Advertentie

Rotterdam start verkenning aardgasvrije wijken

Rotterdam wil een verkenning naar het sneller aardgasvrij maken van 12 wijken. De gemeente wil zo voor de bewoners sneller duidelijk krijgen welke gevolgen dat aardgasvrij maken heeft.

21 januari 2020
warmtenet.jpg

Rotterdam wil een verkenning naar het sneller aardgasvrij maken van 12 wijken. De gemeente wil zo voor de bewoners sneller duidelijk krijgen welke gevolgen dat aardgasvrij maken heeft.

Transitievisie

De verkenning is nodig voor de Transitievisie Warmte die alle gemeenten in 2021 moeten opleveren. Daarin wordt bepaald welke wijken tot 2030 aan de beurt zijn met een gebiedsaanpak aardgasvrij en welk duurzaam alternatief voor gas het best geschikt is. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar betaalbaarheid, de technische en sociale haalbaarheid en de mogelijkheid om de transitie te koppelen met andere opgaves in de wijk.

Op tijd

Volgens het college moet Rotterdam op tijd beginnen om de deadline van 2050, wanneer alle woningen van het aardgas moeten zijn, te halen. De twaalf wijken komen bovenop de vijf buurten waar de gemeente al is gestart met gebiedsaanpak voor de energietransitie. Voor deze nieuwe gebieden wil de gemeente de technische staat van de woningvoorraad in kaart hebben, maar ook hoe het staat met de inkomens, zelfredzaamheid en motivatie voor de energietransitie in de wijk. De keuze voor de verkenningsgebieden worden bepaald door de staat van het gasnet, nabijheid van duurzame bronnen zoals warmtenet en of er binnenkort plannen zijn voor andere werkzaamheden in de grond of herstructureringsopgaven. Maar ook de draagkracht van bewoners voor de nodige investeringen speelt mee.

Duidelijkheid

Volgens wethouder Bas Kurvers (Energietransitie Gebouwde Omgeving) is het voor alle Rotterdammers belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over welke woningen wanneer aan de beurt zijn. 'Helderheid over welke panden grofweg aan de beurt komen om aardgasvrij te worden en op welke duurzame warmtevoorziening de gemeente inzet is van belang voor alle Rotterdammers. Het geeft inzicht in wat je wel of niet, of beter later kunt doen. Is het bijvoorbeeld handig om een cv-ketel te vervangen of daarmee wachten of alvast over te stappen op elektrisch koken?’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pipo
Typisch de rotterdamse politiek, zonder zelf goed kritisch na te denken vol gas op een sprookje inzetten. Eerder al het warmtenet debacle, de hoekselijn die 3x zo duur was, de bunderput garaga die 10x zo duur was het gaat maar door en door. Geen enkele zelfreflectie of lerendvermogen!



Van het gas af zeggen ze, waarom? Wat is de winst? Gas is in nederland extreem duur, zoals ook stroom extreem belast wordt door de graai mentaliteit van de overheid. Maar de hoge belastingen (stapel belastingen) op energie en het willen uitfaseren van gas heeft NIETS te maken met het milieu. Puur een zakelijk lobbyisten praatje wat nagepapagaait wordt.



Ondernemers en investeerder die kansen ruiken fluisteren onwaarheden in de oren van deze ongeschikte bestuurders, en vooral in rotterdam staan ze te springen om ongefundeerd blind te geloven in rare en onlogische sprookjes.



Wat gaat er gebeuren wanneer 650.000 rotterdammers van het gas af gaan? Die gaan allemaal 3x zo veel stroom verbruiken? Hoe gaan we die hogere vraag opvangen met energie uit kolencenttrales (vandaar de lobby) of erger nog uit kernenergie (wordt ook voor gelobbyed). We denderen zonder goed na te denken het ravijn in door dit soort idioten en door corrupte bedrijfsleven bobo's van de VVD.



De kosten om van het gas af te gaan zijn 1.500 euro bedragen per bewoner / aansluiting maar de totale kosten lopen op tot boven de 15.000 euro per aansluiting. De aanpassingen aan de infra, en het aanbrengen van meer stroom voorzieningen gaan miljarden kosten. En dat in een gemeente waar 1 op de 3 kinderen in armoede leven!

Lokale overheden zouden moeten worden gemuilkorfd, een gemeente MOET geen regeringsbeleid gaan verzinnen of een totaal gestoorde richting op gaan. Dit gaat Rotterdammers en ook Nederland super veel geld kosten. Tijd dat de regering de gemeente rotterdam preventief onder curatele steldt want alles wat ze doen is kortzichtig, overschrijdt alle budgetten, is altijd jaren langer nodig voor projecten en de mensenrechten van rotterdammers worden structureel geschonden, maar de vervuilende en frauderende industrie heeft vrijspel.



Waanzin
Henk Donkers / medewerker
@ Pipo

Je verhaal is wat warrig maar ik ben wel blij met de samenvatting van je verhaal in één woord helemaal aan het slot van je betoog.

Toen ik dat las kon ik je betoog plaatsen.

Advertentie