Invlechting in de Drechtsteden
Per 1 januari 2018 treedt Hardinxveld-Giessendam formeel toe tot de Drechtsteden, maar de operatie is al in volle gang. De gemeente schakelt stapsgewijs over op andere ict-systemen, schuift met medewerkers, zegt lopende samenwerkingsverbanden op en werkt al veelvuldig samen met de toekomstige regiocollega’s.
Per 1 januari 2018 treedt Hardinxveld-Giessendam formeel toe tot de Drechtsteden, maar de operatie is al in volle gang. De gemeente schakelt stapsgewijs over op andere ict-systemen, schuift met medewerkers, zegt lopende samenwerkingsverbanden op en werkt al veelvuldig samen met de toekomstige regiocollega’s.
Rijdende trein
‘Hardinxveld-Giessendam springt op een rijdende trein die al een hoge snelheid heeft ontwikkeld. Dat getuigt van bestuurlijke lef’, zegt Peter Verheij, SGP-wethouder van Alblasserdam en portefeuillehouder Bestuur en Netwerk van de Drechtsteden. Het gaat volgens hem om een uniek traject. Bij een herindeling maken bestaande gemeenten gelijktijdig een nieuwe start. In dit geval moet een nieuweling zien aan te haken bij een ingespeeld team. Niet alleen ambtelijk, maar ook bestuurlijk.
Volledige instemming
De toetreding van Hardinxveld-Giessendam kon op volledige instemming rekenen van alle betrokken gemeenten. ‘Voor ons was het een logische keuze’, zegt burgemeester Dirk Heijkoop (CDA). ‘We hebben net als de andere Drechtsteden veel maritieme industrie en bouw- en transportbedrijven. Voor bedrijven is het prettig één aanspreekpunt bij de overheid te hebben. Verder zijn we op elkaar aangewezen bij het verbeteren van de bereikbaarheid en het woonaanbod. Bovendien hebben we eenzelfde type inwoners.’
Lobby versterken
‘Voor ons heeft het ook veel voordelen’, zegt Verheij. ‘Met de toetreding van Hardinxveld-Giessendam kunnen we onze lobby naar het rijk en het bedrijfsleven versterken. We hadden er niet mee ingestemd als het voor Hardinxveld-Giessendam slechts een vluchtroute was geweest om zelfstandig te kunnen blijven. Het is belangrijk dat elke deelnemende gemeente krachtig genoeg is om zelfstandig te functioneren en haar eigen broek op te houden. Als één gemeente daarmee problemen heeft, hebben we daar allemaal last van.’
Toegevoegde waarde
Iedereen ziet de toegevoegde waarde van het netwerk Drechtsteden. ‘We hebben een regionale economie en arbeidsmarkt’, zegt Verheij. ‘We denken vanuit een gezamenlijk belang. Het maakt niet uit wie een nieuw bedrijf binnenhaalt. Als het binnen onze regio komt, is dat goed voor iedereen. Als het bij ons regent, druppelt het bij de rest. En andersom.’
Twee pijlers
Twee pijlers onder de gezamenlijke taakuitvoering zijn de Sociale Dienst Drechtsteden en het Servicecentrum Drechtsteden. Deze laatste organisatie is verantwoordelijk voor alle bedrijfsvoeringstaken, zoals financiële administratie, ict, personeelszaken, facilitaire diensten, juridische diensten en communicatie. Andere samenwerkingsgebieden zijn onderzoek, bedrijfsacquisitie en projectmanagement. Ten slotte stellen de Drechtsteden gezamenlijk een sociaal, economisch en ruimtelijk beleid vast.
Geen big bang
Hoe kom je daar als nieuwkomer tussen? ‘We hebben bewust niet gekozen voor een big bang’, zegt projectleider Jeroen Schiedon. ‘Dat zou een te groot risico voor de organisatie zijn geweest.’ Direct na goedkeuring van het toetredingsverzoek door de Drechtraad in november 2015 begonnen de voorbereidingen. Eerst moest er een plan van aanpak komen. Dat is in juni 2016 vastgesteld. Vanaf dat moment werken de betrokken gemeenten stap voor stap toe naar de nieuwe situatie, die formeel op 1 januari 2018 ingaat.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.