro vrijmaken. 500 miljoen euro voor (thuis)zorginstellingen die zorg in de buurt mogelijk maken en 200 miljoen voor de inzet van wijkverpleegkundigen.

 

Lees hier het hele interview met Jolande Sap.  

Reacties: 32

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Anders moet mevr. Sap haar greenchoice collega Judith van Bokhoven eens vragen of Greenchoice niet wil sponsoren...... Ik denk dat mevr. van Bokhoven met haar greenchoice relaties vast minister van duurzaamheid wil worden. Bah, wat een doorzichtige belangenverstrengelingen......
Rinus / vrijwilliger
Herschikking van overheidstaken over minder bestuurslagen prima. Bestuursmatig zijn we oververtegenwoordigd. Voorbeeld autoweg Dokkum naar Drachten wel eens gereden of bestuurd ? Voor aanleg hiervan wordt achterliggend gebied beter ontsloten en bereikbaarder voor/door ambulancediensten !!, en ziekenhuis.!!
henk / medewerker div
Dat dit bericht slecht gelezen wordt blijkt uit het feit dat 2 mensen de plaatsnamen "Dokum"en "Dronten" door elkaar halen. Bij mijn weten is Drachten vanuit alle richtingen prima bereikbaar. Graapig is dat de schrijver van het artikel het heeft over "Dokkem". Voor het overige; Sap heeft groot gelijk. Vooral haar optei 2 spreekt mij aan nl. het opheffen van de provincies. Ook bij gemeenten kan er nog steeds flink bezuinigd worden. Zo lang er 20 mensen de tijd hebben om te reageren op dit soort berichten bevestigen mijn stelling.
True
het blijft natuurlijk bijzaakgeleuter van GL, terwijl er miljarden wegvloeien naar Zuid Europa een cozy potje filosoferen over de bestemming van 1,2 miljard.

net d66..geen gevoel voor prioriteiten.
j. Bakker / coördinator BIBOB Kampen
Mevrouw Sap maakt vrienden in Friesland. Uitgaande van een kleine 400000 kiesgerechtigde inwoners in de provicie en een kiesdrempel van rond de 62000 heeft zo zojuist 6 zetels verspilt.
Marco / Interim-manager overheid
Wat niet goed uit het artikel naar voren komt, is op welke onderwerpen ze het bij het gemeentefonds op wil bezuinigen? Als iemand het weet van GL graag reactie. Daarnaast blijft het een lastige materie. Vergroting van de gemeenten legt een druk op de dienstverlening. Dit kan je organiseren maar is wel een cultuuromslag voor de inwoners! Dit heeft tijd nodig.
Henk / Commissie lid financiën
Goed zo Mw. Sap die onnodige bestuurslaag genaamd provincie er uit. Maar gemeenten blijf je lekker af ja! Door de decentralisatie, lees bezuinigingen moeten ze meer doen voor minder geld
henk
@henk d. : heb je nog steeds wachtgeld?.....
jackie
Net als CDA één van de 5 leden van het Kunduz- en Lenteakkoord (nullijn voor gemeenteambtenaren).

Op 12 september a.s. geen rood bolletje op het stembiljet voor dit soort partijen. Ons belastinggeld via Brussel doorsluizen naar zwakke, c.q. corrupte mediterrane landen moet ook een halt toegeroepen worden. Gewoon naar het model in België : niet kapot bezuinigen maar investeren in koopkracht, huizenwaarde en banen.
Peter Papegaaij
Curieus. In de digitale versie is de fout Dronten of Dokkum verbeterd (nou ja bijna, Dokem bestaat niet, maar dat zei Mw Sap al, Friesland loopt van niets naar nergens). In de papieren versie staat nog steeds Dronten. Verbeteren is prima, maar waarom geen rectificatie? Was het een fout van de journalist of heeft Mw. Sap de gemeenten door elkaar gehaald? Dit is een beetje Big Brother, de archieven aanpassen aan de gewenste geschiedenis.
Melle vd Heide / projectleider KCC incl website
Er stond eerst van Dronten naar Drachten: mevrouw Sap: tijd om uw geografische kennis van Nederland boven de rivieren bij te schaven. Nu staat er: van Dokkem naar Drachten. Spellen lukt ook al niet te best. Electoraat Dokkum, Drachten en Dronten weg. Ik was er toch al klaar mee. Ook stevog van de redactie dat die dit soort fouten niet oppikt.
pieter / wegkijker
Anders dan sommige andere partijen bakt mevrouw Sap geen zoete broodjes. Ik kan me wel in haar ideeen vinden. Voor de goede orde, ik ben geen lid van GL.
Willem / Gemeenteambtenaar
"...een weg van niks naar nergens." Je zult in Dronten of Drachten wonen. Toch lekker als je er dan ook weg kan. Een weg aanleggen vind ik nog nuttig vergeleken bij de projecten die ik soms bij onze provincie voorbij hoor komen. Er zit inderdaad veel geld, maar noem dan iig een goed voorbeeld van verspilling.
Janssen / Boekhouder
Het bovenstaande artikel is eigenlijk heel merkwaardig. Ik weet niet of iemand het bemerkt, maar feitelijk wordt door een politieke partij aangegeven dat de overheid een probleem is, waar zij zelf een onderdeel van zijn.

In een paar zinnen wordt aangegeven dat de overheid te groot is, geld verspilt, en niet in staat is om de juiste keuzes te maken.

Is het juist niet verstandig als belastingbetaler om de belastingkraan dicht te draaien en andere systemen opzetten die wel functioneren.

Het hervormen van de overheid, leuk, maar Sap geeft juist aan dat de overheid juist het probleem is!!
Akelei / bleidsmedewerker
Altijd leuk wanneer mensen niet gehinderd worden door dossierkennis. Was het niet zo dat Friesland een treinverbinding door de neus is geboord en de verbetering van de wegverbinding een doekje is voor het bloeden?
henk
In een paar zinnen wordt aangegeven dat de overheid te groot is, geld verspilt, en niet in staat is om de juiste keuzes te maken. MEVROUW SAP trapt de ambtenaren nog verder de hoek in dan ze al zitten. Er wordt al voldoende bezuinigd, de cao's zijn slecht en inderdaad het geld wordt vaak verkeerd ingezet. Logisch: er is geen menskracht en voldoende nivo (want de salarissen zijn laag).
Bert
Tsja een sappig verhaal. Of zijn het de resten van Sap: Pulp
criticus
Tja, mevrouw Sap, dat heet nu eenmaal provinciale autonomie. Als u het beter weet, moet u niet in Den Haag zitten maar in het desbetreffende provinciebestuur.

Wat betreft de algehele tendens trap op trap af. Ook dara heeft mevrouw Sap blijkbaar niets mee.

Zo zie je maar hoe betrouwbaar mevrouw Sap is....
faber
De afstand tussen niks en nergens is 86 km. Daarvan kan 74 afgelegd worden een weg die door die klungels van het rijk is aangelegd: de A6 en de A7. Sap bedoeld waarschijnlijk de vierbaans-weg die de provincie Fryslan wil aanleggen tussen Dokkum en Drachten. Dat doet de provincie omdat het rijk domweg weigert om voor een goede wegeninfra te zorgen in Friesland. Dan doen we het zelf wel. Overigens is een groot deel van het rijkswegennet betaald met geld dat beschikbaar kwam door het verpatsen van iets anders: het aardgas uit Groningen.
Dick Wijfje / beleidsmedewerker
Betekent dit nu dat mevrouw Sap denkt dat door efficiencywinst dit bedrag te halen is? Het is in dit verband wel eens handig te leren van de ervaringen van het samenvoegen van gemeenten. Er is maar weinig overlap, en wat er is wordt hoger ingeschaald en behoeft nieuwe aansturing op een hoger niveau.



Bezuinigingen zijn te halen uit het doen verdwijnen van taken. Graag een voorzet van mevrouw Sap daarover.



Arnold / gemeentemabtenaar
Typisch een linkse oplossing, de overheid is te groot dus bezuinigen we er op. Maar niet waar ze er persoonlijk last van heeft, Den Haag. Zou veel gmeeentes een lief ding zijn, minder regelgeving en bemoiezucht vanuit Den Haag want daar hebben ze dan geen tijd meer voor.

@faber, tja dat is het probleem van niet randstedelijk Nederland. Iedereen is gelijkm, maar de randstad iets meer. Bij Arnhem wordt de A15 na 40 jaar ruzie eindelijk doorgetrookken naar de A12 en daar maken ze gelijk een tolweg van. Daar heb ik in het westen nog nooit iets over gehoord.
M.meertens / Gemeenteraadslid
Trek die stekker er (GL) toch uit! - mevrouw Sap
Martin
I.t.t. tot reacties dus ver, vind ik dat Jolande Sap op punten wel gelijk heeft. Er kan en vooral moet nog veel bezuinigd worden bij de overheden. Bij de provincies en waterschappen zijn dat voor mij aannames, maar bij de gemeente zie ik dagelijks voorbeelden van moet dat nu nog. Bijv. zoveel wethouders, zoveel raadsleden, zoveel beleidsmedewerkers, die uitvoerende taken verrichten. Vaak wordt wel op verkeerde gebieden bezuinigd: groenonderhoud (verpaupering), sport in brede zin des woords (vermindering o.a. leefbaarheid ).



Het bestuurlijk overhoop gooien van de bestuurslagen is de zoveelste poging om de logge overheid te moderniseren. Het voorstel mist een serieuze onderbouwing en is een losse flodder. Mijn advies: steek je energie ook in het verminderen van regelgeving.



Ik sta helemaal achter het voorgestelde energiebeleid over windenergie. Ik vind in dit kader zonne-energie (een veel groter rendement) echter onderbelicht.



Het aanhalen van de weg vind ik niet sterk. Dit roept reacties op. Is nergens voor nodig.



Trouwens over wegen: kijk eens hoeveel buitenlanders op de Nederlandse wegen rijden en m.n. de sliert Oosteuropese vrachtauto's richting Rotterdam. Europese gedachte: schaf de wegenbelasting af (zoals in Frankrijk) en laat de buitenlanders ook een vignet kopen. Duitsland overweegt een vignet voor (alleen) buitenlandse personenauto's. België is ook bijna zo ver. Verlaag ook de accijnzen op brandstof. Waarom moet Nederland hier aan de top van Europa staan? Ook nog slechte reclame trouwens.
Willem Kamps
Ik denk dat mevrouw Sap haar electoraat in Dronten en Drachten tot nul heeft gereduceerd.
True
GL heeft tenminste een visie, kun je van de SP niet zeggen, de recente EU keutel van Roemer ter illustratie.
faber
@Tinus

Over vignetten, buitenlandse auto's en accijnzen. De dieselprijs in Nederland is de laagste van West-Europa, op Oostenrijk, Spanje en Luxemburg na. Duitsland, Belgie, Frankrijk, Engeland, Italie: allemaal duurder. Duitsland heeft voor vrachtverkeer al heel lang iets wat de politiek hier niet wil: rekeningrijden. Dat komt dus in Duitsland bovenop de de dieselaccijnzen. Frankrijk heeft talloze tolwegen, hebben wij ook niet. Kortom, de transportsector wordt in Nederland niet overbelast.
Martin
@faber



6 vd 51 Eur. landen zijn meer dan € 0,10 duurder uit met hun diesel. In deze landen wordt niet € 98,00 wegenbelasting per maand betaald voor een dieselauto van 1000 kg. In ons Duitsland kost deze auto € 225,00 Steuer voor een heel jaar en hier wordt al over geklaagd. Frankrijk betaalt rien.



In Duitsland wordt nu gediscussieerd over een in te voeren Autobahnvignet (à la Alpenlanden), dat geldt voor buitenlandse personenauto's. De Duitse personenauto's worden hiervan vrijgesteld.



Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk: laat de Nederlanders maar in het buitenland extra betalen voor hun ritjes en vang in Nederland niets van onze Europese gasten, want het gaat ons allemaal heel goed!

Sytske / gemeenteambtenaar
@ M vd Heide: Ik ben het helemaal met je eens; Jolande Sap maakt zich hier wel onsterfelijk.

Jammer ook van de redactie van BB, wat een blunder!

Weer een partij van mijn lijstje gestreept voor 12 september.
True
Anders dan sommige andere partijen bakt mevrouw Sap er niks van.

Ik kan me wel tussen haar dijen vinden. Voor de goede orde, ik ben geen lid van GL.
Janske / Schaduwfractielid
Groen links wordt steeds minder groen, daar zit niks links aan.
Insider / ...
Ja, en die succesvolle en geweldloze politiemissie in Kunduz kostte gelukkig helemaal niets!
H. Vrijhoevebn / controller
Een echte linkse (en daardoor onrealiseerbare) oplossing: wet werk en zekerheid. Klinkt erg naar: pappen en nathouden.



Advertentie